Idag är det äntligen dags för Liverpool att spela PL-match igen. Landslagzzzzuppehållet var sömnigt, och ägartvisten var hur spännande som helst och fick en hur bra avslutning som helst, men själva processen var hur jobbig som helst att följa.

”Just ja, Liverpool spelar ju fotboll också” är en kommentar som många jag känner ganska skämtsamt har vräkt ur sig när dagens derby har kommit på tal.

Jag tror att det blir en tuff match, men att Liverpool kämpar till sig en 2-1-seger efter två mål av Stevie G.

* * *

Liverpools startelva: Reina, Carragher, Kyrgiakos, Skrtel, Konchesky, Maxi, Merieles, Lucas, Cole, Gerrard, Torres.

Avbytare: Jones, Aurelio, Jovanovic, Babel, Ngog, Spearing, Kelly.

* * *

Det blev en tung förlust, då Everton vann med 2-0.

Roy Hodgson var nöjd med lagets insats och jag kan förstå honom.

Spelmässigt går det framåt, tycker Roy, vilket även är min åsikt, men precis som han mycket riktigt påpekar baserar folk sina åsikter på resultat. Och resultaten är ju trots allt – i slutändan – det viktigaste.

Jag tycker att 2-0 var en produkt av att Everton hade bättre effektivitet än Liverpool – inte bättre spel. Men självklart måste laget börja producera mål. Det går trots allt ut på att vinna och det kan man bara åstadkomma genom att göra mål.

Som jag ser på saken, är den klena anfallsuppsättningen en stor anledning till måltorkan. När Fernando Torres är i kass form – vilket han ju verkligen är för tillfället – har Liverpool ingen som helst spets i anfallsspelet. Man har ingen anfallare som är farlig i boxen, utöver Torres, som trots sin urusla form är lagets hetaste anfallare. David N’Gog är för klen och saknar vad man brukar kalla för närvaro i motståndarnas straffområde.

Sedan är förstås kantspelet en svaghet som truppen har. Det saknas kompetenta ytterbackar och yttermittfältare, även om jag tycker att Joe Cole gjorde en gedigen insats idag. Det är främst på högersidan som svagheten finns, då den knappt erbjuder någonting alls. Maxi Rodriguez blev i och för sig bättre ju längre matchen led, men jag tycker inte att han håller måttet. Jamie Carragher håller måttet – som mittback – men inte som högerback. Med Carragher som mittback skulle Hodgson dessutom kunna få bort Martin Skrtel – som har legat bakom många av baklängesmålen den här säsongen – från startelvan.

I januari måste Hodgson balansera truppen, med bättre kantspelare, och åtminstone en anfallare. Då tror jag faktiskt att det här kan bli riktigt bra, men för tillfället finns alldeles för många hål i truppen, vilket märks tydligt i matcherna. Rörande Torres är jag ärligt talat fundersam på om han är i tillräckligt bra fysiskt skick för att över huvud taget delta i matcher.

För att peka ut någonting positivt i spelarkritiken, tycker jag som sagt att Cole gjorde en bra match, och att Steven Gerrard och Raul Meireles spelade förnuftigt med bollen. Meireles kommer in allt mer i laget och jag tycker redan att hans konstruktiva passningsspel är en stor tillgång för laget.

14 kommentarer
 1. Jag har tyckt att det varit för tidigt att sparka Roy innan dagens match, men nu är det fan nog. Det har ju inte hänt någonting, vi ställer ju upp på samma förlorande sätt i varje match och hoppas på att det ska bli bättre den här gången. Nej, det här håller inte. In med Dalglish nu!

 2. Kommer nog aldrig förstå varför dom flesta tränarna väntar med att byta till en mer offensiv spelstil om man ligger under efter första ? Varför kunde han inte trycka in babel o Ngog efter halvlek ?

