Liverpool lyckades vinna derbyt med 2-0 efter mål av anfallarna Carroll och Suarez.

Liverpool ställde upp med följande startelva: Reina, Kelly, Carragher, Skrtel, Enrique, Kuyt, Adam (Gerrard ’67, Lucas (Henderson ’88), Downing (Bellamy ’67), Suarez, Carroll.

Första halvlek:
Den första halvan av halvleken var jämn. Lagen utbytte chanser, men ineffektivitet och bra målvaktsspel gjorde att målen uteblev. Hela matchbilden förändrades dock i den 23:e minuten när Rodwell tilldelades ett rött kort av domaren. Det kändes onekligen som ett inkorrekt domslut, men samtidigt gjorde Evertonspelarna flera riktigt fula tacklingar och om ”Liverpool-mot-Tottenham-regler” hade gällt, hade Everton fått fler utvisningar i den här matchen.

Hur som helst, efter utvisningen tog Liverpool över matchen helt. Everton saknade idéer i spelet med boll och Liverpool hade massa bollinnehav. I slutet av halvleken lyckades Suarez fixa en straff, men dessvärre lyckades Howard göra en bra räddning på Kuyts lågt slagna straff. Innan halvleken var färdigspelad hade Liverpool dessutom ett ribbskott, då Adam pricksköt i målramen. Det kändes verkligen, verkligen som att ett Liverpoolmål låg nära till hands!

Andra halvlek:
Liverpool fortsatte att ha bollen och att skapa målchanser, men känslan var ändå att de rödas kreativitet och spets var aningen otillräcklig. Således 67:e minutens dubbelbyte – in med Gerrard och Bellamy – ut med Adam och Downing – helt logiskt. Gerrards kreativitet och snabba passningsspel höjde bolltempot en smula, och Bellamys energi och löpstyrka försatte Evertons backlinje under ännu mer press.

Bara fyra minuter efter dubbelbytet kom det viktiga och förlösande målet. Det var Enrique, som var bäst på planen, som spelade fram Carroll till 1-0. Naturligtvis också viktigt för den ofta kritiserade Carroll att få näta!

Drygt tio minuter efter ledningsmålet stressade Suarez fram ett misstag av den snudd på helt slutkörda Evertonbacklinjen – Distins rensning gick rätt på Suarez – som retfullt enkelt gjorde 2-0. Då var matchen givetvis helt avgjord. Liverpool hade ytterligare en ramträff och det var alltså närmare 3-0 än 2-1.

Rodwells utvisning visade sig sätta en väldigt stor prägel på matchen, men samtidigt verkade inte Everton ha någon plan för hur de skulle agera med en man mindre. De kändes snudd på uppgivna efter utvisningen – vilket jag tycker är märkligt på den här extremt höga nivån. Men Everton har som bekant usla ekonomiska förutsättningar och deras nuvarande trupp känns väldigt ihålig. De har många duktiga rollspelare, som tex Fellaini, men de har inte lyckats ersätta spelare som Arteta och Pienaar, och har heller inte förstärkt andra delar av laget.