[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Laget:

Startelvan: Mignolet; Manquillo, Lovren, Skrtel, Enrique; Gerrard, Henderson, Coutinho(70); Sterling, Markovic(81), Balotelli.

Bänken: Jones, Touré, Moreno, Lucas, Lallana(70), Lambert(81), Borini.

* * *

Matchfakta:

Basel – Liverpool 1-0 (0-0, 1-0)

1-0: Streller 52′

Skott på mål: 5 – 5
Totalt antal skott: 11 – 15
Bollinnehav: 56% – 44%
Totalt antal passningar: 479 – 379
Långa passningar: 11.7% – 14.5%
Passningsprocent: 83.9% – 79.9%
Totalt antal inlägg: 21 – 15
Vunna dueller: 48.6% – 51.4%
Vunna luftdueller: 48% – 52%
Offsides: 2 -7
Hörnor: 8 – 4
Rensningar: 18 – 27
Gula kort: 1 -3
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Hur sammanfattar man den här matchen egentligen? Det är såklart mycket svårt att vara konstruktiv i en stund som denna, men det råder inga tvivel kring att matchen i sin helhet höll oerhört låg kvalité och frågan är om något av lagen ens höll Europa League-nivå. För precis som i Europa League saknades det både inställning och till stora delar kvalité bland spelarna – något som är mycket märkligt med tanke på matchens dignitet. I mina anteckningar från matchen står det bara skrivet en mening ”en orgie i felpassningar”. Kanske är det så man borde sammanfatta matchen, glömma den så fort som möjligt och gå vidare, men jag ska göra ett försök att få ut nånting mer.

Första halvlek inleddes och det vi fick se var en chansfattig tillställning med dåliga passningar, usla touch och lågt tempo. Nej, det var verkligen inte mycket som stämde och Liverpool hade extremt svårt att ens slå passningar i rad utan att ge bort bollen till hemmalaget. Mignolet i målet gjorde ett par fina räddningar vid ett par halvchanser som schweizarna skapade, men ingen chans som fick hjärtat att skutta upp lite extra i halsgropen direkt. Basel var i ärlighetens inte heller särskilt bra, men Liverpool lyckades på något sätt vara ännu sämre än det. De många formsvaga spelare i Liverpool såg fortsatt formsvaga ut, och ingen som helst liten gnista eller antydan till förbättring kunde synas heller.

Den andra halvlek började med att Brendan Rodgers skrek sitt karaktäristiska ”Keep the ball!” från sidlinjen, men var det något som Liverpool gjorde så var det knappast att ”keep the ball”. Matchen fortsatte i lunkande fart fram tills den 52:a minuten då Basel tog ledningen efter att de Toblerone-gula ännu en gång agerat taskigt som lag vid en defensiv fast situation. Huvudena störtdök efter målet på spelarna och många ”here we go again”-blickar utbyttes mellan spelarna. I den 60:e minuten kom Liverpools absolut hetaste chans i matchen då Balotelli sköt en stenhård frisparksmissil, men tyvärr för italienarens del så gick avslutet rakt på Baselmålvakten som boxade rakt ut till en fristående Markovic som sköt rakt på täckande mittbackar. Men saker och ting började inte hända på riktigt förrän efter introduceringen av Adam Lallana i den 70:e minuten. Den store giganten i Merseyside-derbyt började med att skapa två heta chanser direkt efter han hoppat in. Först väggspelade han fram en fri Raheem Sterling som på ett märkligt sätt stödjebenade bollen till målvakten, en superchans som gick upp i rök på ett mycket snöpligt sätt. Den andra chansen hamnade vid Lazar Markovic fötter, men avslutet från den unge serben hamnade tyvärr närmare månen än målramen. Efter detta dippade spelet igen och ska man var kritisk så skapade Liverpool egentligen inte en endaste het chans på Vaclik i Baselmålet under hela de 15 sista minuterna av matchen. Ännu en stor besvikelse, både prestationsmässigt och resultatmässigt var därför ett faktum, och ännu en match där man som Liverpoolsupporter bara vill stänga av TV:n, glömma och komma igen på lördag. Då väntar match hemma mot West Bromwich. Den matchen vinner vi…. kanske. YNWA

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Gjorde några fina reflexräddningar i matchen. Saknar dock fortfarande pondus och går aldrig ut och plockar en hörnspark.

