______________________

Inför matchen:

Om en stund släpps startelvan till en av säsongens hetaste Liverpool-matcher.

Liverpool kommer som bekant från en vecka som har innehållit en 5-3-seger mot schweiziska Young Boys. Att Enrique startade i den matchen antyder att Kelly och Johnson startar som ytterbackar mot Manchester United. Likaså förväntas även Sterling och Shelvey starta idag.

* * *

Laget:

Bekräftad startelva: Reina, Kelly, Agger(80), Skrtel, Johnson, Allen, Gerrard, Shelvey(utvisad 39), Borini(46), Sterling(66), Suarez.

Bekräftad bänk: Jones, Enrique, Sahin, Assaidi, Henderson(66), Carragher(80), Suso(46).

* * *

Matchfakta:

Liverpool – Manchester United 1-2 (0-0, 1-2)
1-0: Steven Gerrard 46′
1-1: Rafael 51′
1-2: Robin van Persie STRAFF 81′

Skott på mål: 6 – 3
Skott utanför: 6 – 3
Inlägg: 26 – 18
Hörnor: 7 – 3
Offsides: 0 – 1
Gula kort: 1 – 2
Röda kort: 1 – 0
Totalt antal passningar: 459 – 420
Passningsprocent: 84,7 – 85
Bollinnehav: 52% – 48%
Bollinnehav första halvlek: 63,1% – 36,9%
Bollinnehav andra halvlek: 41,2% – 58,8%

* * *

Matchen:

Innan avspark mindes och hedrades de 96 personer som omkom den 15:e april 1989 på Hillsborough. Publiken sjöng ’You’ll Never Walk Alone’ och ceremonier genomfördes.

När matchen sattes igång var Manchester United piggast, men det dröjde inte många minuter innan Liverpool tog över spelet. Hemmalaget hade mycket energi och löpvilja, samtidigt som United agerade passivt. Dessvärre resulterade Liverpool bollinnehav och finurliga löpningar sällan i de riktigt heta målchanserna – man saknade helt enkelt spetskompetens längst fram i planen, samtidigt som Uniteds backlinje oftast agerade säkert och följsamt. När Liverpool väl skapade målchanser var man (som vanligt) inte tillräckligt effektiva.

I den 39:e minuten bytte det mentala övertaget sida helt och hållet när domaren valde att ge Shelvey ett rött kort. Både Shelvey och Evans satsade våldsamt och visst var Shelvey förtjänt av ett rött kort – men det var Evans också. Bilden nedan visar Shelvey och Evans precis innan kontakten dem emellan.

Känslan var att det skulle bli mycket tufft att vinna med 10 man. Hoppet tändes dock tidigt i den första halvleken när Gerrard satte 1-0 genom att mönsteravslut. Lagkaptenen har egentligen bara producerat på fasta situationer under det senaste året, så det var mycket efterlängtat för hans del.

Rent statistiskt är lag extra sårbara precis efter att de har gjort mål. Den här gången visade Liverpool anledningen till detta, då man helt plötsligt började agera passivt efter ledningsmålet. Man gav – helt onödigt – United initiativet och deras kvalitet visar sig förstås direkt när de får gratisytor.

Bara 5 minuter efter 1-0-målet kvitterade Rafael med ett snyggt avslut som gick stolpe-in. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur många gånger Liverpool-skott har gått stolpe-ut på Anfields målburar, men man kan inte förneka att brassens avslut var en bra prestation.

Matchen innehöll många svårbedömda situationer. Evra blev inte ens varnad för en ful kapning av Sterling, medan både van Persie och Scholes fick gula kort för tacklingar som – särskilt i holländarens fall – kunde ha resulterat i rött kort. Det var även en hel del straffsituationer, men domarteamet valde att fria allt…

… Tills i slutet av matchen när de blåste för minsta lilla ”kontakt” på Valencia, som naturligtvis passade på att falla som en kägla. Tidigare hade exempelvis Suarez blivit betydligt klarare fälld, men den gången valde domarteamet att fria.

Som om det inte vore nog blev Agger skadad precis innan Uniteds straff. Det var den inhoppande debutanten Suso som slog en snål passning, och Agger och Johnson kommunicerade inte tillräckligt bra med varandra… Som ett brev på posten var Reina nära – men inte tillräckligt nära – att rädda van Persies mediokert slagna straff.

Med 10 man och 10-15 minuter kvar lyckades inte Liverpool resa sig ur 1-2-underläget. Det hjälpte inte heller att domaren gick på varenda United-filmning (och de var många) under matchens sista minuter och att Kelly blev skadad.

