Liverpool gjorde det som krävdes för att avancera till semifinal i EFL Cup.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva:  Mignolet, Alex-Arnold, Lucas(c), Klavan, Moreno, Ejaria(82), Stewart(67), Can, Mane, Origi(90), Wijnaldum.

Liverpools bänk: Karius, Clyne, Lovren, Milner(82), Henderson, Grujic(90), Woodburn(67).

Leeds startelva: Silvestri, Berardi, Bartley, Cooper(c)(45), Taylor, Vieira, O’Kane(28), Sacko, Rolfe, Dallas(62).

Leeds bänk: Green, Ayling(62), Wood(62), Antonsson, Grimes, Philips(28), Mowart

Matchfakta:

Liverpool – Leeds 2-0 (0-0, 2-0)

Skott på mål: 13 – 13
Totalt antal skott: 4 – 4
Blockade skott: 3 – 3
Bollinnehav: 71,6% – 28,4%
Passningsprocent: 87,2% – 63,5%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 71,3% – 49,4%
Vunna luftdueller: 38,5% – 61,5%
Offsides: x – x
Hörnor: 3 – 5
Gula kort: 1 – 1
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Som väntat när man gör ett stort antal byten, så hackar spelet en aning, det är fullt logiskt och i viss mån acceptabelt. Det som inte är acceptabelt är laget visar upp brist på engagemang, moral och inställning. I den första halvleken och en bit in i den andra så var det precis så som det såg ut. Leeds försvarade sig tappert och stack upp när chanserna gavs, medan Liverpool oftast körde fast i lägen där en målchans hade kunnat skapas. En stor mängd felplacerade passningar och långsamt fattade beslut tog oss till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan.

Andra halvleken såg inte ut att bli mycket bättre. Alexander-Arnold som hade tuffa första 75 minuter slog en snål passning till Stewart som i sin tur tappade bollen till Roofe som pricksköt i stolpen. Även om Liverpool förde spelet och hade boll så hade Leeds varit närmare ett ledningsmål när vi började närma oss sista kvarten av matchen. Det kanske är för tidigt att säga, men det känns som den nuvarande versionen av Liverpool har en så kallad ”skitseger” i sig. Vi såg det senast mot Sunderland och vi fick se det ikväll igen.

Origi höll sig framme på ett fantastiskt inlägg från Alexander-Arnold och kunde stöta bollen förbi Silvestri i Leeds mål. Precis som mot Sunderland så gav målet ett visst lugn och en injektion av energi till laget som bjöds på större ytor när Leeds flyttade upp positionerna.

Dessa ytor skulle utnyttjas av Ben Woodburn, Liverpool’s yngste målskytt någonsin, som efter en snygg upprullning blev serverad en boll av Gini som han pangade up i nättaket framför The Kop.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Gedigen insats. Tog hand om de lägen som uppstod och stod för ett par kvalificerade räddningar som med stor sannolikhet var matchavgörande.

Alexander-Arnold – Ingen vidare match i det stora hela, slog många passningar fel och såg nervös ut, men samlade ihop sig sista 25 och det räckte för att han skulle bli direkt delaktig i vinsten med sin vackra assist.

Lucas – Lugn och samlad med ett par fouls utanför vårt straffområde. Precis det man väntar sig av vår gode Lucas.

Klavan – Redde ut ett par situationer med ett försvarspel jag gillar. Följsamt med bra positionsspel utan at behöva kasta sig in i glidtacklingar. Bra.

Moreno – Fladdrig och ojämn idag. Blandade en hel del bra grejer med dåliga inkast och dåliga skott från 40 meter.

Ejaria – En av få ljuspunkter i första halvleken, höll hög kvalitet i det han gjorde, men för ensam om det i de första 45. Mattades lite i andra och blev utbytt.

Stewart – Överlag så tycker jag han spelade okomplicerat och säkert utan att för den sakens skulle spela fegt. Gav bort bollen i ett farligt läge innan Leeds bästa chans.

Can – Håglöst, slarvigt och inte bra nog. Spelade upp sig i andra, men detta var det sämsta jag sett från Can sedan hans halvdana period efter skadan tidigare denna säsong.

Mane – Är inne i en dålig svit på 3-4 matcher. Denna matchen borde han helst glömma. Underkänt.

Origo – Var påväg att skriva något liknande om Origi som om Alexander-Arnold. Blev matchvinnare tillslut, vi nöjer oss så.

Wijnaldum – Den av de ordinarie spelarna som höll en bra nivå genom hela matchen. Serverade Woodburn sitt debutmål.

Inhoppare:

Woodburn – Liverpool’s yngsta målskytt genom tiderna. Man of the match, vad annars?

Milner – Kom in och tryggade, han inte direkt sätta något avtryck.

Grujic – Spelade för kort tid för att bedömas.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:


https://twitter.com/DaveyLiverLad96/status/803717234661216261
https://twitter.com/Musker_LFC/status/803717224108269568

9 kommentarer
 1. Läser på twitter att Alexander-Arnold hade en exceptionell match och var matchens lirare, är jag ensam om att tycka att var direkt dålig fram till ledningsmålet? Så många av de passningarna han slog fel skapade direkta kontringslägen för Leeds. Flera av dessa hot utan press.