Manquillo – Jobbar hårt, men räcker det?

Skrtel – Svag vid en fast situation återigen. Att riva och slita lönar sig aldrig i slutändan.

Lovren – Viker likt sin mittbackskollega ner sig återigen vid en fast situation.

Enrique – Svag match med svagt passningsspel.

Gerrard – Kaptenens fasta situationer höll ingen vidare klass i afton. Försökte mycket, visade väldigt lite.

Henderson – Fick springa för tre på mittfältet. Omöjligt uppgift.

Coutinho – Såg förvirrad ut och försökte

Sterling – Mardrömskväll med massor av bolltapp och svaga touch, hans avslut var oturliga men borde hanterats bättre.

Markovic – Dålig förstatouch och svagt passningsspel. Det lossnar inte för den unge serben och tempot saknas i allt han gör.

Balotelli – Frustrerad och gnällig. Stod för en hård frispark på hela matchen, alldeles för dåligt.

Inhoppare:

Lallana(70) – Kom in, tillförde energi och skapade ett par heta chanser på några mnuter efter hans introducering. Tyvärr höll hans kollegor korpenklass i avsluten.

Lambert(81) – Spelade väldigt kort tid och tillförde inte mycket, men hade å andra sidan knappt något att jobba med när resten av laget vek ner sig.

* * *

Highlights:

Klicka HÄR

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

https://twitter.com/JacobNorling/status/517410597542318080

https://twitter.com/efterskimret/status/517416280488693760

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer
 1. Saknar Lallana i startelvan :/ Väldigt kritisk mot att Markovic startar..

 2. Varför bänka lallana? Behöver han vila? Har varit klart en av de bättre dom senaste matcherna

 3. BR vilar dem som är formstarkast, märkligt. Är det något lallana speciellt behöver är det ännu mer speltid för att komma in mer i vårat spel.
  Jag hade gärna vilat sterling för att inte bränna ut honom.

 4. Jag tror BR har lite bättre koll än oss på sina spelare. Att han bänkar Lallana betyder nog att skaderisken är stor. Han bänkar knappast för att han är formstarkast. Ett piggt inhopp i andra kanske?

 5. Lallana mot Countinho
  Moreno mot Markovic
  Sen ett byte vid 60 om inte Sterling börjar springa mot Borini.

  Borini Balotelli

  Lallana

  Moreno Hendo

  Gerrard

  Borini är en sämre spelare än Sterling helt klart men han är en djupledslöpare precis vad vi behöver. Sen en löpstark Moreno och hendo på mittfältet för att hålla pressen uppe. lallana som trollgubben och Balotelli som Balotelli.

  • Jag tror Moreno hade gjort det bra med en snabbare bolltempo än Markovic och bekvämare med boll och betydligt mer löpvillig och skulle vika ner sig betydligt mindre. Hade hjälpt Hendo väldigt mycket.

 6. In med Lallana istället för Sterling. Känns som han är på väg ner, kanske behöver vila. Risk för ett 2:a gult, skada el avgörande misstag. Lite bättre rörelse i sista 3:dje delen så tar vi detta.

 7. Som vanligt ett insläppt på fast, blir så trött på att vi inte kan äga vårt straffområde. Släpper nog in flest mål på fasta i hela England… Vår spel sista tredjedelen är fan ett skämt, blir ju avväpnade så lätt så det är skrämmande

  Är det bara jag, men den svenska domarens nivå på är bland det sämsta jag sett. Vi får inte med oss ett skit samtidigt som vi får gult kort på precis allt.

 8. Det som är så beklämmande är att vi har så förtvivlat svårt att ens komma till målchanser. Har inte sett oss såhär uddlösa sedan hodgson.

  Sterling ser redan utbränd ut. 2 ggr har han idag snubblat på bollen i friläge inne i boxen.

