3-0-seger mot Aston Villa. 10 av 12 möjliga poäng, trots ett tufft spelschema. Och en värdig återkomst för tröja #8.

Liverpool har fått en smakstart på säsongen, men prestationerna har varierat. Mot Aston Villa gjorde man en bra match rakt igenom, fick med sig resultatet – och fick till och med en bra start på matchen.

En bra start har inte varit Liverpools signum det senaste året, tvärtom har man väldigt ofta släppt in ett tidigt baklängesmål. I söndagens match var endast några minuter spelade när Szoboszlai gjorde 1-0 med ett lika skickligt som behärskat avslut. Just Szoboszlai stod för en kanoninsats och har redan blivit en favorit hos många supportrar. Han är stark såväl med som utan boll, och spelar med en självklarhet som antyder att han redan har kommit in i gruppen på ett väldigt bra sätt. Han bär tröja nummer åtta med värdighet.

Liverpool kontrollerade matchen från början till slut. Man var skickliga i bollinnehavet, samtidigt som man – kanske i synnerhet Trent – hittade fina djupledspassningar bakom Aston Villas backlinje. Den mycket höga Villa-backlinjen var ett diskussionsämne efter matchen, då många var ense om att deras presspel var otillräckligt för att kunna störa Liverpool i uppspelsfasen, vilket gjorde att skickliga hemmaspelare kunde måtta passningar bakom de stackars backarna.

I synnerhet högersidan med Salah och den i texten redan hyllade Szoboszlai skapade stora problem för Digne. Szoboszlai har smartheten och löpstyrkan att operera över stora ytor – likt Wijnaldum gjorde för några år sedan. De löpningarna skapar intressanta ytor för Salah och försätter motståndarbackarna i svåra situationer. Det var någonting som stackars Digne inte kunde hantera i den här matchen, men samtidigt kanske ingen vänsterback hade kunnat hantera den situationen under de omständigheterna (svag press, svagt understöd).

Segersiffrorna 3-0 var ärligt talat i underkant. Det var närmare 5-0 än 3-1, även om Aston Villa naturligtvis inte var totalt ofarliga över matchens samtliga 90 minuter. De gavs bland annat en het chans när Gomez snubblade en bit in på egen planhalva.

Just Gomez granskades förstås med mikroskop av åskådarna. Förutom den dråpliga situationen där han snubblade gjorde han en utmärkt match, liksom de övriga i backlinjen. Det var extra skönt att se, då mittbacksavbräcken (van Dijk & Konaté) annars är någonting som har oroat en aning, inte minst inför den här matchen.

Nu tar Liverpool landslagsuppehåll med 10 av 12 möjliga poäng, trots ett på förhand svårt spelschema under säsongsinledningen. Det måste kännas mycket skönt för Jürgen Klopp och laget, som ju är inne i en föryngringsprocess där ett helt nytt mittfält håller på att spelas in.

* * *

Matchfakta:

Liverpool – Aston Villa 3-0 (2-0, 1-0)
1-0: Szoboszlai (Alexander-Arnold) 3′
2-0: Cash (SJÄLVMÅL) 22′
3-0: Salah (Nunez) 55′

* * *

Spelarkommentarer:
Alisson – Som vanligt en utmärkt insats, även om han inte behövde rada upp monsterräddningar den här gången.

Trent(71) – Hans djupledspassningar bakom Aston Villas backlinje hotade ständigt. Okej defensivt. En av matchens absolut bästa spelare, men också en match som verkligen passade hans fantastiska passningsfot och spelöga.

Matip – Gediget passningsspel. Okej i övrigt, men borde ha blivit målskytt.

Gomez – Snubblade vid ett tillfälle, vilket resulterade i en kanonchans för Villa, men annars en prickfri insats.

Robertson – Gick bort sig för enkelt vid något tillfälle, annars en gedigen insats.

Mac Allister(87) – Hamnade djupt i speluppbyggnaden, vilket säkert var meningen också. Imponerande passningsspel, ser lösningar som många andra inte ser.

Jones(65) – Klart godkänd både med och utan boll. Framstår som en bra rotationsspelare.

Szoboszlai – Inledde målskyttet med ett tekniskt nummer av världsklass. Så självklar, skicklig och slitstark.

Salah – Bra samspel med Szoboszlai på högersidan där de hela tiden var i rörelse och hotade Villas backlinje. Stod för ett mål och hittade även ett bra samspel med Darwin. Har uppenbarligen inte tappat fokus trots Saudis framstöt.

Nunez(65) – Slet som ett djur och tog massvis med maxlöpningar bakom Villas höga backlinje. Hade ett bättre samspel än vanligt med medspelarna. Hade flera ramträffar och just att han inte blev målskytt igen var naturligtvis en motgång efter de fina målen mot Newcastle.

Diaz(65) – Aktiv men fick inte riktigt till de avgörande momenten. Hade vissa samspel med Jones, men högerkanten med Szoboszlai-Salah var klart bättre.

* * *

Inhoppare:
Gakpo(65) – Utstrålade verkligen en vilja att åstadkomma något. Fick dock inte riktigt till det.

Jota(65) – Hade några patenterade försök att springa rakt igenom motståndare, men lyckades inte den här gången.

Elliott(65) – Kom in med energi och skicklighet. Rollen som inhoppare verkar passa honom, han har lätt för att komma in i matcherna snabbt när han hoppar in.

Quansah(71) – Fick göra hemmadebut i ett relativt bekvämt läge. Tog några fina initiativ. Ser fortsatt spännande ut.

Endo(87) – Fick endast ett kort inhopp den här gången.