En av konsekvenserna av Brexit kan bli att fler brittiska spelare kvoteras in i Premier League.
Det är Mirror som uppger att Premier League och FA för samtal om hur reglerna kring utländska spelare ska utformas efter Brexit. Parterna är fortfarande oense om hur reglerna ska se ut, men någonting som man verkar kunna enas om är kriterierna för hur utländska spelare ska bli beviljade ett så kallat ’green card’ för att få spela i Premier League.
Faktorer som ska vägas in vid bedömningen av green card är antalet A-landskamper, kvalitén på ligan som denne flyttar ifrån samt nivån på tävlingarna spelaren har deltagit i. Det betyder exempelvis att en etablerad A-landslagsspelare som kommer från en CL-klubb i Serie A uppfyller samtliga kriterier. Det kommer att vara ett slags poängsystem där en spelare som uppfyller samtliga kriterier uppnår maxpoäng, men man kommer inte att behöva maxpoäng för att få ett green card. Spelarens nationalitet kommer inte att vara en avgörande faktor, istället kommer man att ge desto mer poäng för om spelaren har deltagit i stora tävlingar. Det betyder att spel i stora ligor och tävlingar (Champions League, Europa League) kommer att väga väldigt tungt i sammanhanget.
Tidigare hade EU-medborgare automatiskt rätt att arbeta i Storbritannien, men den rättigheten försvinner i och med Brexit. Tanken är att PL och FA först ska komma överens sinsemellan – en process som fortfarande pågår – och därefter presentera sitt gemensamma förslag till de brittiska myndigheterna.
Antalet utländska spelare i PL-trupperna är dock en fråga som PL och FA har svårt att komma överens om. Det beror delvis på att parterna har lite olika intessen; PL vill att klubbarna ska kunna värva så bra spelare som möjligt, medan FA strävar efter att så många engelsmän som möjligt ska spela i landets högsta ligor.
Enligt Mirror föreslår PL att varje 25-mannatrupp ska innehålla 14 britter, medan FA:s förslag ligger på hela 17 britter. Så som standardutformeningen med homegrown har sett ut på senare år har inte U21-spelare räknats in i 25-mannatruppen, om de nya reglerna utgår från samma princip kan spelare som Curtis Jones och Harvey Elliott fungera som ”bonusspelare” även nästa säsong.
PL-klubbarna uppges vara mycket medvetna om diskussionerna och de brittiska spelarna kommer att bli ännu mer eftertraktade, men samtidigt innebär coronakrisen enorma ekonomiska konsekvenser för alla inblandade, vilket innebär att galna budkrig kan utebli i sommar.
* * *
Liverpools nuvarande brittiska spelare uppdelade i fyra kategorier:
– Blir garanterat kvar nästa säsong (6 spelare): James Milner, Joe Gomez, Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain, Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold
– Oklar framtid (4 spelare): Andy Lonergan, Harry Wilson, Nathaniel Phillips, Ben Woodburn
– Lämnar garanterat till nästa säsong (4 spelare): Nathaniel Clyne, Adam Lallana, Ovie Ejaria, Sheyi Ojo
– Bonusspelare som blir brittiska spelare i framtiden (4 spelare): Curtis Jones, Harvey Elliott, Rhian Brewster, Neco Williams
* * *
Importspelare i Liverpools nuvarande A-lagstrupp (14 spelare): Alisson Becker, Adrian, Virgil van Dijk, Dejan Lovren, Joel Matip, Fabinho, Gino Wijnaldum, Naby Keita, Roberto Firmino, Mohamed Salah, Sadio Mané, Takumi Minamino, Xherdan Shaqiri, Divock Origi
Importspelare som ligger på gränsen till A-lagstruppen (3 spelare): Sepp van den Berg, Caoimhin Kelleher, Ki-Jana Hoever
Utlånade importspelare (4 spelare): Taiwo Awoniyi, Loris Karius, Kamil Grabara, Marko Grujic
6 kommentarer
Kommentarer är stängda.
Innebär det här att inhemska spelare/talanger blir ännu dyrare om nu FA får sin vilja igenom.
Ja, det kan man anta, men priserna på kort sikt är förstås svårt att sia om pga corona.
Kommer inte Kelleher räknas som britt då han är irländare?
Irland ingår ju inte i Storbritannien, däremot gör Nordirland det. Skulle vara om dom gör ett särskilt undantag för irländare men jag tvivlar på det, särskilt eftersom Irland är med i EU.
Aha då förstår jag. Har inte koll på det här med Nordirland och Irland. Med risk för att trampa någon på tårna så blandar jag ihop dom och ser dom nästan som samma land. (inte menat rasistiskt utan bara att det är svårt att ha koll ibland)
Kingpin: Ja, det var en kompromiss som gjordes omkring 1920 där Irland delades upp i Nordirland och Sydirland (som senare kallades bara Irland).
Nordirland är mindre och har betydligt fler protestanter, de ville fortsätta tillhöra Storbritannien, medan majoriteten är katoliker i Irland. Katolikerna ville ha ett självständigt Irland. Till skillnad från katolikerna i Skottland blev ju de irländska katolikerna självständiga, för skottarna gick allt åt skogen på självständighetsfronten efter Culloden.
Sen blir ju skillnaden större i och med Brexit. Mycket av Brexit-diskussionerna handlar om eventuellt införande av gränskontroller på Irland.