Om sommaren 2011 var någon slags helt frivillig och medveten stabilisering av truppen, så var januari 2012 en aningen ofrivillig ytterligare stabilisering. Jag inbillar mig inte att Liverpools målsättning var att varken köpa eller sälja någon A-lagsspelare i januaris transferfönster, men omständigheterna omöjliggjorde planerna.

Marknaden var inte tillräckligt bra för att Liverpool – eller någon annan klubb – skulle kunna vaska fram riktiga stjärnvärvningar. Liverpool fick nej från många klubbar, som helt enkelt inte ville sälja sina nyckelspelare under pågående säsong. Visst, om man hade betalat rejäla överpriser så hade man säkert kunna signat ett par spelare, men samtidigt kan en seriös klubb inte ha för vana att betala överpriser i varenda transferfönster. Det räckte med sammanlagt £55 miljoner för Andy Carroll och Stewart Downing. Liverpool måste få bort sitt rykte om att betala överpriser, vilket man endast kan göra genom att inte betala överpriser i framtida spelarövergångar. Därför var det helt rätt att inte panikköpa i januari.

Dagens Liverpool-trupp är sannerligen inte dålig heller. Den är rejält mycket bättre än fjolårssäsongens och många spelare har potential att höja sig under säsongens andra halva. Det innebär att panikköp hade varit ännu dummare, eftersom det helt enkelt är svårt att hitta spelare som är bättre än de som redan finns i klubben. Att köpa spelare som är sämre – eller för den delen ligger på samma nivå – vore bara onödigt resursslöseri. Det är mycket vettigare att hålla i pengarna tills i sommar, då flera stjärnspelare kommer att bli tillgängliga.

* * *

Om man vänder blickarna mot ungdomsverksamheten kan man snabbt konstatera att Liverpool trots allt rekryterade flertalet nya spelare i januari.

Dessa var:

Jordon Ibe, 16 år, Wycombe.
Kommentar: En snabb och teknisk yttermittfältare som presterade i Wycombes A-lag innan han skrev på för LFC. Blir onekligen intressant att följa i fortsättningen. Och nej, han heter inte Jordan, han heter Jordon med två o!

Seyi Ojo, 14 år, MK Dons.
Kommentar: Yngst och dessutom en av de mest framträdande i Englands U16-landslag. Precis som i fallet Ibe ville många storklubbar värva Ojo, som beskrivs som en teknisk och spelskicklig innermittfältare med näsa för mål.

Danny Ward, 18 år, Wrexham.
Kommentar: Walesisk U19-landslagsmålvakt som snappades upp i fönstrets slutskede.

Joao Carlos Texeira, 19 år, Sporting Lissabon.
Kommentar: Äldst av nyförvärven och givetvis den som ligger närmast A-laget i dagsläget. Texeira är en rörlig, spelskicklig innermittfältare som jämförs med Joao Moutinho. Portugisisk ungdomslandslagsspelare.

Utöver dessa har Liverpool haft ett gäng provspelare. Vad jag vet har ingen av de kontrakterats än i alla fall.

* * *

Kortsiktigt innebar januaris transferfönster varken en förstärkning eller försvagning för LFC. Långsiktigt kan det ge stora förtjänster – om någon eller några av de värvade talangerna blommar ut. Om det kommer att ske är naturligtvis helt omöjligt att veta i dagsläget.

* * *

En spelare som kan bli som ett nyförvärv under hösten är Raheem Sterling, som verkligen är en enastående talang för sin ålder. Han besitter ju dessutom precis de egenskaper som enligt många saknas i dagens A-lag; dvs snabbhet, kreativitet och initiativförmåga från kantspelarna.

Forskning visar att spelare i Sterlings ålder inte bör spela fler än ~20 matcher per säsong; han ska naturligtvis inte matchas in för snabbt och intensivt i A-laget.

* * *

Sommarens transferfönster kommer att bli stort. Källor gör gällande att Liverpool kommer att ha £50-60 miljoner + pengar från spelarköp att spendera, vilket möjliggör flertalet stora värvningar.

Spelartyper som man bör kolla på:

Anfallare. En spelare som är allround och kan göra mål skulle komplettera den nuvarande anfallsuppsättningen på ett bra sätt. Hur hög stjärnstatus den här spelaren bör ha beror på hur de nuvarande anfallarna presterar under återstående delen av säsongen. Jag ser stor potential i Adam Morgan, men han har en bra bit kvar innan han kan bli en av lagets ”tre första” anfallare.

Släpande anfallare/”10:a”. En spelartyp som saknas i dagens trupp. En kreativ kraft som även kan göra ett okej jobb på kanten. Det finns flera gedigna alternativ runt om i fotbollsvärlden. Jag ser ingen reservlagsspelare som är i närheten av tillräckligt bra för den här viktiga rollen.

Spelskicklig, kvick innermittfältare. Dagens LFC saknar snabbhet på innermittfältet när man ställs mot högklassiga motståndare. Spel i Europa kommer att innebära ännu svårare prövningar för innermittfältarna, då sydeuropeiska lag ofta har spelskickliga, kvicka killar som flyttar bollen snabbt. Kanske kan Joao Texeira bli precis den spelaren som jag efterlyser? Det vore ju perfekt om så är fallet.

Snabb, lurig yttermittfältare. Sterling är ett bra namn på sikt, och Downing kan höja sig, men LFC behöver bli snabbare och oförutsägbarare på kanterna. Behovet känns för stort och omedelbart för att man ska lägga ansvaret på en så ung och orutinerad spelare som Sterling. Han bör matchas in långsamt och försiktigt – det här nyförvärvet skulle Liverpool behöva i varje match.

Mittback. Hur stort behovet av detta blir kommer att bero på utvecklingen hos de nuvarande mittbackarna. Kanske räcker de nuvarande, trots allt, då Agger och Skrtel verkar ha blivit snudd på helt skadefria, Coates har sett bra ut och Carragher gjort ett okej jobb som sin nya roll som ”squadplayer”. Dessutom finns duktige Wisdom i reservlaget. Jag skulle dock inte bli förvånad (men antar att många andra skulle bli!) om Carragher lämnar i sommar – han kan mycket väl vara missnöjd med sin brist på speltid, även om han aldrig skulle visa det utåt.

* * *

Jag återkommer med förslag på nyförvärv i framtida inlägg. Jag har alltid egna listor med cirka 20-30 spelare per position som jag uppdaterar ibland under pågående säsonger. Tänkte nämna kanske 5-10 realistiska alternativ till varje position i kommande inlägg.