 9. Tragiskt anfallsspel , byt Marcovic mot Rosenberg så kanske vi får lite mål. Dags att vila Sterling nu.

 10. Patetisk insats ärlig talat. Finns inte mycket positivt att ta med sig, möjligtvis att Mignolet räddade ett par bollar. Rörelsen från förra året är totalt bortblåst, finns inte ett skit kvar. En gång på hela matchen gör vi en kombination, slutar med att Sterling misslyckas totalt i bollbehandlingen.

  Jag vet ärlig talat inte vad som kan rädda oss, det ser för dåligt ut för att jag ska kunna tro på att en frisk Sturridge ska fixa det här.
  Vårat största problem enligt mig är att mittfältet inte synkar, fyller inte på i rätt lägen och slarvar i passningsspelet. Kanske kan Allen och kanske till och med Can hjälpa oss där?

 11. Markovic verkar inte ha en aning om vad han ska göra när han väl får bollen i avgörande lägen. He’s got no purpose om man säger så. Det blir väldigt mycket ”jaha, jag slår väl en passning dit”.
  Balotelli spelade inte för Liverpool i denna matchen. Det verkade som att han hade något att bevisa för någon, försökte ständigt göra saker på egen hand och tappade boll, sprang offside, försökte filma till sig frisparkar osv. Suarez å andra sidan hade inget att bevisa för omvärlden utan det var Liverpool och supportrarna som han försökte bevisa något för. Balotelli gjorde i denna matchen i princip endast saker för sin egen skull och inte något för laget.

  Coutinho osynlig nästan hela matchen, Manquillo följde knappt med alls upp i anfallen, Mignolet+Enrique är anledningen till att vi släpper in målet – hade Enrique skrikit på Mignolet (antar att han inte gjorde det, annars ligger ansvaret endast på Mignolets axlar) så hade han kunnat rensa bollen. Istället tar Mignolet en onödig touch och petar bollen rakt ut till Streller.

  Sterling behövs vilas. Lallana ska vara given i startelvan från och med nu. Vill se Lambert från start mot West Brom i helgen, Sterling och Balotelli ut ur startelvan.

  • Håller med om Markovic även om han hade någon ljus stund eller två när det väggspelades och tricksades lite grann.

   Balotelli håller i bollen mer än behövligt för ingen annan vill ju ha den. Vi har bokstavligt talat ingen som kan varken hålla i bollen eller göra något med den. Konstigt att han försöker ta med sig den och gå mot mål själv då?

   Annars håller jag med om allt förutom Mig, han var bra. Men vill också testa Lambert från start. Fruktansvärda insatser denna säsong.

  • Håller inte med riktigt om Balotelli. Flera gånger när han hade bollen så hade han kunnat spela bollen till spelare som tagit 20-30 meters löpningar och valde istället att försöka gå förbi försvararna själv eller skjuta när det fanns bättre alternativ. Ofta slutade en Balotelli-aktion idag med att övriga spelare stod med armarna åt sidorna och suckade.

 12. Så patetiskt och motivationslöst att det är skrattretande. Hade jag vart Balo hade jag också blivit förbannad när man ändå försöker röra sig i djupled och ingenting händer. Några schyssta väggspel men inget resultat. Relativt till laget bland de bästa offensivt idag i mitt tycke. Hade Balo fått Sterlings alla hundrafemtio chanser idag hade bollen suttit i mål flera gånger om.

  Sterling ännu en urkass insats. Som jag har påstått hela tiden så har han ett ok avslut och det visades idag, utan öppen kasse blir det inte många mål från denna killen. Kan inte ens ta sig förbi en gubbe längre och inte fan löper han i djupled längre heller. Stod för många bolltapp på halvplan och farliga felpassningar som ledde till lägen för Basel dock. Bra jobbat!

  För en gångs skull är det Mignolet som räddar oss ett par gånger och faktiskt är på topp. Ingen kommentar på försvaret.

  Lallana hoppar in i laget och på 20 minuter rör han sig bättre än hela vårt lag har gjort dittills. Hade vart klart bäst på plan om han hade fått spela mer.

