Om sommaren 2011 var någon slags helt frivillig och medveten stabilisering av truppen, så var januari 2012 en aningen ofrivillig ytterligare stabilisering. Jag inbillar mig inte att Liverpools målsättning var att varken köpa eller sälja någon A-lagsspelare i januaris transferfönster, men omständigheterna omöjliggjorde planerna.

Marknaden var inte tillräckligt bra för att Liverpool – eller någon annan klubb – skulle kunna vaska fram riktiga stjärnvärvningar. Liverpool fick nej från många klubbar, som helt enkelt inte ville sälja sina nyckelspelare under pågående säsong. Visst, om man hade betalat rejäla överpriser så hade man säkert kunna signat ett par spelare, men samtidigt kan en seriös klubb inte ha för vana att betala överpriser i varenda transferfönster. Det räckte med sammanlagt £55 miljoner för Andy Carroll och Stewart Downing. Liverpool måste få bort sitt rykte om att betala överpriser, vilket man endast kan göra genom att inte betala överpriser i framtida spelarövergångar. Därför var det helt rätt att inte panikköpa i januari.

Dagens Liverpool-trupp är sannerligen inte dålig heller. Den är rejält mycket bättre än fjolårssäsongens och många spelare har potential att höja sig under säsongens andra halva. Det innebär att panikköp hade varit ännu dummare, eftersom det helt enkelt är svårt att hitta spelare som är bättre än de som redan finns i klubben. Att köpa spelare som är sämre – eller för den delen ligger på samma nivå – vore bara onödigt resursslöseri. Det är mycket vettigare att hålla i pengarna tills i sommar, då flera stjärnspelare kommer att bli tillgängliga.

* * *

Om man vänder blickarna mot ungdomsverksamheten kan man snabbt konstatera att Liverpool trots allt rekryterade flertalet nya spelare i januari.

Dessa var:

Jordon Ibe, 16 år, Wycombe.
Kommentar: En snabb och teknisk yttermittfältare som presterade i Wycombes A-lag innan han skrev på för LFC. Blir onekligen intressant att följa i fortsättningen. Och nej, han heter inte Jordan, han heter Jordon med två o!

Seyi Ojo, 14 år, MK Dons.
Kommentar: Yngst och dessutom en av de mest framträdande i Englands U16-landslag. Precis som i fallet Ibe ville många storklubbar värva Ojo, som beskrivs som en teknisk och spelskicklig innermittfältare med näsa för mål.

Danny Ward, 18 år, Wrexham.
Kommentar: Walesisk U19-landslagsmålvakt som snappades upp i fönstrets slutskede.

Joao Carlos Texeira, 19 år, Sporting Lissabon.
Kommentar: Äldst av nyförvärven och givetvis den som ligger närmast A-laget i dagsläget. Texeira är en rörlig, spelskicklig innermittfältare som jämförs med Joao Moutinho. Portugisisk ungdomslandslagsspelare.

Utöver dessa har Liverpool haft ett gäng provspelare. Vad jag vet har ingen av de kontrakterats än i alla fall.

* * *

Kortsiktigt innebar januaris transferfönster varken en förstärkning eller försvagning för LFC. Långsiktigt kan det ge stora förtjänster – om någon eller några av de värvade talangerna blommar ut. Om det kommer att ske är naturligtvis helt omöjligt att veta i dagsläget.

* * *

En spelare som kan bli som ett nyförvärv under hösten är Raheem Sterling, som verkligen är en enastående talang för sin ålder. Han besitter ju dessutom precis de egenskaper som enligt många saknas i dagens A-lag; dvs snabbhet, kreativitet och initiativförmåga från kantspelarna.

Forskning visar att spelare i Sterlings ålder inte bör spela fler än ~20 matcher per säsong; han ska naturligtvis inte matchas in för snabbt och intensivt i A-laget.

* * *

Sommarens transferfönster kommer att bli stort. Källor gör gällande att Liverpool kommer att ha £50-60 miljoner + pengar från spelarköp att spendera, vilket möjliggör flertalet stora värvningar.

Spelartyper som man bör kolla på:

Anfallare. En spelare som är allround och kan göra mål skulle komplettera den nuvarande anfallsuppsättningen på ett bra sätt. Hur hög stjärnstatus den här spelaren bör ha beror på hur de nuvarande anfallarna presterar under återstående delen av säsongen. Jag ser stor potential i Adam Morgan, men han har en bra bit kvar innan han kan bli en av lagets ”tre första” anfallare.

Släpande anfallare/”10:a”. En spelartyp som saknas i dagens trupp. En kreativ kraft som även kan göra ett okej jobb på kanten. Det finns flera gedigna alternativ runt om i fotbollsvärlden. Jag ser ingen reservlagsspelare som är i närheten av tillräckligt bra för den här viktiga rollen.