Sammanfattningsvis kan man säga att Liverpool gjorde en klart godkänd insats, men att man fortfarande saknar kvalité på planens sista tredjedel. Suarez fortsätter att bli snudd på trakasserad av PL-domarna, och det enda konsekventa med dagens domarinsats var att den nästan alltid gynnade United. Samtidigt måste man se sig själva i spegeln och rannsaka sin egen prestation och inte lägga allt för stort fokus på faktorer som man inte kan påverka (som exempelvis domarbedömningar och motståndarlagets filmningar). Oavsett domare, har Liverpool tagit för få poäng under säsongsinledningen. Spelschemat har visserligen varit tufft – men nu måste man verkligen börja vinna ligamatcher.

* * *

Spelarkommentarer:

Reina – Kan inte lastas för målen. Bra med fötterna.
Kelly – Visade varför han petar Enrique. Gedigen insats.
Skrtel – Stod upp bra matchen igenom trots att flera andra i backlinjen tvingades utgå på grund av skador.
Agger – Stark insats tills han gick bort sig i situationen där han blev skadad.
Johnson – Gjorde en bra match på sin kant. Fick oturligt straff mot sig, då han egentligen inte gjorde mer på Valencia än vad han själv råkat ut för (utan att få straff…) i offensivt straffområde.

Allen – Fortsätter att vara rörlig och finurlig, även om han gjorde fler felpassningar än vanligt.
Gerrard – Var den pådrivare som han måste vara. Gjorde ett snyggt mål.
Shelvey – Helt okej insats, men blev utvisad strax innan halvtid. Märkligt att Evans kom undan utan kort. Hade kanske sluppit det röda om han hade filmat i situationen.

Borini – Väldigt smarta löpningar, men likväl väldigt dåliga beslut på planens sista tredjedel. Utbytt i paus.
Suarez – Hittade ofta bra ytor och hade även några smarta passningar, men fick inte riktigt till det till 100%.
Sterling – Utgjorde som vanligt ett hot på sin kant. Skulle dock önska att han kom till avslut oftare.

Suso – Kom in i paus och var bekväm med bollen, dock utan att direkt briljera. Lovande debut och såg inte ut att vara tagen av stundens allvar.
Henderson – Kom in och tillförde löpvilja och stabilitet på mittfältet, men känslan var ändå att Sterling borde ha varit kvar på planen istället.
Carragher – Spelade för kort tid för att kunna bedömas.

* * *

Andra kommentarer om matchen:

http://twitter.com/RyanMcL2/status/249886201862049792

http://twitter.com/royhendo/status/249887847006478336

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Många frågetecken inför den här matchen. Vi är helt klart i ett jobbigt läge just nu där många spelare är långt ifrån vad de borde vara.

  Reina, skakig men har rutin och förståelse för en sån här match. Förhoppningsvis höjer han sig.

  Skrtel & Agger har inte sätt lika säkra ut som ifjol.. Möjligen för att Skrtel har fått ökat ansvar med boll?

  Enrique var enligt mig ifjol bra defensivt men bidrog väldigt lite offensivt, många långa onödiga löpningar. Dock tycker jag att GJ är lite småvilsen i det defensiva på vänsterkanten även om han är väldigt bra framåt. Dock har inte Enrique varit bra i år.

  GJ går före Kelly på högerbacken, båda brister dock enligt mig i spelet i straffområdet.. märkligt med tanke på att Kelly ska vara mittback.. vad vet jag egentligen, har aldrig spelat back själv, kanske är lättare att dömma än att spela.

  Centralmittfältet är både och, Allen är oklanderlig. Gerrard lär vara taggad idag och förhoppningsvis presterar han, har fått skit inledningsvis, både välförtjänt och inte… han slår många bra passningar, dock saknas kunnande i offensiven för att ta emot de… det är faktiskt en grej som Downing gör bra. Frågan är väl vme de ska spela med, Shelvey eller Sahin? Shelvey förtjänar platsen sett till prestation.. frågan är om han inte är lite som Frimpong var mot oss ifjol, för taggad? Han saknar definitivt kunnande när det gäller dessa matcher.. något som Sahin har.

  Offensivt är väl Suarez och Sterling klara.. Borini är väl favorit till att starta, isf förhoppningsvis som centralanfallare, ska Suarez spela centralt tycker jag nog inte att Borini är lika självskriven. Kanske är det här en typisk sån match där han som en slugger kan avgöra?

 2. Vilka inlägg Liverpool gör! Om Carroll hade varit med i laget idag så hade det stått 2-0 redan!!

 3. Så surt.. en av de bästa matcherna jag sett LFC göra de senaste åren. Det är så kul att se killar som Allen, Suso och inte minst Sterling, vilka storlirare det kommer att bli. Men fyfan va segt det är att vi ska förlora på en filmning. Det är uppenbarligen inte bara en renodlad anfallare vi saknar, försvarsspelet på vänsterkanten är bedrövligt.