  Alltså vad fan har hänt med detta laget? Trött på att läsa ”nu blickar vi framåt”. Vi har ju enormt massiva problem, sluta gräv ner huvudet och erkänn att vi just nu är ett riktigt jävla sketet bottenlag och ska vara glada att få hamna på plats 5-10 i ligan. Vi är ju verkligen nya spurs.

  Nej fyfaaaaan rent ut sagt!

  • Håller med i varenda stavelse! Vi är inte årets Tottenham, vi är ännu värre; årets man utd…

 13. Tycker Gerrard, Hendo, Skrtel, Lovren och Mignolet är det enda som får godkänt…. Största frågan e varför folket nt löper! Varje gång någon offensiv spelare från bollen så är de ensamma, de enda som funkar e att spela hem bollen… nt konstigt att det nt blir några målchanser…

 14. Trodde efter ifjol att de svåra åren var över , men tjong så är man tillbaka! Vi måste levt ngt så oerhört på Suarez ifjol och chansvärvningen av Balotelli är ju inget att jubla över, man försöker se positivt och att han kämpar men hade tex Borini spelat och levererat samma spel hade man dömt ut han totalt.

 15. Att sterling är ur form är inte så konstigt med tanke på matchningen han får av BR.
  Sammantaget en riktig skitmatch där markovic, coutinho o Gerrard var sämst.

 16. Sterling har matchats för hårt , killen orkar inte göra något kreativt på planen längre! Vila!

 17. Dags att på allvar kritisera Balotelli också nu,Ett jävla tjat om Mignolet,Men tycker vi har minst lila stora problem offensivt! 7 matcher,1 mål är Balotellis facit!! Det är ett skämt,Man får säga vad man vill om att han inte får lägen etc etc!

 18. Tycker vi gör en ok match defensivt, målet undantaget. Inte där vi brister främst idag enligt mig. Trots en matchbild som borde passa ett Rodgers-lag så var vi fullständigt impotenta framåt. Fanns stundtals hur mycket ytor som helst att jobba med bakom Basels höga backlinje, men vi gjorde det väldigt enkelt för dem att försvara sig. Hade på förhand hoppats att Rodgers skulle åka till sin första bortamatch i CL och ”hämta ett resultat” men av det blev intet och kvällens förlust sätter oss i en rätt knivig sits fortsättningsvis.

  Har tidigare tjatat om Manquillo ´s höga utgångsposition. Kolla ytan som han lämnar efter sig i samband med läget som föregår hörnan som sedermera ger målet. Rena autobahn för Basel att anfalla på. Inte första gången det händer vår anfallsglade spanjor denna säsong. Får stundtals Phillip Degen-vibbar när han ger sig ut på sina ansvarslösa offensiva räder. Offensivt ser han fin ut men i försvarsspelet lämnar han en hel del i övrigt att önska.

  Vad har hänt med Phil Coutinho? Efter en briljant insats mot Dortmunds reserver så hade jag förhoppningar om att han skulle ta det sista steget i år, men efter den matchen har han varit direkt kass om man ska vara ärlig. Han sprider bollar till motspelare, steget är inte där och jag tycker han ser allmänt deprimerad ut på plan. Intensiteten i försvarsspelet från i våras finns inte heller där, motståndarna får ta sig förbi för enkelt. Har han gått i mentalt ide efter att hans sydamerikanska polare drog till Barcelona? Han borde sprudla av glädje på planen efter den nyvunna landslagsplatsen!

  Lazar har inte haft många rätt så här långt heller. Farten finns ju där men hans beslutsfattande får ju Wayne Routledge att framstå som ett geni. Trodde kvällens matchbild med omställningsytor skulle passa juggen bra men han fick återigen ingenting uträttat. Killen är ung och var inte helt ordinarie i Benfica förra året, men man måste kunna kräva mer av Markovic än vad han visat så här långt.

  Balotelli hade återigen en frustrerande afton. 1 mål är hans facit som vikarie för Sturridge och det är givetvis en för dålig utdelning som ensam striker. Då kvitterar vi inte mot ett West Ham, då stänger vi derbyt, då snor vi inte med oss poäng ute europa. Vi kan famla efter termer som ”hårt jobb” – möjligtvis baserat på hans tidigare arbetsinsatser på plan – men han måste börja leverera i form av mål nu.

