Liverpool utklassade Everton i kvällens match på Anfield, men segern överskuggades till stor del av den till synes allvarliga skada som Origi råkade ut för i samband med Funes Moris fula tackling.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Lucas, Milner(81), Lallana, Firmino(66), Coutinho, Origi(54)

Liverpools bänk: Ward, Toure, Sturridge(54), Allen(66), Ibe(81), Stewart, Smith.

Evertons startelva: Joel, Baines, Funes Mori, Stones(62), Oviedo, Barry(46), McCarthy, Lennon, Mirallas, Barkley(58), Lukaku

Evertons bänk: Howard, Niasse, Cleverley(58), Besic(46), Deulofeu, Osman, Pienaar(62).

Matchreferat:

De senaste åren har många Merseyside-derbyn slutat oavgjort, men den här gången stod Liverpool som klara segrare när matchen var färdigspelad. Everton inledde visserligen överraskande starkt och såg pigga ut, men det dröjde inte särskilt länge innan hemmalaget tog över tillställningen. Liverpool spelade med fantasi och skapade målchanser. Det skulle ändå dröja till slutet av den första halvleken innan ledningsmålet kom genom Origi och på tilläggstiden, fortfarande första halvlek, utökade Sakho till 2-0. Känslan var att målen var psykologiskt viktiga och att Everton gick in i halvtidsvilan med en blytung känsla.

Endast fem minuter in i den andra halvleken fick Funes Mori hjärnsläpp och blev korrekt utvisad efter en ful aktion på Origi. Liverpools formstarka anfallare tvingades utgå på grund av skada och vi håller tummarna för att ingenting är brutet. Istället kom Sturridge in och han behövde inte särskilt lång tid på sig att hitta nätet, 3-0 till Liverpool.

Utvisningen gjorde att den andra halvleken blev väldigt ensidig. Liverpool hade bollen och spelade ut Everton hur enkelt som helst. Man skapade massvis med chanser och sköt massvis med skott. Därmed var det hur logiskt som helst att Coutinho satte 4-0 genom ett patenterat skott där han vek in i banan och avlossade med högerfoten. Liverpools segersiffror skrevs till 4-0; de kunde ha blivit så mycket större om man hade haft bättre skärpa i avsluten, men samtidigt kan man förstås inte klaga på lagets insats efter en match som denna. Origis skada överskuggar dock till stor del segern.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Sattes inte på några större prov. Hade kunna gått iväg och tagit en kaffe i andra halvlek utan att det hade märkts.

Clyne – Tog många offensiva löpningar, vilket han också fick stor frihet att göra med tanke på utvisningen.

Lovren – Fortsätter att spela med stort självförtroende. Kliver upp och sätter press på motståndarnas bollhållare i rätt lägen.

Sakho – Stod för en underbar brytning i en situation där han ställdes mot Lukaku i eget straffområde. Skönt att han fortsätter att göra mål, laget behöver verkligen den typen av mål.

Moreno – Tog många offensiva löpningar, vilket han också fick stor frihet att göra med tanke på utvisningen. Avlossade sin vänsterslägga vid ett flertal tillfällen men fick inte riktigt till precisionen.

Lucas – Låg oftast rätt i position.

Milner(81) – Min ’man of the match’. Hans inlägg fortsätter att resultera i assists. Visar att en bra inläggsfot fortfarande är ett sylvasst offensivt vapen i dagens fotboll.

Lallana – Missade ett friläge vid ställningen 0-0. När Liverpool var en man mer fick han lite mer tid på sig, då såg man hans skicklighet.

Firmino(66) – Inte riktigt lika formstark som för någon månad sedan, men hade antagligen blivit målskytt om han spelat i 90 minuter.

Coutinho – Behövde inte kliva fram som han ju brukar göra i viktiga situationer. Satte 4-0 rent reflexmässigt, typ.

Origi(54) – Målskytt igen, verkligen synd att han blev offer för Funes Moris överfall.

Inhoppare:
Sturridge(54) – Kom in och gjorde mål. Känns som att han bara behöver gå ut på planen för att göra mål, precis som det ska vara alltså.

Allen(66) – Byttes in på en offensivare roll än vanligt. Kanske inte riktigt den offensiva spetsspelaren som man egentligen vill ha där men gjorde det okej.

Ibe(81) – Spelade dryga kvarten pga 7 minuters tilläggstid. Hann egentligen inte visa något förutom sitt dåliga spelsinne.