Bollinnehav första halvlek: 57,8% – 42,2%
Bollinnehav andra halvlek: 60,8% – 39,2%
Passningsframgång: 80,6% – 74%
Inlägg: 22 – 16

* * *

Efter matchen:

Liverpool var klart bättre än Stoke och vann rättvist med 2-1. Trots spelövertaget var det på intet sätt någon enkel match för Liverpool, då Stoke kändes farliga i de få anfallen de hade, samtidigt som hemmalaget aldrig stängde matchen med något 3-1-mål.

Luis Suarez inledde målskyttet genom att sätta 1-0 i den 23:e minuten. Uruguayanen fick till ett kalasskott efter väggspel med Maxi Rodriguez, vars spelintelligens och skicklighet ofta kommer till sin rätt i kombinationsspel med andra spelare. Suarez har missat många skottförsök den här säsongen, men min känsla var att hans självförtroende i skottmoment höjdes rejält av målet, då han därefter avlossade bössan flera gånger under matchen.

1-0-ledningen skulle inte bli långvarig. Stoke kvitterade nämligen bara några minuter efter ledningsmålet. Det var på en felaktigt dömd hörna som Peter Crouch fick stå hur omarkerad som helst hur nära målet som helst – det läget missade naturligtvis inte tvåmetersmannen.

Liverpool tog över matchen mer och mer ju längre den pågick. Stoke såg allt tröttare ut och deras anfallsförsök stoppades oftast ganska enkelt av Liverpoolspelarna med Jay Spearing, Jamie Carragher och framförallt Martin Skrtel i spetsen, vars tuffa tag höll Stokespelarna i schack. Förr om åren har känslan varit att Skrtel spelade andrafiolen till Carragher, men nu verkar deras interna förhållande vara det motsatta.

I den 57:e minuten kom 2-1-målet, som alltså skulle visa sig bli matchens sista och därmed avgörande mål. Något överraskande blev Stewart Downing målskytt, efter ett (oavsiktligt?) väggspel med Steven Gerrard. Oavsett intentionen, blev det ytterst lyckat och Downings aktion var väldigt bra i den situationen. Naturligtvis mycket viktigt för Liverpool om man kan få igång Downing på allvar – vi vet ju att han kan så mycket mer än vad han har visat hittills under säsongen.

Liverpool lottades mot vinnarna av Everton/Sunderland i semifinalen.