Spelskicklig, kvick innermittfältare. Dagens LFC saknar snabbhet på innermittfältet när man ställs mot högklassiga motståndare. Spel i Europa kommer att innebära ännu svårare prövningar för innermittfältarna, då sydeuropeiska lag ofta har spelskickliga, kvicka killar som flyttar bollen snabbt. Kanske kan Joao Texeira bli precis den spelaren som jag efterlyser? Det vore ju perfekt om så är fallet.

Snabb, lurig yttermittfältare. Sterling är ett bra namn på sikt, och Downing kan höja sig, men LFC behöver bli snabbare och oförutsägbarare på kanterna. Behovet känns för stort och omedelbart för att man ska lägga ansvaret på en så ung och orutinerad spelare som Sterling. Han bör matchas in långsamt och försiktigt – det här nyförvärvet skulle Liverpool behöva i varje match.

Mittback. Hur stort behovet av detta blir kommer att bero på utvecklingen hos de nuvarande mittbackarna. Kanske räcker de nuvarande, trots allt, då Agger och Skrtel verkar ha blivit snudd på helt skadefria, Coates har sett bra ut och Carragher gjort ett okej jobb som sin nya roll som ”squadplayer”. Dessutom finns duktige Wisdom i reservlaget. Jag skulle dock inte bli förvånad (men antar att många andra skulle bli!) om Carragher lämnar i sommar – han kan mycket väl vara missnöjd med sin brist på speltid, även om han aldrig skulle visa det utåt.

* * *

Jag återkommer med förslag på nyförvärv i framtida inlägg. Jag har alltid egna listor med cirka 20-30 spelare per position som jag uppdaterar ibland under pågående säsonger. Tänkte nämna kanske 5-10 realistiska alternativ till varje position i kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Wilson kan trots allt få en positiv utvecklingskurva i blackpool, kanske inte startback men reserv?

 2. Jag blir allt säkrare på att Sterling kommer slå igenom varje gång jag ser honom. Efter formdippen i höstas och uppehållet som reserverna har så känns det som att han har utvecklats extremt mycket på bara ett par månader. Ska bli intressant att följa honom, om Oxlade-Chamberlain kan klara av det kan Sterling också! Man får dock ha i åtanke att Oxlade är lite ”biffigare” och klarar av det fysiska lite bättre.

 3. som innemittfältare lr nr10 har vi ju shelvey. tycker dom håller tillbaka honom för mycket. han är minst lika bra som henderson o adam. tycker dom håller tillbaka våra talanger för mycket rent allmänt. sterling, morgon, coady, wisdom o suso skulle alla kunna få en bänkplats i några matcher. vi har råd att låda 1 av dom sitta på bänken. utvecklar sig matcherna som den mot wolves så skall dom med all rätt få lira sista 10-15 minuterna. annars kommer dessa gå som bosman.

 4. Pelle, anser du att behovet av en ny defensiv innermittfaltare inte finns langre?
  Lucas och Spearing ar de enda i truppen som ar naturligt defensiva. Varken Henderson eller Adam klarar av denna uppgift och Gerrard anser iaf jag ar battre lite langre fram.

  Hur gar det for Connor Coady? Har han potentialen att utvecklas sapass mycket sa han kan ge Lucas en match i framtiden?

  Sen haller jag med om det behovs kvickhet pa mittfaltet, men ska vi ta in bade en nr 10 och en teknisk, kvick innermittfaltare kanns det som om vi har lite val manga spelare pa positionen. Gerrard, Henderson, Adam och Shelvey anser jag ar dem som konkurrerar dar just nu och kommer det in ytterligare ett nyforvarv dar kan det bli lite mycket. Forhoppningsvis utvecklas, som du sager, den nya portugisen eller Shelvey till en sadan spelare och vi behover inte varva ytterligare en spelare pa positionen.

  Tror inte heller en ny mittback behovs. Skrtel, Agger, Carra, Coates, Wisdom och eventuellt Wilson som OS namner kanns som en gedigen uppsattning mittbackar. Dessutom kan ju Kelly lira pa positionen. Tycker det ar dumt att ta in for manga nya spelare som bara gor resan annu langre for vara manga talanger i truppen. Framtida backpar med Coates och Wisdom later iaf trevligt.

  Lagg krutet pa en renodlad malskytt, en nr.10 och en lurig ytter!

 5. Sag inte ”Pride of Merseysides” inlagg forran efter jag skrev mitt, men ser nu att det ar liknande punkter vi poangterar.

 6. Maxi, kuyt, aurelio, cole, aqulani. Detta är spelare som ryktats bort eller inte spelar så mkt men kan vi få något för dem mer än att lönen försvinner? Hur ser t.ex. aurelios kontrakt ut?

