Det var 1-1 efter ordinarie speltid och förlängning i ligacupfinalen mellan Liverpool och Manchester City, men dessvärre var City klart vassare i straffläggningen och tog därmed hem titeln inför drygt 86 000 åskådare på Wembley.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Clyne, Lucas, Sakho(25), Moreno(72), Henderson, Can, Milner, Coutinho, Firmino(80), Sturridge.

Liverpools bänk: Bogdan, Touré(25), Flanagan, Allen, Lallana(72), Origi(80), Benteke.

Manchester Citys startelva: Caballero, Sagna, Kompany (C), Otamendi, Clichy, Fernando, Fernandinho, Toure, Silva, Sterling, Agüero

Manchester Citys bänk: Hart, Kolarov, Zabaleta, Demichelis, Navas, Iheanacho, Bony

* * *

Matchfakta:

Liverpool – Manchester City 1-1 (0-0, 1-1)
0-1: Ferinandinho 49′
1-1: Philippe Coutinho 83′

Straffläggning:
1-0: MÅL – Emre Can. Kylig chip i mitten av målet.
1-0: MISS – Fernandinho i stolpen.
1-0: MISS – Caballero räddning på Lucas straff.
1-1: MÅL – Navas nära stolpen längs gräset.
1-1: MISS – Caballero räddning när Coutinho tvekade.
1-2: MÅL – Agüero nära stolpen längs gräset.
1-2: MISS – Caballero räddning på Lallanas straff.
1-3: MÅL – Yaya Toure nära stolpen längs gräset.

Skott på mål: 4 – 7
Bollinnehav: 61,4% – 38,6%
Passningsprocent: 78,7% – 70,1%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 69,1% – 64,6%
Vunna luftdueller: 30,4% – 69,6%
Offsides: 8 – 0
Hörnor: 5 – 9
Gula kort: 5 – 5
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Liverpool var oerhört taggade och satte rejäl press på Manchester City under matchinledningen. Man hade stundtals oväntat stort bollinnehav men hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna. Istället utgjorde Agüero som väntat ett oerhört stort hot, trots att han egentligen inte var jättedelaktig i spelet, eftersom framförallt Lucas låg väldigt nära på honom. Hur som helst hade Agüero den första halvlekens bästa målchans, men Mignolet var på alerten och gjorde en bra räddningen.

I den andra halvleken tog City ledningen per omgående. Den gången var inte Mignolet riktigt med på noterna, då han onekligen borde ha tagit Fernandinhos 1-0-mål från dålig vinkel. Stora delar av den andra halvleken var därmed en kvitteringsjakt för Liverpool, som dessvärre fortfarande hade svårt att skapa de där riktigt heta målchanserna. Istället fick Sterling en förträfflig chans att punktera matchen, men precis som så många gånger i LFC-tröjan höll hans avslut usel klass.

Klopp stod inte passiv vid sidlinjen – han agerade. I den 72:a minuten kastades Lallana in och i den 80:e fick Origi äran att beträda Wembleys gräsmatta. Det gav Liverpools anfallsspel en rejäl boost. Den ständigt löpande Milner blev högerback, Origi gjorde alltsomoftast Sturridge sällskap i Citys straffområde och Lallanas löpningar öppnade upp ytor i det för dagen oerhört kompakta motståndarförsvaret. I den 83:e minuten kunde också Coutinho kvittera efter en kaosartad sekvens i Citys straffområde, där Liverpool hade många spelare i fin rörelse.

I det 30 minuter långa förlängningsspelet hade båda lagen chanser, men det var i ärligheten namn City som hade de hetaste. Trötta kroppar och sega hjärnor gjorde att Agüero fick ett par ”gratischanser”, men lyckligtvis var Mignolet på alerten vid de tillfällena som argentinaren fick till avsluten.

Mignolet var även på alerten i straffläggningen, men dessvärre var City-spelarnas straffar betydligt bättre än Liverpool-spelarnas dito. Förutom Fernandinhos stolpskott var det uteslutande välplacerade straffar längs gräset, som Mignolet inte lyckades rädda, trots att han gick åt rätt håll. Samtidigt var Liverpools straffar i betydligt mer ”räddningsvänlig höjd”, som man brukar säga, även om Caballero naturligtvis också förtjänar beröm för sina räddningar. Därmed förlorade Liverpool ytterligare en final, surt sa räven.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Varvade i vanlig ordning fantastiska räddningar med en groda. Sprider därmed osäkerhet omkring sig. Vass i straffläggningen men de flesta av Citys straffar var tyvärr ännu vassare.

Clyne,

Lucas – Definitivt lagets bästa spelare. Låg helt rätt i positionsspelet, spelade bra mot Agüero och stod för fina uppspel. Har han löst lagets MB-problem?

Sakho(25) – Såg taggad ut men hann tyvärr inte spela särskilt länge på grund av en obehaglig smäll mot huvudet.