  SWP 2,0 messade en polare om Sterlings match ikväll. Ligger väl kanske något i det. Inte mycket som stämde för Raheem i sin första CL-match på resande fot. Han verkade hämmad av den tidiga varningen och självförtroende såg ut att vara på botten kvällen igenom. Tycker det blir tydligt hur lättlästa vi blir i anfallsspelet de dagar Raheem inte kommer igång. Samtidigt är det skrämmande hur beroende vi är av en tonåring från akademin trots Rodgers miljard-spending i sommar.

  • Håller med till fullo ang. Manquillo, allas nya kelgris här inne..
   Han ligger ju sjukt högt uppe i tid o otid, vore ju konstigt om detta INTE sprider osäkerhet i försvarspelet, då man måste se till o hålla sin position + man ska ha hela högersidan….

   Balo gör ingen bra match, men till hans försvar tycker jag BR spelsystem fungerar bedrövligt dåligt, är nog en handfull anfallare i världen som skulle lev. mål som ensam topp med det understödet vi har idag.

 19. Positiva med kvällen, jag kan nu med gott samvete säga upp mitt dyra Viasat abonnemang.. För hur kul är det att vecka ut o in se ett gäng överbetalda/hypade spelare spela skit….

  Varför har man suttit och väntat på CL i åratal???Nu när vi är där blir det smärtsamt o se hur låg nivå vårt kära pool håller!!!

  Inse vårt fjolår var ett jäkla ”won hit wonder”, då allt gick vår väg *10!

  Nej jag tror det är bättre vi harvar på 6-10 plats i PL, o undviker att bli hypade och därefter utskämda i var o varannan match.. Vi har inte resurser för att kriga i toppen, det krävs betydligt mer cash än vad våra jänkar vill putta in..

  • Vi kan väl inte skylla detta på jänkarna. Dem har väl gjort allt dem har kunnat. BR har ju fått hur mkt pengar som helst att köpa spelare för. Men det BR har störst problem med är att hitta rätt spelare till hans lag. Hur många av hans nyförvärv har varit fullträffar förutom sturre?

  • Nej, du har en poäng där..
   BR får ta på sig den stora fåntratten, ska vi närma oss toppen behöver vi köpa kvalitet som har större chans att leverera från start!
   Namnen har ju funnits på marknaden, men istället hänger vi upp oss på hypade, relativt obeprövade och kör all in på dem, nu ser vi ju hur bra de var..

   Som du säger är väl Sturridge enda klockrena hittils, men Moreno mfl kan ju visa sig på lite sikt…

 20. Vi spelar bäst med en diamant på mitten, vi spelar bättre med Allen i laget. Han är vår mest underskattade spelare. Utan honom så kommer varken Hendo eller Steven till sin rätt, vidare så tappar vi i presspelet. Pressen saknar vi av ytterligare en anledning och det är att balotelli spelar själv längst fram och både lazar samt sterling liggerför långtifrån. Återigen, diamant. Ger två spelare längre fram som kan starta pressen tidigt.
  Bästa laget för mig är mittfält enligt ovan med lallana mellan balo och dan. Sen hoppas jag att unge flannagan snart är åter så det blir ordning på högerbacken.

 21. Ska man försöka sig på någon form av analys av den här matcher måste man ta upp det mest uppenbara först.

  Det var ingen som helst rörelse i anfallet första 70 och sista 15.

  Tyvärr tror jag att allt hänger på att vi har vissa spelare i laget som ser ut att helt sakna spelförståelse och blick. Det blir nästan pinsamt uppenbart hur lite spelförståelse Mignolet har i uppspelsfasen då han slår bollen till en Gerrard som redan innan han får bollen har full press på sig mitt på egen planhalva när stora delar av laget är på väg upp i banan (inte i någon rasande fart dock) vilket gör det oerhört svårt för vår kapten att göra någonting vettigt och tyvärr tappar bollen vilket leder till en chans för Basel.

