Liverpool kan kalla sig själva världsmästare för klubblag 2019 efter att ha slagit Flamengo i finalen. En rättvis seger, helt utan hjälp av domarteamet.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson, Henderson, Keita(100), Oxlade-Chamberlain(75), Mane, Salah(120+1), Firmino(105)

Liverpools bänk: Adrian, Milner(100), Wijnaldum, Lallana(75), Lonergan, Shaqiri(120+1), Origi(105), Jones, Hoever, Elliott, van den Berg, Williams

Flamengos startelva: Alves, Rafinha, Caio, Villar, Luis, Gerson(102), Willian(120), de Arrascaeta(77), Everton Ribeiro(82), Henrique, Gabriel

Flamengos bänk: Rodinei, René, Diego(82), Vitinho(77), Reiner, Batista, Robert, Thuler, Berrio(120), Lincoln(102), Dutra, Rhodolfo

* * *

Matchfakta:

Liverpool – Flamengo 1-0 (0-0, 0-0) Förlängning 1-0 (1-0, 0-0)

1-0: Firmino 99′

Skott på mål: 6 – 3
Totalt antal skott: 18 – 15
Skott utanför: 8 – 8
Bollinnehav: 47,5% – 52,5%
Passningsprocent: 81,2% – 82,4%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 58,1% – 70,2%
Vunna luftdueller: 44,7% – 55,3%
Offsides: 3 – 6
Hörnor: 5 – 7
Gula kort: 4 – 2
Röda kort: 0 – 0

* * *

Spelarkommentarer:

Alisson – Ville verkligen vinna den här bucklan. Mycket alert i mål och klev fram med några bra räddningar. Några av oss satte dock hjärtat i halsgropen när Becker nästan fipplade bort en boll som sista gubbe mot en framstörtande Flamengo-spelare.

Alexander-Arnold – Hade det stundtals lite jobbigt att hålla reda på Flamengos stjärna Bruno Henrique. Offensivt så hade dock motståndarlaget nästan lika jobbigt att hålla reda på Trent.

Gomez – En av Liverpools bästa spelare. Tog offensiva initiativ som öppnade för medspelarna att flytta framåt i planen, och vann i stort sett alla dueller han ställdes inför. Ett styrkebesked från Gomez.

Van Dijk – Gabriel hade inte mycket att hämta i närkamperna med Van Dijk. Befann sig ofta på rätt ställe för att styra bollen över sidlinjen innan saker hettade till. Slog dessutom flera lång svepande bollar i djupled som höll riktigt hög klass.

Robertson – Skapade en personlig vendetta med Rafinha med lite hjälp av Mane. Bjöds på betydligt större ytor ju längre matchen gick och även fast han inte var lika lyckosam i presspelet som vanligt hände det alltid något runt skotten.

Henderson – Kunde blivit matchhjälte om Alves inte stått för en magisk räddning. Alltid den trygga punkten i Liverpools uppbyggnadsspel. Var till skillnad mot sina mittfältskollegor passningssäker även fast han kanske kunde tagit lite mer risker emellanåt.

Keita(100) – Kämpade verkligen hela matchen med att få en frispark med sig av domaren. Och när han vann närkamper åt andra hållet så blåstes det konstant. Man kan säga att det var svårt att få något grepp om matchen för Naby, som dessutom brände en bra chans i början av matchen.

Oxlade-Chamberlain(75) – Hade stora svårigheter att behålla bollen i sin ägo trots flertalet fina individuella prestationer. Om detta berodde på en hopplös gräsmatta eller mindre skicklighet är svårt att svara på. Klev av planen skadad och firade segern på kryckor.

Mane – Hade intensiv bevakning på sig genom hela matchen och ställdes ofta mot tre eller fyra spelare på sin kant. Klev dock fram under förlängningen genom en briljant individuell prestation som gav Firmino drömläge att avgöra matchen, vilket han också gjorde.

Salah(120+1) – Publikens stora favorit och skördade flertalet individuella priser efter matchen. I ärlighetens namn var det kanske ingen särskilt märkvärdig insats av Salah, som trots detta skapade en del oreda. Han såg också oförskämt pigg ut både under ordinarie tid och förlängning.

Firmino(105) – Skapade mest oreda när han droppade neråt i planen och fick lite ytor att driva boll. Satte en boll i insidan av stolpen innan han avgjorde matchen en gång för alla i förlängningen. Si Señor!

Inhoppare:

Lallana(75) – Lite bättre än Ox på att behålla bollen i sin ägo.

Milner(100) – Klev in och drog på sig ett taktiskt gult kort direkt. Cynisk, rutinerad, mästare.

Origi(105) – Klopps joker, gubbe i lådan, ja kalla honom vad ni vill. Origi ställer alltid till med oreda och gjorde även så i den här matchen. Fick tiden att gå mot slutet nästan helt på egen hand.

Shaqiri(120+1) – Fick försprång mot dom andra avbytarna att lyfta bucklan i luften.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

2 kommentarer
 1. Det är fan i mig tragiskt att en FIFA turnering med FIFA licensierade domare kan va så jävla usla. Både i semin och finalen så va dom helt hopplösa. Dom fick PL domare att se gudomliga ut i jämförelse.

  Sen är man ju verkligen glad över att man inte är intresserad av sydamerikansk fotboll. Tror jag hade hoppat från balkongen av frustration pga allt jävla filmande. Jag trodde spanjorerna va bra på det men mexikanerna och brassarna tar det till en helt annan nivå.

  Säger som Robbo
  Fucking hell, honestly!

  • Håller med om att brasilianska lags filmningar kan gå en på nerverna, men det är annars en liga som är ganska intressant att följa, delvis eftersom det finns en slags galenskap som ofta saknas i Europa. Även med VAR kan det bli helt galna bedömningar i Brasilien, galna på ett sätt som jag trots allt inte upplever att det är i England. Plus alla talangerna som förstås alltid finns i Brasilien.

   Tycker det är lite märkligt att domarnivån inte var högre i VM för klubblag, det borde trots allt vara de allra bästa domarna som är på plats och de borde hålla toppklass.

Kommentarer är stängda.