Liverpool fortsatte International Champions Cup med att tvåla dit Manchester United. Shaqiri gjorde en drömdebut och cykelsparkade hem slutresultatet 4-1.


Laguppställning:

Grabara(46), Camacho(65), Klavan(46), Van Dijk(65), Moreno(65), Fabinho(65), Lallana(46), Milner(65), Salah(46), Mane(46), Solanke(65)

Avbytare: Kelleher(46), Gomez(65), Sturridge(65), Grujic(65), Shaqiri(46), Robertson(65), Origi, Phillips(46), Jones(65), Markovic, Ojo(46), Woodburn(46), Chirivella(65)

* * *

Matchfakta:

Manchester United – Liverpool 1-4

0-1: Mané (straff) 28′
1-1: Pereira 31′
1-2: Sturridge 65′
1-3: Ojo (straff) 74′
1-4: Shaqiri 82′

* * *

Matchreferat:

Mourinho snackade innan matchen ner sitt eget lag som enligt portugisen var ett gäng ’kids’ mot Liverpools a-lag. Han passade även på att nämna deras förlustfria rad mot just Liverpool och att man därför säkert såg sin chans: ”It’s Liverpool first team vs Manchester United kids. For the last two years they have not been able to beat us, today they will think they have a chance.”

Visst ska man alltid ta Mourinho och hans uttalanden med en nypa salt, men han verkade förutspå en förlust redan på förhand och så blev det. Samtidigt var det nog också en passning till sina chefer om att han behöver värva för att ’kidsen’ inte är tillräckligt bra. Ett trist uppvaknande för Tuanzebe, Fosu-Mensah, Pereira och Mitchell vars tränare inte pumpade i dom mer självförtroende direkt. Det var nämligen kidsen som startade, resterande såg för undertecknad ändå rätt bekanta ut från föregående säsong i ligan för Uniteds del.

Över till själva matchen. I vanlig ordning lämnade United över kommandot direkt till Liverpool som fick transportera boll och hitta öppningar i den hyperdefensiva inställning deras tränare såg ut att ha beordrat. Under stundom såg det faktiskt ut som en sån där träningsövning då ena sidan bara har i uppgift att försvara medan dom resterande ska fokusera på anfall. Snudd på komiskt.

Matchen spelades inledningsvis i ett rätt högt tempo och det märktes att detta inte var vilken träningsmatch som helst, mot United ska man vinna oavsett dignitet på matchen i övrigt. Liverpools anfallsspel kretsade mycket kring Salah och Mané samt deras individuella briljans. Det osade katt flera gånger i straffområdet men United lyckades med både tur och skicklighet rädda bollen från att gå över linjen. När dom väl mäktade med att bryta så klev våra försvarsspelare i form av Van Dijk och Klavan upp tidigt och behandlade framförallt Alexis Sanchez bryskt.

Ledningsmålet skulle komma en bit in i halvleken efter Salah fått sig en lätt tryckare i ryggen och domaren valt att peka på straffpunkten. Kontakt fanns men yttern såg ut att utnyttja situationen och gick omkull relativt enkelt. Precis som mot City tog Mané hand om straffen, satte dit den, och det går givetvis fråga sig om detta var ett tecken på att nummer 10 är vår nya straffsparksskytt nu?

Mourinhos mannar skulle dock kvittera kvickt efter att ha skaffat sig ett bra frisparksläge efter en snabb kontring. Andreas Pereira, ordinarie i Valencia förra säsongen, curlade upp frisparken i krysset med stor precision. Helt otagbart för stackars Grabara som stått sysslolös och inte haft ett enda skott på mål första halvtimmen. Resterande del av halvleken försökte Liverpool såga sig igenom men kunde inte komma förbi det kompakta försvaret där Camacho utmärkte sig offensivt på sin högerbacksposition.

Under andra halvlek fick vi se mycket byten. Däribland Xherdan Shaqiri som debuterade i en lite förvånande central offensiv mittfältsroll. Där trivdes han såpass bra att det resulterade i ett assist några sekunder efter Sturridge introducerats och schweizaren hittade rent allmänt många fina ytor på offensiv planhalva samt klickade omgående med sina lagkamrater.

En annan som hittade ytor var Robertson som även han blev fälld i straffområdet och gav domaren ett desto enklare val att peka på straffpunkten än tidigare i samma match. Då Sadio Mané klev av i halvtid grabbade ynglingen Ojo tag i bollen från Sturridge och placerade busenkelt in 3-1, precis som en äkta naturlig straffsparksskytt. Imponerande kyla.

Som pricken över i:et på sin fina debut stod Shaqiri slutligen för matchens prestation när Woodburn peggat upp perfekt för en cykelspark som Shaqiri dunkade in till publikens stora glädje. Ett imponerande 4-1 resultat mot en direkt rival men framförallt en fin självförtroendeboost för laget som helhet.

* * *
Highlights:

5 kommentarer
  1. Inte en dålig debut av Shaqiri. Inte många längre som undrar varför man köpte honom skulle jag gissa. Visade sig verkligen från sin bästa sida.

  2. Första straffen kom efter att Salah blev sparkad på benet(träffade först foten sen låter vilket gjorde att han föll). Kanske inte världens solklaraste men Salah är på bollen först och får sen en spark efteråt. Mané fick däremot en knuff i ryggen i ett senare tillfälle men den gången blev det inte en straff.

  3. Det måste vara hemskt att vara Utd-supporter. Oerhört frustrerande att kolla på deras defensiva buss-fotboll vecka in och vecka ut. Precis samma taktik som förra säsongen för deras del.

Kommentarer är stängda.