Senaste nytt

Försäsongen: Nyförvärv och talanger

Försäsongen är inte särskilt intressant ur resultatsynpunkt och hur James Milner presterat i hans hundrade säsong kanske inte säger särskilt mycket. Däremot finns det alltid något att säga om insatserna för spelare man inte sett så mycket av tidigare. Vi pratar såklart om nyförvärv och talanger från Liverpools ungdomslag. Här kommer en summering av försäsongen och vad dessa spelare visat upp såhär långt.

Alisson – Vår nya förstemålvakt har inte spelat mer än två matcher och har i ärlighetens namn inte ställts på något större prov i skottväg mot varken Napoli eller Torino. Däremot har brassen visat exakt vilken tillgång han kan bli i sitt spel med fötterna. Omställningsspelet kommer inte bli sig likt med Alisson och det är tydligt att han kommer bli ett stort offensivt(!) hot för Liverpool den kommande säsongen.

Fabinho – Oerhört klok och spelskicklig. Även fast Klopp varit ute i pressen och snackat om att Fabinho kommer behöva acklimatisera sig till Liverpools spel så ser dom första tecknen riktigt lovande ut. I Ligue 1 har Fabinho haft en väldig hög passningsprocent och det har även visat sig under den här turnén. Han missar väldigt få passningar och ser ut att trivas i tighta situationer. Kan vår nya mittfältsbrasse bibehålla nivån han hållit på försäsongen har vi fått in en riktigt bra spelare i truppen.

Keita – Visade till en början väldigt stor potential men formen planade ut något efter nackskadan han ådrog sig efter att ha väntat för länge på ett flygplan i USA, ironiskt nog. Förhoppningsvis kan Keita visa upp samma nivå som under de inledande matcherna. Där fick vi se en smart dynamisk mittfältare på exakt samma våglängd som vår formidabla offensiva trio längst fram. Kan dom få spela ihop sig kan detta bli en riktigt vass värvning för Liverpools del. Keita är en klasspelare.

Shaqiri – Debuterade med att cykelsparka in ett mål mot Man Utd. Har därefter gått från klarhet till klarhet och osat av självförtroende. Lite förvånande så har schweizaren inte synts särskilt mycket på kanten där många trodde att han skulle figurera. Det är snarare i den centrala offensiva mittfältsrollen där Klopp använt Shaqiri. Under försäsongen har vi sett hårt jobb i båda riktningar, rörelsemönster i helt rätt ytor och en del läckra passningar som gör att förväntningarna är skyhöga på vår nya nummer 23. Ett stort plus är även hans förmåga vid fasta situationer som kommer bli en extra tillgång.

Jones – Antagligen försäsongens största överraskning. Liverpool-killen Curtis Jones tog för sig ordentligt i framförallt slutskedet av försäsongen och har med sin längd och tekniska förmåga visat upp något som fick det att vattna sig i munnen på många supportrar i sociala medier. Den finaste egenskapen hos Jones är att han tar sig till väldigt många avslutslägen. Just avslutningarna är fortfarande något han kan slipa på och utveckla ytterligare. Det är inte någon Gerrard-nivå på Jones talangmässigt men vi lär säkerligen få se honom figurera i Ligacupen den här säsongen. Han har på den här nivån att göra. Framtiden får utvisa hur långt han kan nå.

Camacho – Mittfältaren Camacho fick chansen att visa upp sig på högerbackspositionen. Det är tydligt att portugisen har stora offensiva kvalitéer och alltid är redo att utmana sin försvarare. Överglänste i flera matcher den mer rutinerade Clyne. Däremot ska man dock tillägga att Camacho inte ställdes på särskilt stora prov i defensiven. Ynglingen fick lägga fullt fokus på att anfalla och det passade honom perfekt.

Grujic – Ett mellanting mellan yngling och nyförvärv så beslutade mig därför för att slänga in honom i mixen. Det går verkligen att se potentialen hos den unge serben och utlåningen till Cardiff förra säsongen ser ut att ha gjort honom gott. Har inte spelat mer än ett par matcher på grund av VM men ser ut att vara i fysiskt god form. Spelmässigt hade man kanske önskat lite mer än att hela tiden välja den enkla och säkra passningen. Däremot så tror jag på Grujic på sikt och blir intressant att se hur mycket speltid Klopp ger honom.

Phillips – Passningsspelet ligger ett par nivåer under övriga spelare i truppen, det har tyvärr varit tydligt. Även fast Phillips sägs ha utvecklats under träningarna så bör han inte befinna sig i närheten av Liverpools startelva än. Det enda som skulle kunna ändra det är om det skulle bli en smärre kris på mittbackspositionen. Ska vi nämna något positivt så har 21-åringen visat styrka i kroppen och står oftast rätt. Han har inte heller varit direkt involverad i något baklängesmål förutom mot Torino, då orutinen lös igenom och det blev lite väl mycket bolltittande.

Kelleher – I frånvaron av flera seniormålvakter så blev det en hel del speltid för den unge irländaren. Höjdpunkten var såklart för 19-åringen att få spela mot Man Utd och Man City. Sekvensen som sticker ut var när han knep ett friläge från City-stjärnan Sané. Utöver det kommer vi såklart inte få se särskilt mycket av Kelleher i a-laget framöver.

Grabara – Spelade för kort tid för att bedömas.

Johnston – Spelade för kort tid för att bedömas.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer

 1. Patrik Karlsson

  Grabara fick väl starta mot United inför 100 000 på läktaren, å gjorde inte bort sig. Även om vi var ett par nr större än vår motståndare den dagen.

  1. jesperess

   Ja han fick en halvlek mot United. Svårt att dra några slutsatser kring det han visade upp där. Dom andra spelarna jag bedömt har spelat betydligt mer än Grabara fick göra under försäsongen.

  2. Kingpin

   Lite konstigt att Kelleher fick så mycket speltid och inte Grabara då Grabara har hyllats så mycket som en av de största målvaktstalangerna klubben haft på länge. Vi vann ju över många stora klubbar när vi lyckades signa honom.

  3. jesperess

   Det får man säga. Har för mig att han drogs med småskador som gjorde att det inte blev så mycket speltid men vet inte om det bekräftats av klubben.

Laddar...