_________________________

Liverpool har inte haft någon idealisk säsongsinledning. Trots stundtals bra spel har resultaten uteblivit. Som en konsekvens får flertalet spelare utstå hård kritik. En av de mest etablerade och säkerligen lagets mest givna spelare – Pepe Reina – har haft en minst sagt skakig säsongsinledning.

Reina har inte bara gjort ett eller två grova misstag. Man kan inte längre kalla hans misstag för enstaka incidenter. Misstagen är för grova och kommer för konsekvent.

Om sanningen ska fram var inte Reina särskild bra förra säsongen heller, även om han heller inte kan beskyllas för att ha varit konsekvent usel. Reina var heller inte någon av huvudorsakerna till lagets usla ligaresultat. Han gjorde visserligen sällan avancerade räddningar, men han tog oftast ”de enkla bollarna”.

Nu ställer sig många frågan om Reina verkligen är den världsmålvakt som hans goda rykte antyder.

Alla som har följt Liverpool sedan Reinas ankomst till klubben inser vilken stor potential han har. Hans spel med fötterna är oerhört bra, hans reflexer snabba, han läser spelet bra och så vidare… Han är i och för sig inget monster i luftrummet, men jag tycker inte att han är så svag i luftrummet som vissa kritiker menar.

Det är uppenbart att Reina underpresterade förra säsongen och att prestationerna är ännu sämre nu. Kan man verkligen fortfarande prata om en formsvacka?

Min känsla är att Reina har blivit mentalt utmattad av alla motgångarna i Liverpool. Då talar jag om Liverpools motgångar, med allt vad det innefattar, och inte spanjorens egna motgångar.

När Reina skrev på för Liverpool trodde han förmodligen att klubben skulle spela i Champions League varje säsong. Tillhöra toppen. När klubben misslyckades med att kvalificera sig till CL trodde han förmodligen att det bara var en tidsfråga innan man skulle återvända. Nu är situationen en helt annan.

Liverpool renoverar och bygger nytt. Igen. Igen. Och igen. Det måste vara oerhört mentalt påfrestande för de som har varit med länge på resan.

Samtidigt har Reinas landslagserfarenheter varit en totalt kontrast. Spanien har vunnit och vunnit. Lika given som Reina har varit som förstamålvakt i Liverpool – lika given har han varit som andramålvakt för Spanien. I egenskap av glädjespridare och en viktig truppmedlem främst utanför planen har han varit väldigt pigg på att motta folkets hyllningar efter varje turnering som Spanien har vunnit.

Gång på gång har Reina gått från en extrem vinnarmiljö (Spanien) till… en helt annan miljö (Liverpool). Det måste vara mentalt påfrestande och försätta psyket i någon slags mental berg- och dalbana.

Många menar att Reina måste få en nytändning. Jag håller med. Frågan är om detta kommer att hända i Liverpool eller någon annanstans. Hur stort tålamod kommer Brendan Rodgers att ha med Reina? Kommer Rodgers att stötta sin högavlönade stjärnmålvakt och ytterligare försöka få igång honom genom att vidta åtgärder, typ återanställa den spanska målvaktstränaren Xavi Valero?

Jag både tror och tycker att Liverpool måste få igång Reina igen. Det är svårt att byta målvakt och i teorin är den målvaktstypen som Reina representerar perfekt för Rodgers taktik, där även målvakten förväntas och måste kunna delta i lagets spel med boll.

Precis som alla andra spelare måste Reinas utvärderas efter säsongen. Jag hoppas och tror att han kommer tillbaka med besked innan säsongen är färdigspelad – helst redan i nästa ligaomgång. Då blir utvärderingen som i slutändan utmynnar i frågeställningen ”ska vi behålla spelaren?” enkel att göra och frågeställningen enkel att besvara.

Dessutom – om man ska se cyniskt på Reinas situation – saknas troligtvis seriösa intressenter där ömsesidigt intresse från Reina finns. Om han skulle lämna Liverpool skulle han troligtvis vilja flytta till ett vinnande lag, men vilket av Europa vinnande lag behöver egentligen en ny förstamålvakt…?