Det kom knappast som en överraskning när LFC idag offentliggjorde att Adam Lallana skrivit på ett nytt kontrakt med klubben, förlängningen innebär tre nya år i vår klubb, med option på ytterligare ett, och enligt uppgifter ska vår brittiske mittfältare få en veckolön på 110000 pund. Det här innebär en fin löneförhöjning för Lallana och gör att han ligger strax bakom spelare som Roberto Firmino och Daniel Sturridge i vår lönelista.

* * *

Liverpool ser om sitt hus. Idag offentliggjorde klubben att Adam Lallana har kritat på en kontraktsförlängning med Reds. 28-åringen kommer därmed att representera Liverpool under sina troligtvis bästa år som fotbollsspelare.

Det var förstås glada miner i LFC-lägret i samband med att kontraktsförlängningen offentliggjordes.
Spelaren själv var väldigt nöjd:

I’m very settled and I feel part of this club. I’m going to be honest, it took a little time to settle here, but looking back that was down to a variety of factors, such as that the team at that stage was in transition and we had a big turnover of players the summer I joined. But I couldn’t feel any more at home now and I think that shows on the pitch. The best part of this for me is that I feel I can really contribute in these coming years. I feel like I’m playing the best football of my career and I feel fresh and ready to perform at this level for a long period of time now; I suppose that’s the challenge I have to make to myself. It wasn’t a difficult decision to commit longer here. We have a brilliant group of players, a world-class manager and coaching staff and this is Liverpool Football Club – I didn’t hesitate for even a second.

En annan som var glad var Klopp. Han menar att detta är fantastiska nyheter och berömde Lallana, som han menar har ”world-class attitude to go with outstanding ability”. Dessutom påpekade Klopp att Lallana är en naturlig ledare.

* * *

Kommentar:

Jag gillar att vi jobbat aktivt med förlängningar av kontrakt den senaste tiden, både Coutinho och Joe Gomez skrev på nya avtal under januari och nu var det alltså dags för Lallana. De två som ligger närmast till hands för nya kontrakt nu är antagligen Dejan Lovren och Emre Can, som båda har avtal som närmar sig slutet. I Lovrens fall tror jag inte det kommer att bli några problem att nå ett avtal, Klopp har haft honom som förstaval bredvid Matip under säsongen och oavsett hur högt man håller honom som mittback tycker jag det är självklart att han ska få förlänga sitt kontrakt. Även om Klopp vill värva ytterligare en mittback i sommar har Lovren en plats att fylla i truppen. I fallet Emre Can kommer det nog att bli klurigare, enligt rykten finns det flera klubbar ute i Europa som är intresserade av den unge tysken och hans utveckling den här säsongen har varit allt annat än imponerande. Jag tror absolut att vi kommer vilja förlänga med honom, men frågan är hur Emre Can ser på sin roll i laget? Han är inte en given startspelare, konkurrensen kommer med stor sannolikhet vara ännu större nästa säsong, han närmar sig själv den åldern där han måste få speltid vecka efter vecka, det är dessutom svårt att se en perfekt roll för honom i dagens Liverpool. Jag hoppas vi kan hitta en lösning, Emre Can kan komma att bli en stor spelare och det är för tidigt att ge upp honom, men jag skulle inte bli överraskad om förhandlingarna strandar.

Hur som helst, i Adam Lallanas fall är det roligt att se hur han belönas för sina insatser sedan Klopp tog över. Det går kanske att sätta frågetecken för hur bra han kommer vara när kontraktet går, då han är 33 år, men smarta spelare som Lallana brukar kunna hålla länge och nu när han hittat en bra roll i laget tror jag vi kommer ha stor nytta av honom kommande år. Det är viktigt att vi belönar de spelare som gjort det bra med välavlönade kontrakt, om vi ska kunna erbjuda nya spelare högre löner behöver lönerna inom den befintliga truppen också upp, för att inte skapa osämja. Adam Lallanas kontrakt är en viktig byggsten inför nästa säsong och även om de rykten som florerat runt honom känts väldigt lösa är det bra att vi får klart med honom redan nu.

2 kommentarer
  1. 3 års-kontrakt med möjlighet till förlängning känns väldigt klokt. Hoppas att vi kan få ut 2 goda år till innan Lallana lämnar över till Woodburn och flyttar ner till sydkusten igen ;D

  2. Viktigt att lyckas behålla Lallana, som trots allt måste betraktas som en av de allra bästa engelska spelarna nuförtiden. Han kommer antagligen att spela sina bästa år i LFC och det är väldigt bra. I en klubb som satsar på att värva unga talanger i syfte att förädla behövs förstås också spelare som peakar. Annars är risken att man hela tiden sitter med ett ofärdigt lag som saknar rutin för att kunna utmana på allvar.

    Håller med om att Emre känns klurigare. Som Tomas skriver har hans säsong inte varit imponerande, snarare tvärtom. Jag undrar lite hur hans självbild är? Varför spelar han så svårt? Kan det bero på att han tror att han är bättre än vad han är? Kan det resultera i orimliga lönekrav?

    Å andra sidan kan man vända på steken, om någon annan klubb (typ Juventus som det ryktas om) är villiga att ge Emre en skithög lön, så är han ju värt det enligt marknaden, så att säga. Jag ser Henderson och Wijnaldum som ganska mycket bättre alternativ än Emre. Samtidigt kommer säkert Grujic att utvecklas och Klopp köper säkert en till innermitt i sommar. Hur ska det finnas plats för Emre, och framförallt , hur ska han kunna ta en ordinarie tröja? Det ser knepigt ut för honom.

Kommentarer är stängda.