[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Jerzy Dudek gjorde en väldigt bra debutsäsong, men tappade sedan för varje år. Pepe Reina gjorde några bra säsonger, men i takt med att lagets slagkraft tappade försvann hans pondus och misstagen började dugga tätare. Våra två senaste förstemålvakter har båda haft höga toppar och ganska djupa dalar. I somras var det dags för Brendan Rodgers att värva in ett nytt namn mellan stolparna. Simon Mignolet hade imponerat på Rodgers, och mig, under sin tid i Sunderland, en skicklig skottstoppare som hade förmågan att stänga igen och inte släppa någonting förbi sig. Jag var mycket positiv till värvningen av Mignolet, nu har han snart spenderat en säsong hos oss och det börjar bli dags att utvärdera hur det gått hittills. Rodgers har i pressen tydligt markerat att han är nöjd med belgaren, men det är inte en problemfri säsong som ligger bakom honom och att det finns bitar att jobba på är det ingen tvekan om.

Det är antagligen en stor omställning att lämna Sunderland för Liverpool, av flera anledningar. Pressen hos oss är såklart mycket större, ett misstag är mer dyrbart och får större rubriker. Att spela i ett lag på nedre halvan betyder ofta mer att göra, fler skott att mota, medan man som målvakt i ett topplag kan få stå sysslolös under långa perioder i matcherna, men måste se till att vara hundra procent redo när det smäller till. Vårt sätt att spela i år, med en stark offensiv och lite öppnare bakåt har inte direkt gjort den första säsongen lättare för Mignolet.

Mignolet6

Han kunde dock inte fått en bättre inledning. Straffräddningen mot Stoke i premiären har säkerligen haft stor inverkan på lagets säsong, ett oavgjort resultat där hade sabbat den flygande start som vi nu fick. Att Mignolet dessutom gjorde en jätteräddning på ett avslut från Benteke i bortamatchen mot Aston Villa som följde därefter gjorde att han var starkt bidragande till att vi för en gångs skull såg till att hänga med i racet från början. Runt årsskiftet hade Mignolet en lite svagare period, Negredos 2-1 mål på Etihad såg inte otagbart ut, inte heller Eto’os styrning på Stamford Bridge. I matchen mot Stoke några veckor därefter slank det in ett mål för mycket. Överlag tycker jag dock att Mignolet spelat stabilt och jämfört med Reinas spel de senaste säsongerna har han haft en klart större förmåga att göra räddningar som blivit avgörande för matchen.

Det är två saker som jag ser som förbättringsområden för Mignolet. Det första är ett område som våra målvakter haft problem med väldigt länge, nämligen spelet i luften. Det har varit ett par gånger i år som han kommit fel på inlägg och hörnor, senaste missen mot Norwich hade kunnat bli dyrbar. Jag skulle gärna se att Mignolet kom ut med en större pondus och plockade ner bollarna med en självklarhet. Jämfört med Reina tycker jag dock att han känns starkare i de här situationerna och med åren kommer han säkerligen att utvecklas i det här. Lösningen för de flesta lag som jagar mål i slutet av matcherna är ofta att lyfta in höga bollar i straffområdet, om man då har en målvakt som känner sig bekväm i det spelet är det en stor fördel. Det andra och kanske mest tydliga som Mignolet behöver jobba på är spelet med fötterna. Det är inte bara en gång den här säsongen man suttit med hjärtat i halsgropen när han och Skrtel ska försöka rulla sig ur situationer under press och jag måste erkänna att jag är lite överraskad över att det inte rasslat i nätet bakom oss fler gånger efter liknande situationer. När jag var på Anfield i januari fastnade jag vid uppvärmningen som Mignolet fick göra. Vanligtvis brukar målvakterna få plocka ner några höjdbollar, rädda några skott och köra lite mer intensivt med målvaktstränaren. Mignolet fick lägga halva sin uppvärmning på att slå passningar på hemåtspel, man rullade hem bollen mot honom och han fick lyfta långt åt kanterna. Att Rodgers prioriterar en utveckling i Mignolets spel med fötterna var uppenbart.

