Det var ingen sprudlande tillställning vi fick se när Sunderland ställde upp med en handbollsmur på Anfield. Anfallsfotbollen skulle dock gå segrande i slutändan – närmare bestämt med 2-0.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Karius, Clyne, Matip, Lovren, Milner, Henderson, Can, Wijnaldum(90+2), Mane, Coutinho(33), Firmino(87)

Liverpools bänk: Mignolet, Klavan, Moreno, Lucas(87), Ejaria, Origi(33), Woodburn(90+2)

Sunderlands startelva: Pickford, Jones, Van Aanholt, O’Shea, Kone, Pienaar(79), Denayer, Ndong, Watmore(79), Anichebe, Defoe

Sunderlands bänk: Mannone, Love, Januzaj(79), Manquillo, Khazri, Gooch(79), Larsson

Matchfakta:

Liverpool – Sunderland 2-0 (0-0, 2-0)

1-0: Origi 75′

2-0: Milner 90+1′ (straff)

Skott på mål: 7 – 1
Totalt antal skott: 27 – 6
Blockade skott: 7 – 4
Bollinnehav: 77,5% – 22,5%
Passningsprocent: 86,7% – 58,8%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 76,2% – 50%
Vunna luftdueller: 32,3% – 67,7%
Offsides: 0 – 1
Hörnor: 9 – 4
Gula kort: 1 – 3
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

David Moyes kom till Anfield med en enda plan i sitt huvud – ta poäng till varje pris. Sunderland var nämligen inte intresserade av att anfalla överhuvudtaget utan det enda som gällde var att förstöra Liverpools anfallsspel och störa Liverpools offensiva spelare från att göra mål. Detta gjorde man exempelvis genom att punktmarkera Coutinho med en vitklädd ryggsäck och ställa upp med minst tio spelare bakom bollen. Planen var lyckad och såg ut att gå i lås ända fram tills Origi skruvade in 1-0 efter 75 minuters spel. Målvaktstavla eller inte går att diskutera, men oavsett så var det en riktigt fin individuell prestation som gav resultat. Kul för belgaren som ju fått nöta mycket bänk i inledningen av säsongen.

Men Origis inhopp föranleddes av något som däremot inte var lika trevligt. I den första halvleken blev vår lille trollkarl Coutinho nämligen utburen på bår efter att ha sparkat ihop med en Sunderland-försvarare djupt nere i offensivt straffområde. Brassen grinade illa direkt och rapporter gör gällande att det rör sig om en ankelskada. Hur pass allvarlig skadan är återstår att se.

I övrigt var matchen en frustrerande sådan. Under den första halvleken hade Klopps mannar 80% bollinnehav, men trots ett massivt spelövertag gick anfallsspelet för långsamt och passningskvalitén i sista tredjedelen var under all kritik. Spelare som Wijnaldum och Emre Can kom inte alls till sin rätt och syntes knappt till i offensivt straffområde. I den andra skulle det däremot bli andra bullar. Passningstempot höjdes rejält och Firmino tog ett stort kreativt ansvar i Lallanas och Coutinhos frånvaro. Hans individuella skicklighet öppnade upp för andra rödklädda spelare som kunde fylla på från kanterna och in i straffområdet där framförallt Can poppade upp med jämna mellanrum.

Sunderland var inte ofarligt och hade framförallt ett läge där man med lite tur lyckades runda Karius vilket sedan följdes av lite kaos i försvaret och en förlösande rensning. I övrigt handlade det bara om Liverpool. Efter ledningsmålet flyttade bortalaget upp positionerna vilket öppnade upp ytor som inte tidigare funnits. Därför var det inte helt ologiskt när Mane bröt sig loss på kanten, sprang med bollen likt en autobahn från mittlinjen och sedan föll till marken i straffområdet efter en klumpig brytning. Och som så många gånger tidigare från 11 meter klev Milner fram och spikade slutresultatet 2-0. En typisk skitseger, men en ack så viktig sådan.

Övrig notering från matchen var att Walesaren Ben Woodburn fick debutera på Anfield med dryga minuten kvar av matchen. Kul för ynglingen även fast han säkert hoppas på mer än en minut på planen nästa gång. Kanske får han chansen redan nu på torsdag mot Leeds?

