Liverpool tog en bortaseger mot ett bottenlag.

Någonting som Liverpool har haft problem med sedan starten av förra säsongen är att besegra bottenlag på bortaplan. Man har inte tagit de ”givna” segrarna mot vilt kämpande motståndare som parkerar bussen och satsar på kontringar. Nyligen kryssade man exempelvis mot nykomlingen Luton.

Således var gårdagens 2-0-seger i Sheffield mot deras United en mycket välkommen seger. 3 poäng mot de mindre klubbarna är precis lika mycket värda som 3 poäng mot större klubbar, och segrar som denna kan visa sig bli avgörande när säsongen summeras.

Liverpool var klart bättre än Sheffield under alla matchens alla delar, men det var inte helt enkelt att spräcka målnollan. I den 37:e minuten forcerade Virgil van Dijk in en hörna, men det dröjde till matchens allra sista tilläggsminuter innan Dom Szoboszlai satte spiken i kistan genom att göra 2-0 till Liverpool.

* * *

Liverpoolspelarna fick flera tuffa smällar under matchen. Alexis Mac Allister fick en oerhört farlig stämpling redan under matchinledningen. VAR-domaren Michael Oliver lyste dock med sin frånvaro under hela matchen och man undrar om han överhuvudtaget var på plats eller om han stämplade in utan att egentligen vara där.

Stämpligen på Mac Allister var både betydligt fulare och farligare än de situationer där VAR har lyckats hitta röda kort på LFC-spelare under säsongen. Obegripligt och frustrerande att Oliver ignorerade den situationen helt och hållet.

* * *

Joe Gomez på vänsterbacken var sådär. Han skapade Sheffield klart bästa läge i matchen genom att bli av med bollen när han dribblade som siste man. Ett enormt individuellt misstag som hade resulterat i ett blytungt baklängesmål om det inte vore för Caoimhin Kellehers räddning. Framåt tillförde Gomez minimalt, delvis eftersom han i motsats till Andy Robertson och Kostas Tsimikas inte besitter en vass vänsterfot.

Däremot skönt att nämnde Kelleher fick briljera efter en för honom jobbig insats mot Fulham. Irländaren lyckades studsa tillbaka och var bidragande till segern. Han hade inte mycket att göra, men frilägesräddningen höll hög klass och var ytterst viktig för matchutgången.

* * *

Wataru Endo fick en ovanlig start i ligaspelet. Japanen slog som bekant till med ett fantastiskt mål mot Fulham och förtjänade sin startplats.

Endo besitter inte samma individuella skicklighet i spelet med boll som mittfältarna han konkurrerar med, men han är förmodligen den som tänker mest och bäst defensivt i den nuvarande mittfältsuppsättningen. Han ligger rätt i position och har ingenting emot att ta ett gult kort för cyniska fouls, som man säger.

Ingen värvning har nog kommit lika oväntat som Endo under alla åren som vi har haft Totaal Liverpool, och man blir alltid lite extra glad när han har medvind.

* * *

Slutligen. Darwin Nunez missade åter igen ett jätteläge, men 2-0-målet var helt och hållet hans förtjänst. Han vann tillbaka bollen med en tackling och serverade fint vår favorit-ungrare.

* * *

Matchfakta:

Sheffield United – Liverpool 0-2 (0-1, 0-1)
0-1: Virgil van Dijk (Trent) 37′
0-2: Dominik Szoboszlai (Nunez) 90+4′

Bollinnehav: 24,3% – 75,7%
Totalt antal skott: 6 – 15
Skott på mål: 1 – 8
Skott utanför: 3 – 5
Blockade skott: 2 – 2
Passningsprocent: 48,3 – 83,7
Hörnor: 2 – 12
Offsider: 1 – 4
Gula kort: 2 – 3
Röda kort: 0 – 0