  Hoppas annars som så många andra på att få se sterling göra premiär i a-laget. Tror också att Carrol kommer visa att det inte är anfallet som behöver förstärkas till sommaren.
  Kelly har ju tidigare spelat mittback och gör väl så i u21, men har näst intill aldrig fått chansen där i Liverpool. Hur tror ni detta kommer sig?

 7. Som ”10:a” finns ju faktiskt Jonjo Shelvey som jag tycker borde få mer speltid, sen är jag lite nyfiken på hur Suso utvecklas? Känns som att han har stagnerat lite eller?

  En snabb och skicklig yttermittfältare har jag velat ha i många år, nu har vi ju fått Downing men har ju inte riktigt kommit upp i normal klass. En favorit hos mig är Aiden McGeady, hade vart en drömvärvning.

  När det gäller mittback så tycker jag fortfarande inte att vi behöver någon, även om jag inte håller med om att Coates har imponerat, han ser ganska klumpig ut och går bort sig en del. Bra att Danny Wilson får speltid i Blackpool nu för det är en spelare som jag tror på.

 8. En defensiv mittfältare tror jag kommer behövas, även när Lucas är tillbaka, sen kan väl Suarez vara 10:an.

 9. Är det inte så att Sterling är mer eller mindre permanent uppflyttat till seniorerna och är med i stort sett varje träning men spelar med reservlaget? Eller har jag missuppfattat?

 10. Med 50-60milj kan vi få tre riktigt bra spelare.

  En defensiv mittf- typ Nordtveidt, M’vila( kanske lite dyr)
  En goalgetter- typ Hunterlaar
  En snabb teknisk högerytter- har tyvärr inget bra förslag på rak arm

  Detta räcker för att vi skall nå toppen.

 11. Hazard helst! Grymt snabb yttre och väldigt tekniskt! Men tyvärr kommer väll någon annan klubb i cl gå honom, han kommer ju iaf bli såld i sommar!

 12. Tycker synd om dig pelle som måste skriva samma sak varjegång efter matcher, med tanke på att matchbilden alltid ser likadan ut, bollinnehav,chanser,chanser. men inga mål.

  vad tror du behövs för att det ska lossna ? 🙂

 13. personligen tycker jag det gick igenom ett par bra deals i denna luckan so vi mycket väl hade kunnat försöka oss på, dvs honda,cisse och sow hade alla gett oss något och ingen av dem gick för något tokigt pris

 14. På tal om talanger så läste jag att David Moli har lämnat för Wolves i januari, tråkigt…

 15. Oj kanske lite otydligt men så här Pelle vilka spelare vill du helst se i Liverpool alltså vilka som ska köpas i sommar?

 16. OS: Ja, Wilson finns ju också, men jag ser faktiskt Wisdom som en större talang än honom.

  Andwa: Klart det är så. Med AOC:s fysik hade Sterling redan A-lagsdebuterat.

  Pride of Merseyside: Gillar också Shelvey, men jag vill ha en 10a som blir snudd på en självklar starter, likt Silva är i Manchester City. Shelvey vore en bra backup till en sån spelare, men han är inte den spelaren, tycker jag.

  Once, God always God: Jag gillar faktiskt Jay Spearing grymt mycket. Jag tycker att han har tagit chansen när han har spelat. Coady har stagnerat en aning den här säsongen, tyvärr, men hoppas han kan studsa tillbaka. Den som jag är mest orolig för på mittfältet är Adam… Han är väldigt dålig i spelet utan boll, tror inte han skulle funka i Champions League. Å andra sidan kanske inte LFC spelar i CL redan nästa säsong. Bolltempot och rörelsen måste bli bättre från innermittfältarna, nu är bolltempot för lågt och de hinner oftast inte fylla på i varken straffområdet eller andravågen.

 17. Andrén: Kuyt och Aquilani går att få pengar för. Maxi och Cole kanske går att få övergångssummor för men de vill nog ha ”golden handshakes” så skulle nog gå +/- 0 på att göra sig av med de. Har för mig att Aurelios kontrakt går ut efter säsongen. Angående Kelly som mittback, har hört att han inte får chansen där pga bristande positionsspel/spelsinne. Till skillnad från många andra ser jag egentligen ingen anledning till att flytta in honom, med tanke på hur fantastiskt bra han är som högerback. Hur många av Europas unga högerbackar är bättre än honom?

  Kingpin: Tror inte att Sterling deltar på varje A-lagsträning, men är inte helt säker. Ska försöka ta reda på det.

  Martin: Haha, tja, nästan varje hemmamatch i ligan är ju likadan… Tur att det finns bortamatcher och cuper!

  charlie: Ja, om du menar Papiss Cissé, så var det ett riktigt fynd. Lazio och CSKA lyckades ju inte komma överens om Honda, så han kanske inte var så billig som media trodde, trots allt.

  ElPayaso: Ja, det var oväntat med Moli.

  Kakan: Ska skriva det i framtida inlägg.