  Avsaknaden av spelförståelse och förmågan att läsa spelet gör att Mignolet allt för ofta hamnar i konstiga positioner på plan samt sprider en osäkerhet bland övriga utespelare vilket inte är så konstigt att förstå. Man vet ju aldrig när det kan tänkas landa en boll vid fötterna i ett ”omöjligt” läge.

  Med det sagt så gjorde Mignolet trots allt en av sina bättre matcher den här säsongen vilket så klart är positivt.

  Många har varit inne på det tidigare men det tåls att ta upp igen. Vi är för naiva. Vi tror att det kommer lösa sig så länge vi spelar samma spel hela tiden. Visst vi förändrar formation om startelva men det är fortfarande ganska håglöst, vi har ett försvar som inte presterar på topp vilket borde göra att frågan kommer upp, vad gör vi för fel? Trots detta så har vi ytterbackar med en utgångsposition som är väldigt högt upp i banan och gör uppspelen svårare än nödvändigt vilket ger ett antal fler långbollar än vad som är önskvärt.

  Tittar vi på förra säsongen så hade vi en fantastisk mix av det långa och korta spelet men som det är nu är det övervägande långt spel vilket är svårt då vi inte har den typen av spelare att tillgå, visst många bollar är fantastiska men det är fortfarande svårare att kontrollera en krossboll än en passning efter backen.

  Jaja nya tag i helgen!

  • Ska väl tillägga att även Manquillo tycks sakna lite av den spelförståelse jag anser att en modern ytterback måste ha, även om BR säger till honom att ha en hög utgångsposition måste han som spelare kunna anpassa sig lite mer efter hur matchsituationen ser ut och inte bara köra på.

   Ser verkligen fram emot när Allen och Can är spelklara igen då vi kommer få en helt annan dynamik på mittfältet med dem från start eller som inhoppare.

 22. Tycker Coutinho får lite väl hård kritik. Ja, han är inne i en formsvacka, men ser ändå insatsen igår som helt okej. Slog en magisk passning/kross till Sterling i första, som han inte förvaltade (som i resten av matchen). Han hämtade mycket boll och försökte. Jag tror att han behöver en Suarez där framme, som inte bara står och vill ha bollen på kropp (Balo).
  Det är bara att hoppas på att Sturridge håller sig hel sen och att Coutinho kommer igång, så kanske dom hittar varandra.
  Balotelli försöker ju, men man saknar rörligheten. Dessutom var han verkligen ingen lagspelare igår.

  Näe, en riktig islossning i helgen hade suttit fint!

  YNWA

 23. Mittfältet är en väldigt stor akilles häl så hoppas verkligen Allen kommer tillbaka snart. Vi försökte förra säsongen att köra med för många offensiva mittfältare på plan vilket slutade i förlust.

  Finns för många som vill ha boll och för få som inte springer och tar jobbet för laget. Markovic, Coutinho och Sterling vill alla ha mycket boll men springer väldigt lite när de inte har boll. När de väl får bollen har de ingen att passa då de andra offensiva mittfältarna är bakom boll utan fart vilket gör att inget tempo tillförs i anfallet.

  Bolotelli kommer många gånger för långt ner vilket gör att det absolut inte finns någon att passa.

  Sen verkar det vara alldeles för många som vill göra för mycket själv och dribblar för mycket men det blir väl slutsumman då ”ingen” utan boll löper.

  Manquillo var en av de bättre igår utan att göra det jätte bra. Han var en av få som faktiskt tog 60m löpningar och verkligen försökte. Sen får man väl hoppas slutprodukten kan bli bättre men han är 19år och ny.

  Henderson är en annan som springer och springer men får för lite backup av resten vilket gör att han oftast springer i blindo.

  Sterling måste lära sig att avsluta, han är fantastisk på att ha fart och ta sig förbi sina motståndare men måste lära sig och skjuta.

  Gerrard verkar vara helt slut, nu orkar han inte ens slå bra frisparkar och hörnor längre, kräver betydligt mer av våran kapten som måste ta tag i saker och ting.

  Efter regn kommer solsken.