Moreno(72) – Hade en svår uppgift. Borde nog ha fått en straff emot sig. Men jag gillar ändå hans utveckling över tid och vill se honom få fortsatt förtroende.

Henderson – Stark arbetsinsats, men på något vis hade jag hoppats att han skulle visa mer. Ledde liksom inte laget i denna stormatch. Tog för lite initiativ. Ingen matchvinnartyp, känns det som.

Can – Inte lika många onödiga bolltapp som vanligtvis, vilket ger mig förhoppningar inför framtiden. Fightades på bra mot Citys mittfältare och försökte vara konstruktiv emellanåt.

Milner – Bra som vänsterback där hans eviga löpande och bra inspel var till stor nytta. Rent allmänt en bra insats, en pina att möta.

Coutinho – Bollvirtuosen gavs inte mycket utrymme av City, men utgjorde ändå ett hot.

Firmino(80) – Kom aldrig riktigt in i matchen mot en oerhört kompakt motståndare. Såg lite seg och otajmad ut i löpningarna.

Sturridge – Tänkte ofta rätt men hade svårt att komma till riktiga målchanser mot ett oerhört starkt motståndarförsvar. Såg helt slut ut i förlängningen och hade antagligen bytts ut om Klopp haft ett byte kvar.

Inhoppare:
Touré(25) – Ingen lätt situation att hoppas in i, men gjorde det väldigt bra efter förutsättningarna. Stod ofta rätt placerad och låg rätt i positionsspelet med Lucas.

Lallana(72) – Bra inhopp. Tog många intressanta löpningar som skapade ytor åt både honom själv och medspelarna.

Origi(80) – Piggt inhopp. Hans snabbhet var nyttig mot trötta motståndare. Synd att han inte fick till fler djupledslöpningar. Borde nog ha utmanat i fler längre löpningar mot framförallt Kompany.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

27 kommentarer
 1. Mycket trist!

  Well, well.

  Lucas… förutom straffmissen… TOTALT FENOMENAL!

 2. Haha, vilka jävla skitstraffar. Mignolet hade räddat alla våra straffar. Sagt det förut, säger det igen, Lucas vår bästa mittback

  • Måste bara tillägga att som Lucas spelade idag så är han lagets rättmätiga kapten. Helt fantastiskt vad bra han är.

 3. Två andra saker…
  två usla saker…

  – Vårt försvarsspel på hörnor.
  – Sturridge, vek ner sig pinsamt mycket idag.

 4. Detta var trist… Tyvärr riktgt bra straffar utan city och även av Can. Men jag la märket till att city målvakten inte stod på linjen en enda straff (?) Utan hoppade fram ett steg varje gång innan Liverpool spelare skjutit, varför finns linje dommaren? Det gör allt stor skillnad, hade mignolet gjort detta hade han troligen orkat ta citys straffar vid stolpen… Tyvärr inte marginalerna på våran sida idag!
  YNWA

  • Är mot reglerna men standard vid straffar. Alla gör det. Inget att haka upp sig på

  • Kan bara hålla med er båda. Det är emot reglerna men tillåts ändå.
   Dock tycker jag straffen som Coutinho lade borde gått om. Eftersom han stannar upp ansatsen så tar målvakten ett kliv ut och sen kommer skottet och han räddar. Var så oerhört tydligt att han gick ut långt för tidigt.
   Men tyvärr var domarna för fega.

 5. Starkt av laget ändå att ta det till straffar trots att vi har Mignolet som handikapp. Han kan inte få många minuter efter sommaren hoppas jag. Jag gillar egentligen inte att hacka på enskilda spelare men det är fan mycket nu!

 6. Var det bara jag som tyckte Firmino var fantastiskt bra idag? Lucas var helt klart man of the match men Firmino var den som ledde offensiven enligt mig.

  • Tyckte också Firmino var bra, dock endast i första halvlek. Försvann helt i andra och blev med all rätt utbytt!

  • Tycker Firmino va värdelös sista tredjedelen men gjorde en bra kämpainsatts och hjälpte till mittfältet lägre ner i plan när Citys dito pressade på. Inte en godkänd match enligt mig då han sak va en av hoten framåt, vilket han verkligen inte va.

  • Fantastisk är väl att ta i!
   Men tycker han helt klart var en utav de bättre på plan. Arbetade starkt och tog tillbaka många bollar på mittfältet.
   Konstigt att det var han som vart utbytt och inte Sturridge, med tanke på Sturridge kondition.

 7. Håller med i stort i den spelarkritik,Dock är Milner dagens bästa anser jag isf Lucas av den anledningen att det är lättare att va destruktiv än konstruktiv!
  Men ang Moreno håller jag inte med,Anser någon att han har nån adress på inläggen/passningarna ? Är man offensiv och inte har ett inlägg på foten/skallen på nån kan man omöjligt vara godkänd offensiv,Defensivt vet vi ju att han är usel så kräver en klart bättre offensiv för att väga upp hans svaga defensiv!