 4. Starkt av vårat lag att spela så bra, fast än united har 12 man på plan och får gratismål dessutom. Vidrig domarinsats.

 5. os: Jag håller med om att det var en filmning av Valencia men Glen Johnson var ju efter Gerrard bäst på planen för Liverpool….

 6. Tycker också att GJ var väldigt bra idag. Men försvarsspelet på vänsterkanten har nu genomgående resulterat i baklängesmål. Det handlar inte enbart om GJ även om han är vänsterback. Jag är väldigt positiv till offensiva ytterbackar, men man får inte glömma varför de är backar och inte kantmittfältare/yttrar.

 7. Måste få fråga, är det någon som hört talas om att de skall införas bestraffning i efterhand för filmning? Borde det inte vara självklart att bestraffa spelare som försöker fuska till sig fördelar genom att lura domarna?! I
  Min värld finns det ett väldigt enkelt sätt att stoppa detta, stäng av! 3 matcher för filmning, ha en ”oberoende” (hur oberoende de nu kan bli) jury som avgör detta. Böte fungerar uppenbarligen inte med tabke på bötesnivån kontra lönenivån. Är övertygad om att antalet filmningar hade avtagit och vi hade fått ett mer fair och attraktivt spel.

  Så återigen, vet någon om detta har varit på tal, och varför det isf inte genomförts?

 8. ”Sir” Alex sa nej.

  Det är så ironiskt att vi vecka ut och vecka in ska behöva se Suarez bli varnad och nerpissad för att han ”filmar” och tappa poäng, samtidigt är det i vårt straffområde nästintill kontaktlöst försvarsspel som krävs för att inte åka på dessa dröpliga straffar.

  Så tråkigt att man fick rätt angående Shelvey, hade det verkligen på känn.. hade han bara skött sig bättre i situationen med Rafael så kanske han hade klarat sig.

 9. Ja, det är surt och besvikelse nu, men tålamod är verkligen det som krävs nu från supportrar, klubbledning spelare m.m. Visst är det frustrerande att vi bara har två poäng hittills, och vi vill ju så gärna glädjas över framgångar. Jag tycker dock att man redan kan semycket positivt i de förändringar som BR vill införa med att ge unga talanger chansen, nytt spelsätt m.m….sammanfattningsvis en förändring av en klubbs system och kultur. Om ett par år kommer vi ha ett lag och en klubb som kan vara med och slåss om de stora titlarna i ett årtionde. Ska bli fantastiskt roligt att följa den här utvecklingen, men som sagt det gäller att ha tillförsikt och ge tid och stöd till BR och spelarna .

 10. Håller med om att domarinsatsen var minst sagt tveksam..utvisningen och straffen, men även i övrigt, Det är nu som klubben prövas på alla möjliga sätt och det gäller att hålla i nu och jobba vidare. Det är nu vi får se om LFC är en speciell klubb med extraordinära supportrar, eller om vi är som alla andra som söker snabba kortsiktiga lösningar.

 11. Tycker det är fan så mycket roligare att se pool nu än för något år sedan. Tycker vi spelar en underbar fotboll. Gäller bara att alla har tålamod med Rodgers så kommer detta vända och bli något mycket bra om något år

 12. Jobbig match på såå många sätt. Orättvist resultat, tvivelaktiga domslut men det värsta är nog skadorna på Agger och Kelly. Såg riktigt illa ut båda två.
  Liverpool borde vunnit, var bättre på alla plan. Spelar jättebra, gäller bara att göra det mot sämre lag också för då kommer 3 poängarna rulla in!

 13. Bra match av Liverpool, med tråkigt slutresultat.
  United var helt under isen i första. Tyvärr blir det som det ofta blir när vi dominerar men inte omsätter våra chanser att det slår tillbaka mot oss.

  Jag tycker utvisningen var lite märklig när man på repriserna ser att det är Evans som hade två utsträckta ben, men kanske Shelvey fick det för han kom senare och kom sent in med andra benet. Speciellt med tanke på vilken nivå han hade lagt nivån på tidigare och helt friat Evra på kapningen av Sterling. Tyvärr var det ju inte domarens match.

  Suarez har nu jobbat upp sig ett rykte som han har svårt att bli av med. För att han ska få med sig en straff måste han i princip bli nersparkad stillastående bakifrån. Det påminner lite om CR7 sista tid i United, han fick ingenting med sig och motspelare kunde ta honom hur hårt de ville, domarna utgick ändå alltid ifrån att han spelade över. Det är helt klart oroväckande och Suarez har redan 2 gula kort för snack.

  Men Suarez kan ju göra sig själv, laget och fansen en stor tjänst och sluta spela över/filma för börja rätta till bilden av sig själv. Tyvärr verkar han alltför ”dum” för klara av det, kan inte hålla sin känslor i styr, något som slår tillbaka på honom själv och laget.

