Liverpool åkte till Österrikes tredje största stad för att ta sig an förra säsongens österrikiska ligatrea – nämligen LASK från Linz.

Klockan 18:45 en torsdagskväll inledde Liverpool den här säsongens Europa-äventyr. Alla som läser tiden och matchdagen inser att detta är Europa League. Inte Champions League. Nivåskillnaden var tydlig. Istället för att mäta sina krafter mot ett spännande Red Bull Salzburg stod LASK på agendan. Med all respekt för LASK, så är deras trupp väldigt mycket ”mellanmjölk” ur ett LFC-perspektiv.

Å andra sidan innebär Europa League-äventyret nya jaktmarker, nya motståndare och definitivt hungriga motståndare. LASK, Royale Union Saint­-Gilloise och Toulouse är de övriga lagen i gruppen. Matchen mot Liverpool är definitivt en av säsongens höjdpunkter för deras del.

* * *

LASK kom som väntat ut med stor hunger och entusiasm. Deras gameplan var uppenbarligen att störa Liverpool högt upp i banan, att anfalla rakt, försöka utnyttja offensiva fasta situationer och spela lite småfult. Naturligtvis helt rätt gameplan att praktisera hemma i Österrike.

I den 14:e minuten fick hemmapubliken jubla högt när Flecker satte 1-0 med ett snyggt mål. Det var inte orättvist sett till spelet, även om LASK kanske inte skapade de riktigt heta chanserna, så drev de spelet under inledningen.

Liverpool spelade upp sig allt eftersom, om än i långsam takt. Det var lite för stillastående, lite för dålig skärpa i passningsspelet och lite för mycket fokus på hemmadomaren, vilket exempelvis var tydligt när Konaté snackade till sig en varning efter vad vi kan förmoda var olämpliga ord mot domaren.

LASK gick till halvtidsvila med 1-0, men Liverpool skärpte till sig i andra halvlek. Kvitteringsmålet kom redan i den 56:e målet; Nunez förvaltade straffen som firma Diaz-Bajcetic ordnat fram.

Med timmen spelad kastade Klopp in Szoboszlai och Mac Allister, vilket gav Liverpool en uppenbar boost i spelet. LASK-mittfältet hängde inte med tempot och den individuella skickligheten som den nya mittfältsduon visade upp.

Således var ledningsmålet i den 63:e minuten väldigt rättvis och logisk. Det var en snabb kontring där Gravenberch spelade fram Diaz, som snyggt satte bollen bakom den annars duktig Lawal i hemmamålet.

Liverpool drev spelet resten av matchen, men satte inte spiken i kistan förrän i den 88:e minuten när inhopparen Salah stod för ett patenterat nummer. Slutet gott, allting gott.

* * *

Högerbacken Bajcetic

Bajcetic fick säsongsdebutera med 61 minuter på högerbacksplatsen i ”Trent-rollen”. 18-åringen blandade och gav, men helhetsintrycket var trots allt positivt. Inte minst med tanke på hans ringrostighet efter skadefrånvaron.

Han hade stundtals problem att spela sig ur LASK-pressen under inledningen, men vässade till passningsspelet under matchens gång. Vi fick bland annat se några riktigt fina längre passningar från honom.

Duellspelet fanns också där. Just duellstyrkan är en av Bajcetics styrkor, och han är förmodligen en av få spelare i dagens trupp vars glidtacklingar ibland förtjänar att hamna i Sky Sports Highlights från matcherna. Även mot LASK fick han in några klockrena glidtacklingar.

Man hade nog önskat fler offensiva löpningar från Bajcetic, men när han väl tog sig fram visades stundtals prov på fin klass. Aktionen som föregick straffsituationen var klass; 9 av 10 spelare hade slagit inspelet på täckande spelare, men Bajcetic läste situationen perfekt, flyttade bollen förbi spelaren och slog därefter inspelet.

* * *

Debutanten Gravenberch

Gravenberch fick också debutera. Det var en debut som varade i 74 minuter innan han blev utbytt med krampkänning. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur lite han spelade under fjolårssäsongen.

21-åringen såg väldigt spännande ut. Han vred och vände med bollen, fixade frisparkar och transporterade boll snabbt. Han är verkligen en helt annan spelartyp än spelare som Jones och Elliott, och uppsidan känns väldigt stor.

Gravenberch hade otur vid 1-0-målet, gjorde assisten till 1-2-målet och var rent allmänt involverad i ganska mycket. Ibland kunde man verkligen se att han inte är samspelt med lagkamraterna, vilket är logiskt i detta skede, och han brast lite vid avgörande passningar.

Han är definitivt en spelare som konkurrerar om en startplats på allvar.