 8. Jag håller med Riise. Vart var Sturridge, Henderson och Milner i straffarna? Måste vart sjadeskjutna, det är ju de tre spelarna som ska leda laget om man ser till roller och lönekuvert.

  • Gå in på youtube, sök Sturridge Liverpool penalties och sen kom tillbaks och säg mig om han borde ens ha gått före Mignolet i straffläggningen. Sen tror jag nog Hendo skulle tagit den 5e straffen då det är oftast den eller den första som tas av kaptenen. Milner kände sig nog inte helt 100 då hans sikte va minst sagt felinställd under matchen.

 9. Tycker Moreno inte är tillräckligt bra i defensiven. Lite för svag och ostabil men förvisso rätt snabb men i det stora hela han känns för osäker. Desto bättre offensivt.

  Tycker en bra idé vore att spela Flanagan eller köpa ny VB och skola om Moreno till ytter och köra honom på vänsterflanken.

 10. Hmm jag förstår inte detta med Mings ”fantastiska räddningar”…
  Han gjorde en bra räddning på Agueros friläge…
  Resten fick han turligt på sig!
  Morenos försvarsinsatser är pinsamma, han har inte huvudet till att försvara.
  Sen tycker jag DS tror att han är någon jäkla primadonna på planen!

 11. Seriöst? Vilka förväntningar har vissa av er? Förstå att det är INTE KLOPPS lag/val/trupp/mannar som spelar denna säsongen, det är fortfarande Brendans trupp och att klanka ner på en nyss tillkommen Sturridge efter en riktigt lång frånvaro, mot ett av ligans bästa förrsvar/backar/mittfältare, det är hjärndött (jag tänker inte ursäkta mig för ordspråket).

  Det är såhär verkligheten är, om två säsonger kan vi se frukten av Klopps lagbygge med början till sommaren, sen ska man som supporter begära MER av spelare som är friska och hela, absolut, men när dynamiken inte fungerat kontinuerligt är det denna bergodalbana vi supportrar får handskas med och även om det går riktigt rakt NER så står i alla fall jag rakryggad och stöttar på mitt vis.

  • Absolut är det så att vi inte kan ha skyhöga förväntningar på spelet i och med att truppen ser ut som den gör, men nog ska vi kunna ha förväntningar på att spelarna som går fram och lägger straffar lägger dem lika perfekt som killarna i Manchester City? Varenda straff City lade var lågt i ena hörnet, otagbart för Mignolet, och då har ändå City inte varit i en straffläggning på 7(?) år. Liverpool har varit i två straffläggningar bara den här säsongen.

   Finns många ljusglimtar som vi kan ta med oss från denna säsongen, och då är en givetvis att vi faktiskt lyckats ta oss till en final i en cup igen, vi vet att spelare som Coutinho, Sturridge mfl håller en fortsatt hög nivå, och att Lucas i dagsläget kanske är vår bästa mittback och bör definitivt finnas kvar i truppen nästa säsong.

  • Hur är det en nackdel om ett lag inte varit i straffläggning på länge? Snarare tvärtom då motståndarmålvakten har mindre statistik att plugga på.

  • Spelar ingen roll hur mycket en målvakt studerar straffläggare om man lägger straffar som t.ex. Aguero la sin.

   Säg väl sig självt att i och med att Liverpool vunnit två straffläggningar så bär man med sig det psykologiskt. Så ja, det är en fördel att veta att man vunnit två straffläggningar, speciellt för de som gjort målen tidigare tillfällen. Bra att träna på att hantera pressen också.

 12. Känns som att kvitteringsmålet är till stor del Origis förtjänst, på det sättet han krigar oss tillbaka i matchen och springer sönder motståndarnas försvar öppnar han ytor både för sig själv och sina lagkamrater!

  • Skeppa deadwood som Balotelli och Benteke (och möjligtvis Lallana), värva in ett par duktiga wingers, en mittfältsgeneral och en vass målvakt så kommer vi på allvar hota om titeln nästa säsong.

   Ny keeper
   Clyne – Matip – Skrtel – Moreno
   Ny mittfältare – Hendo
   Ny winger – Coutinho – Ny winger
   Sturridge

   Tänk vilken stark bänk vi skulle ha dessutom med lirare som Ings, Origi, Firmino, Can, Ibe, Milner osv

  • Haha tror du Milner skulle acceptera en bänkplats? Tror du våra ägare skulle acceptera att en av de bäst betalda spelarna sitter på bänken?

   Ville han inte det i city vill han det nog knappast här.

  • Nej men handlar om att ha så slagkraftigt lag som möjligt och med tanke på hur många matcher Liverpool spelat denna säsong så kan man ju inte utesluta att det blir minst lika många nästa säsong också (+skador). Med det sagt så lär han spela rätt mycket ändå!

Kommentarer är stängda.