* * *

Spelarkommentarer:

Karius – Lyckades med konststycket att skapa en hörna av sin utspark. Lyckades däremot hindra ett par Sunderland-chanser genom att vara kvickt ute och täcka av ytor. Höll nollan och förhoppningsvis en boost för självförtroendet.

Clyne – Alltid tillgänglig på högerkanten även fast förstatouchen ibland gav mer att önska när han väl tog sig fram.

Matip – Lugn, kompakt och trygg med bollen. Fortsätter övertyga.

Lovren – Antagligen Liverpools bästa spelare i första halvlek. Något oväntat det största hotet offensivt och tog en taktisk varning när Sunderland hade en farlig kontring påväg. Bra!

Milner – Utmärkt arbetsinsats och kändes aldrig riktigt hotad defensivt. Första halvlek lite för loj, betydligt bättre i andra. Satte spiken i kistan med en grym straff.

Henderson – Läste spelet otroligt bra idag och gav inte Sunderland någon möjlighet att bygga upp några farliga kontringar. Behöver få igång bolltempot i såna här matcher och lyckades bättre med det i andra.

Can – Statisk i första halvlek, betydligt rörligare i andra då han började kliva in i straffområdet. Det gav resultat, i alla fall rent chansmässigt.

Wijnaldum(90+2) – Segade ner tempot lite väl mycket emellanåt och precis som Can blev han ofta statisk. Lyfte sig i andra och fick igång ett högre passningstempo.

Mane – Antagligen den svagaste matchen i LFC-tröjan. Fram tills straffsituationen hade senegalesen knappt ett rätt. Ska dock ha cred för att han aldrig hänger med huvudet utan fortsätter att försöka. Sånt ger resultat.

Coutinho(33) – Punktmarkerad innan han bars ut på bår. Återstår att se hur länge vår lille magiker blir borta. Alla LFC-supportrar håller andan.

Firmino(87) – Fick ta stort kreativt ansvar när Coutinho försvann. Dansade fram i andra halvlek och lyckades få fart i Can och Wijnaldum i och med detta.

Inhoppare:

Origi(33) – Fick sin stora chans att imponera i och med alla skadeavbräck och då skadar det naturligtvis inte att bli matchvinnare. Riktigt bra inhopp och utmanade ständigt sin försvarare.

Lucas(87) – Hjälpte till att säkra vinsten med klokt, lugnt och rutinerat spel.

Woodburn(90+2) – Hann med att debutera som 17-åring.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

https://twitter.com/LFCZone/status/802566469158629376

3 kommentarer
  1. Same same : Karius, Clyne, Matip, Lovren, Milner, Henderson, Can, Wijnaldum, Mane, Coutinho, Firmino

  2. Sunderland måste vara det lag som spelar minst attraktiv fotboll i det engelska ligasystemet. Fin vinst, förra året är det garanterat 0-0 i denna match. Fint att se killarna kämpa sig igenom denna match trots att Sunderland ställer 10 man i en handbollsmur.
    Tråkigt med Phil, vi får hoppas att det är någon form utav stukning och inte ledbandspaj.. Hoppas Sturre är pigg och fräsch till nästa helg, då tror jag inte vi blir superlidande av att Cou inte lirar, men vi får räkna med en helt annan fotboll från reds. Känns som att det finns tillräckligt med stjärnor i Liverpool idag för att klara sig utan Coutinho i några veckor, blir det längre än så blir vi nog lite genomskinliga i vårt spel. Viktiga poäng och i skrivande stund i serieledning!

  3. Lovren va helt fantastisk idag. Helt omutlig defensivt och hade ett par fina lägen offensiv. Det börjar kanske bli tjatigt nu men fan va Lovren har lyft sig sedan Klopp kom in och blivit ännu bättre efter att Matip kom in. Matips lugn har smittat av sig till Lovren och dom har ett riktigt bra sammarbete i mittlåset.

    I övrigt är det otroligt frustrerande och glädjande på samma gång att se lag komma till Anfield och parkera bussen. Frustrerande då det är en typ av fotboll som jag hatar med hela min själ och glädjande då det är ett tecken på att motståndarna är bokstavligen skiträdda att komma till Anfield och möta Liverpool.

    Anfield ska vara den absolut värsta arenan att spela fotboll på för alla förutom LFC.

Kommentarer är stängda.