Helhetsmässigt är jag nöjd med värvningen av Mignolet, han känns säkrare än Reina. Han håller ofta skotten och när han inte klarar det är han duktig på att styra returerna bort från målet. Att han hållit sig på en bra nivå trots att backlinjen framför honom ändrats med jämna mellanrum är även det något som jag gillat, om vi under nästa säsong får spela in ett mittbackspar under en längre period är jag övertygad om att det kommer att göra Mignolet säkrare på många sätt. Det gäller att ha i åtanke att han fortfarande bara är 26 år, vilket absolut inte är någon ålder för en målvakt. Jag tror att vi kommer att få se en ännu mer stabil målvakt under nästa säsong, misstag kommer det att komma, det gör det för alla målvakter, men jag tror att vårt val att värva in belgaren som vårt försteval kommer att visa sig vara mycket klokt.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

7 kommentarer
 1. Jag är också nöjd med Mignolet i det stora hela.. Var tveksam i början då jag tyckte det var fel fokus. Speciellt eftersom att Reina under förra våren började likna den målvakten vi vet att han är.

  Hoppas att Mignolet blir bättre med fötterna bara.

  Hans straffräddning definierade säsongen. Min känsla var när straffen dömdes ”jaha då har vi ännu en sån här frustrerande säsong framför oss”…. men några sekunder senare kände jag något helt annat, väldig optimism.. jag tror att den straffen kan vara det bästa som kunde hända just då och var säkert en riktigt bra gnista för laget.

 2. Kan inte annat än att hålla med. Mignolet har haft en tuff säsong men inte pga många misstag utan för det spelsättet vi har. Finns inte många målvakter som är bra med fötterna. Jag ser dock mycket potential i Mignolet. Kan utvecklas till skillnad ifrån Reina som hade sina bästa år bakom sig. Jag älskar Reina för vad han gjort för LFC och visat enormt hjärta men Mignolet är framtiden. Och jag tror inte på en värvning av Valdes. Det hade nig bara förstört förtroendet.
  Världens bästa målvakt är annars Mignolets landslagsrival. Courtois är helt fenomenal. Hoppas han vägrar komma tillbaka till Chelsea. Med honom och två nya anfallare så kommer de bli storfavoriter nästa säsong hur Mourinho än vänder och vrider på saker och ting. Dock är jag inte helt säker att Dirgo Costa är lösningen. Han känns labil och inte i närheten av tex Falcao eller Suarez för den delen. Jag tror jan kommer floppa i VM för Spanien.

 3. Man önskar att Mignolet hade haft Begovic spel i luften och Reinas fötter.

 4. Mycket bra skrivet, det enda jag inte kan hålla med om är luftspelet. Ja Mignolet håller inte speciellt hög klass i luftrummet men återigen får Reina oförtjänt kritik. Han utvecklade spelet i luftrummet enormt mycket och de sista säsongerna i Liverpool plockade han ner varenda boll med pondus!

  Off topic!
  Vad händer med Rodgers kontrakt?
  Han säger att de ska förhandla efter säsongen (kontraktet går väl ut i sommar?).
  Men min känsla (även om den är paranoid) är att Liverpool erbjudit honom kontraktsförslag men han vill vänta eftersom Barcelona kommer behöva ha en ny tränare och enligt uppgifter i tidningarna ser de Rodgers som den ultimata tränaren med tanke på vilken taktisk filosofi både Barca och Rodgers har och delar.
  Är kanske onödigt hispig men jag är rädd för att vi kommer stå utan tränare när säsongen är slut. 🙁

  • Kontraktet går ut 2015. Det kommer förlängas efter säsongen, tror inte du behöver vara orolig.

  • Vad jag har hört räknar Rodgers med att kontraktet förlängs så fort säsongen är över. Man vill inte skriva kontraktet nu för att undvika att störa säsongen.

  • Jo men det är något man säger utåt för att det ska låta snyggt inför supportrarna. Annars skulle folk bli irriterade över att det inte skrivs något nytt kontrakt och man får ingen förklaring varför.
   Det är standard att tränare och klubb säger så.
   Men jag hoppas verkligen vi får behålla Rodgers i många, många år framöver för jag tror vi har något riktigt stort på gång med honom!

Kommentarer är stängda.