[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Man kan lugnt påstå att Stewart Downing inte har visat sig vara värd de omkring £20 miljonerna som Liverpool betalade när yttermittfältaren köptes loss från Aston Villa i mitten av juli 2011.

Nästa måndag var det exakt två år sedan Liverpool köpte Downing. Hans två år i klubben har – oavsett hur man vrider och vänder på insatserna – varit ett stort misslyckande. Han köptes in för att vara en pålitlig poängleverantör, vilket han har misslyckats med.

Nu kan han vara på väg att säljas. Prislappen uppges ligga på £8 miljoner, men man kan väl förvänta sig att intressenterna – West Ham eller klubbar av dylik dignitet – lyckas förhandla ner priset till omkring £7 miljoner. Liverpool brukar sällan få hela summan som man kräver.

Downing

Rätt eller fel att sälja?
Well, jag tycker att man måste kolla på Downings prestationer enskilt. Downing, Carroll och Henderson har blivit symboler för Dalglishs & Comollis totalt misslyckade brittiska transferstrategi, vilket innebär att de ofta buntas ihop både pris- och spelmässigt. ”De kostade så mycket tillsammans…” är någonting som man ofta hör.

De £20 miljonerna som Liverpool betalade var naturligtvis alldeles för många. I dagens läge bör man dock sätta Downing i relation till spelare i £7-miljonersklassen, eftersom detta är prisklassen som den förmodade övergångssumman räcker till.

Min inställning är egentligen ganska enkel; Om man kan sälja en spelare och ersätta denne med en bättre spelare, så är det värt att sälja.

Vad talar för och mot Downing?
Jag är övertygad om att Downing ligger väldigt risigt till. Brendan Rodgers har snackat om en önskan att nyförvärven ska besitta vinnarmentalitet och det kan man knappast anklaga Downing för att ha. Det talar väldigt mycket mot honom, tycker jag.

Hans veckolön som ryktas ligga på omkring £80 000 gynnar inte heller hans sits. Nu är inte detta extremt pålitliga uppgifter, men klart är i varje fall att han knappast är en lågavlönad spelare.

Man ska heller inte glömma att Downing fyller 29 år senare den här månaden. Han är alltså ingen ung spelare vars marknadsvärde kommer att öka under de kommande åren. Tvärtom, kan detta vara i princip sista chansen för LFC att få betydande pengar för honom.

Det som talar för Downing är att han trots allt är en pålitlig yttermittfältare i den bemärkelsen att man alltid får ett okej jobb från honom. Han kanske inte är en spektakulär spelare som levererar mycket offensivt, men hans defensiva spel är desto pålitligare om man jämför honom med andra spelare på positionen.

Att Liverpool överlag har en orutinerad trupp talar naturligtvis också för att Downing stannar, då Rodgers knappast vill ge sig in i en säsong med hur lite rutin som helst i truppen.

Vad kan man få istället?
Ja, det är ju faktiskt frågan… Vad kan man egentligen få för yttermittfältare för ca £7 miljoner?

Man skulle kunna lägga summan på den redan befintliga transferbudgeten och värva en betydligt dyrare spelare. Eller så tar man summan rakt av och lägger på en spelare i den prisklassen.

Det förefaller osannolikt att någon klubb skulle kunna locka bort Cristian Tello från Barcelona. Christian Atsu skulle man dock förmodligen kunna värva för mindre än £7 miljoner. Sporting Lissabons Bruma skulle förmodligen vara dyrare men å andra sidan ha betydligt lägre lön.

Vad tycker ni?