  Är jag för hård mot pojken?:)

  • Nej, jag håller med dig, AA gjorde ingen jättematch. Han spelade upp sig allt eftersom och var bra efter ledningsmålet, men inte innan.

  • Minns ett par passningar han slog som inte var särskilt vassa och satte oss i svårigheter (där Stewart iofs borde agerat mer resolut än att försöka dribbla sig ur läget). Tycker att det är lite för hårt mot TAA som enligt mig gör en hel klart godkänd match, och visar att han skulle kunna kliva in som back-up för Clyne när det behövs.

   Det som var roligt att se var att TAA är kylig, har bra teknik, och kan slå riktigt bra inlägg. Det enda han egentligen gjorde dåligt var att han slog bort ett par passningar, vilket borde kunna slipas bort hyfsat enkelt. Lovar väldigt gott inför framtiden och kommer spara oss mycket pengar på transfermarknaden.

   TAA och Joe Gomez blir väldigt bra unga back-ups till en rutinerad backlinje.

   Fantastiskt kul för Ben Woodburn att göra mål, men håller med Klopp att man ska ta det lugnt med att hypea upp honom för mycket. Men onekligen en fantastiskt spännande talang, som visat att han har en näsa för mål och är smart i offensivt positionsspel. Han, Ojo och Ejaria ger lite depth på ytterpositionerna, och de kan göra succé om de får chansen istället för att Klopp värvar någon mer etablerad!

   Bådar gott inför framtiden med talangerna vi har i klubben!!!

  • Hade verkligen inga problem med TAA’s insats fram tills målet. Tyckte att han spelade otroligt klokt försvarsspel. Då Liverpool i mina ögon främst anföll på vänstersidan så var det ju inte så enkelt för honom att ”showa”. När väl bollen dök upp på högersidan så blev han rätt så snabbt omringad av 2-3 Leedsspelare. Situationen som slutar med Leeds stolpskott tycker jag att man helt kan lägga på Stewart, passen är det inget fel på, men beslutet att dribbla förbi någon i en så utsatt position däremot… Det förlösande inlägget sedan är ju av mästerlig klass!

  • Tyckte att han såg intressant ut offensivt. Imponerande att se en ytterback bara ”kliva förbi” sin motståndare som han gjorde i många lägen. Han känns lite mer teknisk än gemene ytterback. Tror att han kan bli riktigt bra med lite erfarenhet.

   Skulle säga att han var OK innan 75 men passningen drar ju självklart upp betyget en hel del!

  • Tycker TAA va i sin helhet bra men att det va några slarviga pass ska man inte sticka under stolen med. Pojken är ung och sådant får man förvänta sig. Men jag tycker han gjorde tillräckligt mycket bra för att få ihop det till en klart godkänd insats.
   Liverpools största hot genom hela matchen va från högerkanten och han va en stor del av det.
   Men som sagt det fanns en del slarvigt spel från hans sida men det va han ju knappast ensam om.
   Tycker helt klart att TAA, Klavan, Ejaria och Gini från startelvan va dom som stod ut ur mängden och gjorde mer rätt än fel, något dom andra inte kan direkt skryta med. Det va mycket kladd på boll från dom flesta, speciellt Can och Origi. Origi måste va snabbare i straffområden med att göra något när han får bollen. Hände lite väl många gånger att han strulade till det och började snurra runt för att ta sig ur en tight situation han satte sig själv i.

  • Blandade åsikter här med, kul att se att man ser på det på olika vis. Jag sågar givetvis inte talangen han besitter bara gårdagens insats som var blek fram tills en bit in i andra enligt mig. En back måste först och främst vara bra på att försvara, precis som Moreno så såg TAA ut att brista en del i den defensiva delen igår och gav bort bollen i farliga lägen för ofta för min smak.

 2. Tycker att vi spelade bra periodvis igår men vi hade 15 minuter i första och 15 minuter i början av andra där vi var ordentligt tillbakatryckta. Visst, vi hade ett helt nytt lag som inte var samspelta men där man väntade på att våra ordinarie spelare skulle steppa upp så var det istället våra unga spelare som tog ansvaret. Kul med avgörande insatser från både Woodburn och TAA.

  Något som oroar, speciellt nu när Coutinho är borta, är hur Mane har gått från att vara vår bästa spelare till att vara rejält under isen. Kändes som att hans magiska touch och fantastiska ryck är som bortblåst. Får hoppas att han kan vara en av spelarna som lyfter laget nu när Coutinho missar många kommande matcher. Både Origi och Mane hade väldigt svårt med förstatouchen igår, klantade bort många öppna lägen innan målet. Hade kunnat vara väldigt kostsamt då Leeds var giftiga i sina anfallsförsök.

  • Det kan hända att Lallanas frånvaro gjort att Mané har haft lite svårare och att han inte riktigt känt sig bekväm. Kanske går allt tillbaka till normaliteten när Lallana är i spel igen.

Kommentarer är stängda.