[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

På förhand såg Liverpool ut att få svårt att knipa någon av de fyra CL-platserna den här säsongen. Konkurrensen såg väldigt hård ut. Klubbar som Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea och Tottenham föreföll ha minst lika starka trupper som Liverpool – i vissa fall – exempelvis Citys är truppen avsevärt mycket bättre ut ett breddperspektiv.

I efterhand kan man konstatera att Liverpool kommer att spela i CL nästa säsong. Detta trots att flera omgångar återstår av PL. Utan att ta ifrån Brendan Rodgers och hans adepter någonting kan man också konstatera att konkurrensen inte har varit riktigt lika hård som förväntat.

PremierLeague

Chelsea har som väntat varit väldigt svårslagna under José Mourinho. Deras snudd på sjukliga besatthet av att prioritera offensiva mittfältare på transfermarknaden resulterade i att Juan Mata, som har varit lagets bästa spelare de senaste åren, såldes i januari – och att Chelsea fortfarande är i behov av en anfallare av världsklass. Det är sedan länge konstaterat att Fernando Torres aldrig kommer att bli den världsanfallaren som han köptes in för att vara, medan Demba Ba aldrig har hållit den nivån, samtidigt som Samuel Eto’o förvisso är bra men helt uppenbart ha sina bästa år som fotbollsspelare bakom sig. Det märkligaste av allt med Chelseas anfallsproblem är att de faktiskt har en av världens bästa anfallare under kontrakt, men han är utlånad. Jag syftar förstås på Romelu Lukaku. Väldigt, väldigt märkligt och anmärkningsvärt. Trots anfallsbristen har Chelsea en hygglig chans att vinna ligan, vilket naturligtvis i sig är oerhört styrketecken för Chelsea som lag. Man ska heller inte glömma att Chelsea även är framme i semifinal i CL. Det kan fortfarande bli så att Chelsea vinner både PL och CL – trots allt tjat om anfallsproblemet.

Manchester City har kanske ligans starkaste trupp. I synnerhet offensivt är truppen skräckinjagande bra både sett till spets och bredd. Manuel Pellegrini har trixat lite på målvaktspositionen, men egentligen roterat ganska lite under säsongen, sett till antalet matcher som laget har spelat. Det kan bli kostsamt i längden och mycket riktigt ser deras formkurva inte särskilt positiv ut. Det säger väldigt mycket om Liverpools bedrift om man slutar före City i tabellen, med tanke på att deras trupp ärligt talat är mycket bättre.

Arsenal fick något slags momentum när Mesut Özil införskaffades för stora pengar. London-klubbens inledning var väldigt bra sett till både spel och poängskörd. Detta såg ut att bli säsongen då Arsene Wengers pojkar hade blivit män. Jag var ärligt talat skeptisk till deras chanser att hålla över hela säsongen och mycket riktigt lyckades de heller inte konservera sin fina form. Så utskåpade som de blev i ligamatcherna på Anfield och Stamford Bridge blir inget mästarlag. Arsenal är otroligt skickliga men på något sätt ryggradslösa.

Everton har fått ut maximalt av sina begränsade ekonomiska resurser. David Moyes fick visserligen redan ut mycket under sin tid där, men Roberto Martinez har byggt vidare, utvecklat och fått ut ännu mer. Och vilken perfekt säsong för Everton att få till det på – när en viss etablerat storklubb har misslyckats totalt. Nu har de chansen på CL!

Tottenham har som vanligt omgetts av storm. Förra sommarens spelaromsättning blev löjligt stor när klubben minsann skulle visa att varenda euro som Real Madrid betalade för Gareth Bale skulle användas till nyförvärv. De verkade glömma betydelsen av kontinuitet, lagsammanhållning och samspelthet. André Villas-Boas naiva taktik gick inte hem i England den här gången heller och det känns ytterst tveksamt om ersättaren Tim Sherwood är kvalificerad för detta stora uppdrag.

Manchester United är den överlägset största besvikelsen. Utan att raljera för mycket, tror jag inte att någon hade förväntat sig detta. Visst, jag trodde att United skulle få slåss för en fjärdeplats snarare än en ligaseger, men inte att de skulle vara helt borta från CL-racet med flera omgångar kvar att spela.

* * *

Man kan konstatera att detta är ett väldigt bra år för Liverpool att prestera bra i ligan. Konkurrensen är inte riktigt lika hård som föregående år. Manchester Uniteds förfall innebär att det finns en ”friplats” till CL just den här säsongen. Samtidigt har Tottenham inte lyckats med sitt lagbygge och Arsenal har dippat rejält.

De nya förutsättningarna gör att Liverpool har goda möjligheter att vinna ligan och att Everton har goda möjligheter att knipa en CL-plats.

1 kommentar
  1. Jag håller med i mycket men även lag som ManC kommer få en dipp varje år. Det otroliga är att Liverpools form verkar hålla hela andra halvan. Det är en fantastisk bedrift.

Kommentarer är stängda.