Inför matchen:

Inför Premier Leagues sista omgång kan vi konstatera att bottenstriden har utvecklats till ett riktigt ”getingbo”. West Ham är redan klara för spel i the Championship kommande säsong – vilka som blir de övriga klubbarna att åka ur vet vi först efter dagens omgång.

Lite i skymundan tar sig Liverpool an Aston Villa på bortaplan. Liverpool har som bekant fortfarande chansen att knipa en plats i nästa säsongs Europa League, och för att göra detta måste man ta minst en poäng mot Aston Villa.

Kenny Dalglish väljer att åter igen starta med spelare som Flanagan och Spearing. Förhandsrapporterna skvallrade om att Shelvey skulle få starta – så blir det inte – istället får Cole en ovanlig plats i startelvan. Dessutom bör man notera att Liverpool mönstrar en otroligt ung bänk, där födelseåren är 1990, 1993, 1993, 1991, 1980, 1989 samt 1992. Det vill säga endast en erfaren spelare.

Liverpools startelva: Reina, Flanagan, Aurelio, Skrtel, Carragher, Spearing, Lucas, Kuyt, Cole, Meireles, Suarez.

Avbytare: Gulacsi, Robinson, Wisdom, Wilson, Poulsen, Ngog, Shelvey.

* * *

Efter matchen:

Aston Villa vann med 1-0 efter ett snyggt mål av Downing. Detta innebar att Liverpool missade spel i nästa säsongs Europa League.

Matchen var inte mycket att hänga i julgranen. Aston Villa gick ut och spelade fult mot ett Liverpool som inte var särskilt bra, men som ändå skapade tillräckligt många målchanser för att ta poäng.

Redan under matchinledningen tacklade Reo-Coker fult sönder Spearing som tvingades byta – in med Shelvey. AV-mittfältaren gjorde sedan ytterligare en vårdslös tackling, men av någon konstig anledning slapp han sin andra varning och kunde spela vidare.

Downing, som förmodligen var planens bästa spelare, låg bakom det mesta som hemmalaget skapade i anfallsväg. Det var också han som dunkade in matchens enda mål med en kanonträff. Downing fick stå relativt omarkerad nära Liverpools mål sedan Albrightons långa inlägg överraskat alla; inte minst Flanagan, som möjligtvis gjorde sitt enda stora defensiva misstag sedan PL-debuten.

Liverpool skapade som sagt tillräckligt många kvalificerade chanser för att göra mål, men det ville sig inte. Exempelvis missade Meireles ett kanonläge som Friedel gjorde en utmärkt räddning på. Än dock, i och med att Tottenham vann med 2-1 mot Birmingham, blev Liverpools resultat oväsentligt för tabellsituationen.