 3. Även en dag efter då jag lugnat ner mig lite så kan jag inte säga att jag håller med dig. Det är bedrövligt att inte en endaste gång på hela säsongen kunna spela någorlunda bra i första halvlek. Visst såg det lite bättre ut i andra, men då var ju matchen redan förlorad och vi skapade inga som helst målchanser och det är ju vad fotboll går ut på.

  Det var bedörvligt att se Lucas, Gerrard och Meireles trippa omkring i mitten av plan utan att någon gjorde någon som helst löpning. Det blev lite mer fart på Gerrard sen, men mittfältet var i princip helt stillastående och kanterna var inte så speciellt mycket bättre.

  Nej, det känns verkligen hopplöst det här och om det inte blir någon skillnad mot Napoli och Blackburn, då borde han få sparken med en gång.

  • Nino, Jag är ändå beredd att ha tålamod med Roy. Liverpool är en klubb som inte sparkar tränare i första taget.

 4. Läser en hel del http://www.tomkinstimes.com, en väldigt duktig skribent som har ett bra öga på Liverpool. Angående Torres så anser Tomkins att Roys taktik inte gynnar Torres på samma sätt som Benitez. Mycket där handlar om presspelet som försvunnit i laget sedan Roy tog över.

  Sen tror jag att Masheranos frånvaro givit laget ett osäkrare försvar, jag menar Masherano tog bort allt 🙂

  Men är rätt säker ändå på att det löser sig snart.

  • Carl, Stämmer ju att Benitez var väldigt skicklig på att maximera Torres kapacitet, men samtidigt var han i mycket bättre form då än nu. De djupledsbollar som tidigare ledde till frilägen leder inte till nåt’ alls nu.

 5. Glömde säga

  Ser man i Inter så har Etoo gynnats av Benitez taktiska om man jämför mot Etoo under Mourinho.

 6. pelle2x; All respekt till alla tränare Liverpool har haft, men det kanske är en faktor till att de flesta titlar de senaste 20 åren inte har hamnat hos oss.

  • Tycker du att de klubbarna som har vunnit PL de senaste 20 åren har bytt managers ofta?

 7. Om vi ser på Chelsea, ja. Med Mourinho vann Chelsea sin första Premir League titel. Han stack, de vann inte på tre år förrens Ancelotti kom till klubben, de vann.
  Sedan handlar det inte bara om PL, jag menar också runt om i världen. Klart jag vill att Hodgson skall få stanna ett långt tag till, så att han får visa sina sanna kunskaper men tycker du inte att benitez fick igång laget direkt när han tog över 04 elr 05? Vi vann CL. 🙂

 8. Klart det inte är bra för en klubb att byta manager ofta, men uteblir resultat som är förväntade för klubben är det väl självklart vad som gäller. Med Gerard Houlier värvades inte de bästa spelarna och det gick inte alltför väl, men men.

  • Torres, Liverpool är ingen klubb som kickar managers efter 10 matcher. Har aldrig varit och kommer förhoppningsvis aldrig att bli. Benitez första säsong var för övrigt inte heller särskilt bra till en början, men utvecklade sig fint med en CL-titel i slutändan.

 9. Yes verkligen. Klart Liverpool inte är en sån klubb och Hodgson skall som sagt få stanna. Men att Houlier var tränare hela sex år (98-04) utan att vinna en enda titel, det är det, det handlar om. Vi vann Uefa cupen men de räcker inte.

  Fortsätt med den här fina bloggen! Alltid kul att läsa om de nyaste 🙂

  • Ja, fast jag kan faktiskt tänka mig att Hodgson ryker snart om inte resultaten går vägen… It’s not the Liverpool way, men sällan har nog en LFC-manager varit så impopulär hos fansen, hans sätt att spela fotboll är ju lite av en kulturkrock, känns det som. Hoppas jag har fel, men så länge Liverpool inte spelar ”pass and move” kommer inte Hodgson att accepteras av många.

Kommentarer är stängda.