  Suarez är viktig för laget med alla chanser han skapar på egen hand, men han behöver någon att spela fram som kan göra målen. Jag har mer och mer tänkt på att det kanske är bättre att sälja Suarez och ha en riktig goal getter + en forward till. Han är rätt destruktiv för laget och klubben.

  Nu måste det bli 9 poäng nästkommande 3 matcher före derbyt mot Everton. Det ska inte vara omöjligt med tanke på motståndet, om spelet fortsätter vara lika bra som i första i dag.

  Sterling positiv som vanligt. Suso väldigt bra halvlek, och det gör kanske inte så mycket att Shelvey är avstängd nu, då får Suso/Henderson/Sahin sina chanser istället. Trots liten trupp så finns det även något positivt med det.

  Väldigt oroad över de tidiga beskeden om allvarliga skador på Agger och Borini. Hoppas Kelly är okej. Tycker för övrigt han spelat bättre än Enrique än så länge.

  Någon som vet varför Carra fortfarande går före Coates? Enbart på rutin och vilken slags match det var i dag? BR är ju inte rädd för använda Suso och Sterling på mitten iaf.

  Vore kul om någon av Coates / Wisdom fick spela i Aggers frånvaro.

 14. Känns som en typisk Liverpool-eftermiddag. Bra spel men sen har man ”otur” med alla yttre omständigheter. Alldeles för hårt med rött kort på Shelvey. Men det är tydligen mycket enklare att straffa Liverpool i sådana situationer jämfört med att straffa Fergies gäng om sitationen varit motsatt och på Old Trafford, t ex.

  Straffen behöver man väl inte ens kommentera. Nu har United filmat till sig straff i tre matcher i rad. Ingen slump att de får med sig så mycket.

  Tre skador på det också, men jag tycker faktiskt det är tre spelare vi kan undvara. Jag tycker att Agger är rätt överskattad ändå. Vad har han för kvalitéer som skulle motivera det priset som satts på honom? Coates känns lite lugnare i sitt spel och jag tycker han förtjänar att starta ett antal matcher i PL nu. Sedan ser jag gärna att Glen får komma tillbaka på högerbacksplatsen igen, med José tillbaka på VB-platsen då.

  Borini har inte gjort tillräckligt för att motivera starter i alla matcher och Suso visade riktigt gott gry när han kom in nu. Tycker även att Downing bör ges fler chanser.

  Summa summarum, om vi nu skulle åka på tre skador i matchen känns det som det var de tre som vi helst kan undvara.

  Nu är vi i alla fall klara med det tuffa inledningsschemat, och det känns som det är nästa helg säsongen börjar på allvar. Jag har fullt förtroende för Rodgers och dagens match snarare stärker än minskar den uppfattningen.

 15. Daniel Agger är en världsback, hur det kan ha undgått dig är väldigt märkligt och antagligen inte lönt att debattera. Men det var inte på något sätt en skada på en spelare vi kan undvara om vi vill nå resultat..

 16. Var det bara jag som tyckte att Agger var väldigt dålig idag? Tappade mycket boll när han gick själv och var inte lika självklar i sina brytningar som vanligt. Men jag kanske bara är bortskämd med dom otroliga insatserna han brukar ge… 😉

 17. @Haiko

  Frågar du mig så älskar jag när Agger kliver fram. Han får ALLTID en motståndare bakom sig som river ner honom i ett farligt läge ett par meter utanför straffområdet och så också idag. Utan skador en av världens bästa mittbackar, så jäkla bollskicklig.

 18. Ja, angående Agger så känner jag väl ändå att han inte är tillräckligt stark defensivt och inte tillräckligt fysisk för att kallas en världsback. I premiären åkte han ganska klumpigt på ett rött kort samtidigt som han gav bort straffen, och mot Man U får man väl ändå beskylla honom för situationen som leder till straffen. För att vara en världsback tycker jag också att man bör dominera luftrummet. Gärna knoppa in några fasta situationer då och då också. Agger är väl inte vindsnabb heller. Men visst håller jag med om att han är duktig med bollen.

 19. Grejen är att Agger gör Skrtel bra. Blir vi av med Agger så har vi inte bara ett mittbacksproblem utan två, den som kommer in ska inte bara vara bra utan även höja Skrtel.

 20. Kag håller med dig OS. Fast tycker dock att Skrtel skötte sig hyfsat bra under Aggers avstängning. Tycker även att han är bäst med Coates så hoppas han får spela nu!

 21. Coates har helt klart framtiden för sig, dessutom är han duktig med boll. Men han är också lite omogen i sitt spel. Han är definitivt tredje back enligt mig men han har en bit kvar till Aggers nivå. Tycker att han tar lite onödiga risker ibland. Men en mittback som kan stänka in en bicca är ju inte helt fel… kanske ska lira center istället?