En fotbollsmatch pågår i 90 minuter. Och lite till. Och sedan införandet av VAR – ännu längre.

Liverpool har inte gjort spelmässigt fantastiska insatser på sistone, men likväl har man plockat poäng efter poäng och är serieledare i Premier League. En stor anledning till poängskörden är att man har lyckats bättre än alla andra på tilläggstiden.

Enligt den officiella statistiken har Liverpool gjort flers mål på tilläggstid av alla klubbarna varav 40% (17 av 43 mål) har kommit under Jürgen Klopps styre.

Här är hela tabellen över mål på tilläggstid:
43 – Liverpool
32 – Arsenal
31 – Spurs
29 – Man Utd
26 – Chelsea

* * *

Liverpool stod verkligen inte för en imponerande insats mot Crystal Palace. Den första halvleken var rent ut sagt svag. Det var en kombination av Alisson Beckers skicklighet mellan stolparna, Crystal Palaces oskicklighet i avslutsmomenten och en gnutta tur som gjorde att Liverpool hade 0-0 i halvtid.

Jürgen Klopp gjorde ett halvtidsbyte när Wataru Endo byttes ut mot Joe Gomez. Det var ett väntat byte, då Endo hade stora problem med Palaces presspel. Roy Hodgson hade uppenbarligen identifierat Endo som en svag länk i Liverpools uppspelsfas. Klopps motdrag blev att byta ut Endo i paus, flytta in Trent Alexander-Arnold på mittfältet och byta in Gomez på högerbackspositionen.

* * *

I andra halvlek inledde Palace också bättre. En stund in sparkade Jarell Quansah aningen klantigt ner en motståndare i straffområdet och Palace tilldelades en straff som de gjorde mål på.

En observation från min sida är att Quansah byttes ut redan i den 57:e minuten när Ibrahima Konaté gjorde entré. Den typen av byten – alltså ett mittbacksbyte – kan Klopp göra tack vare 5 tillgängliga byten. Med 3 byten hade Klopp naturligtvis behövt prioritera offensiva byten vid underläge och därmed haft kvar Quansah på planen, men med 5 byten går detta att göra.

Jag tror det är oerhört positivt att lagen kan göra 5 byten. Annars hade Konaté antagligen startat mot Palace, då hade Quansah inte fått den här erfarenheten och Konaté förmodligen riskerat en överbelastningsskada. Det skriver jag med antagandet att Konaté inte startade på grund av skaderisken, då spelschemat varit tufft på sistone och han tenderar att dra på sig den typen av skador.

I den 57:e minuten kom som sagt Konaté in, men även Cody Gakpo gjorde entré. 17 minuter senare byttes Curtis Jones och Harvey Elliott in – och framförallt den sistnämnde gjorde ett väldigt bra inhopp.

* * *

Elliott, fortfarande bara 20 år gammal, kom in med en självklarhet och vilja att hitta kreativa lösningar.

I den 76:e minuten gjorde Mohamed Salah sitt 200:e mål för Liverpool, vilket innebar 1-1 på resultattavlan, men hjälten för dagen skulle bli Elliott.

På tilläggstid lyckades nämligen Elliott sätta 2-1 med en fin individuell prestation. Den typen av avgörande aktiomer; den sista passningen, det sista skottet; har inte alltid levererats från den unga engelsmannen, men här visade han verkligen prov på sin skicklighet.

Liverpool gjorde 5 byten och en av dessa blev matchvinnare. Laget fortsätter att visa en oväntat stor bredd. Naturligtvis är Salah och de andra etablerade storstjärnorna de som vinner flest matcher åt laget, men den senaste veckan har breddpsleare som Endo och Elliott också gjort väldigt fina mål.

Det är ett oerhört bra tecken att breddspelarna levererar och verkligen bidrar till lagets framgångar. Med 5 tillåtna byten får man verkligen effekt om även ”inhoppare 4 och 5” kan komma in som injektioner, vilket jag tycker har skett på sistone.

* * *

Matchfakta:

Crystal Palace – Liverpool 1-2 (0-0, 1-2)
1-0: Jean-Philippe Mateta (STRAFF) 57′
1-1: Mohamed Salah (Jones) 76′
1-2: Harvey Elliott (Salah) 90+1′

Bollinnehav: 24,1% – 75,9%
Totalt antal skott: 8 – 14
Skott på mål: 4 – 2
Skott utanför: 2 – 7
Blockade skott: 2 – 5
Passningsprocent: 58,4 – 87,5
Hörnor: 6 – 5
Offsider: 0 – 6
Gula kort: 5 – 2
Röda kort: 1 – 0