Det är bara att inse fakta. Liverpool har en riktigt dålig utgångsposition i racet om fjärdeplatsen, och man har dessutom sämst form av de klubbar som aspirerar om den eftertraktade tabellpositionen.

Liverpool är i princip bara bra i varannan match. Man är bra på hemmaplan. På Anfield.

Man är urusla på bortaplan. Har plockat färre poäng än exempelvis dagens motståndare Birmingham på bortaplan den här säsongen. Liverpool faller på bortaspelet.

Jag tycker att det tyder på en avsaknad av karaktär. I tuffa bortamatcher testar karaktären till max. Man spelar inte bara mot motståndarspelarna, utan även mot deras publik och stundtals även domaren.

Liverpool saknar ledartyper. Förra säsongen var Sami Hyypiä och Xabi Alonso var viktiga ledartyper. Deras ersättare – Soto Kyrgiakos och Alberto Aquilani – har inte samma ledaregenskaper.

Kyrgiakos har vissa ledaregenskaper och visst är han en karaktärsspelare, men han är inte att lita på viktiga matcher med högt tempo. Det såg vi inte minst på bortaplan mot Lyon, där greken helt enkelt inte hängde med när fransmännen skruvade upp tempot och sedermera avgjorde matchen, vilket tog de vidare från gruppen. Med Hyypiä i laget hade det aldrig hänt.

Och, som jag har sagt massvis med gånger, var det ett brutalt misstag av Rafa Benitez att ersätta Xabi med Aquilani. Jag skrev det redan innan övergången blev klar, och jag har inte fått någon anledning att ångra mig.

I dagens match mot Birmingham gjorde Aquilani ett patetiskt inhopp. Jag hoppas att ni noterade hur mycket han filmade. Tragiskt att se från en Liverpoolspelare. Herregud, sånt här hemma i Serie A, inte i Premier League! Att domaren, till hemmapublikens stora missnöje gick på Aquilanis filmningar vid ett flertal tillfällen visade på dålig känsla från domarens sida.

1-1 mot Birmingham är egentligen inget uselt resultat, men för Liverpools del är varje match i ligan som en cupfinal, och 1-1 i en cupfinal mot Birmingham är definitivt inget bra resultat.

Liverpool förtjänade att vinna, men varken fjunige David N’Gog eller Maxi Rodriguez lyckades förvalta sina extrema heta målchanser.

Till Maxis försvar bör sägas att han hade otur – ribbskottet hade ju lika gärna kunna gått in. Men lik förbannat är tur någonting som man förtjänar, och sett över hela säsongen har inte det här lagbygget förtjänat tur.

Till N’Gogs försvar bör sägas att han inte borde få spela överhuvudtaget, men att han endast får göra det eftersom Benitez har varit så pass oansvarig att han har sett till att bara ha en klassanfallare i truppen.

Nu måste mycket hända i sommar… Milan Jovanovic [ett superfynd!] på Bosman och förhoppningsvis Glasgow Rangers Danny Wilson [en bra framtidsspelare] för en liten summa är en bra början, men det krävs mer.

Flera spelarköp kommer naturligtvis att behöva finansieras av försäljningar, men jag ser inget problem med detta. Benitez har massa underpresterande spelare att välja på när det kommer till försäljningar. Och då tänker jag inte bara på surkartet Albert Riera.

Slutligen vill jag passa på och säga grattis till Spurs eller Manchester City, som kommer att ta fjärdeplatsen den här säsongen.

3 kommentarer
  1. Du har helt rätt. City tar nog tyvärr fjärdeplatsen, pool ska ha mycket tur för att knipa den nu. Frågan är om de ens förtjänar platsen… Hoppas att det blir några ordentliga värvningar gjorda inför nästa säsong, för den här säsongen är det bara att försöka dra lärdom av och sedan förtränga.

  2. Vad håller ngog på med? han hade 3-5 grymma målchanser och sumpade alla

  3. Sant att det var dåligt av Rafa att ersätta Aquilani istället för Xabi men det var Xabi som ville lämna klubben man kan inte tvinga honom att stanna. Aquilani behöver bara tid att utvecklas Xabi har ju varit i klubben ca 5 och ett halvt år. Rafa gör fel i att inte låta Aquilani spela hela matchen han kommer inte igång med ett inhopp med 10 minuters speltid det är patetiskt av Rafa. Om någon ska spela 10 minuter då är det Lucas Leiva. Ge Aquilani en chans!

Kommentarer är stängda.