Liverpool FC status

Skadeläge: Elliot(långtidsskadad), Thiago(skadad)

Trolig startelva (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas – Henderson, Milner, Keita – Minamino, Salah, Jota

Tankar om elvan: Jag tror det kommer roteras en del i morgon, inte minst med tanke på att vi möter City på söndag, frågan är bara hur många nya som kommer in. I backlinjen tror jag Robertson får vila, men när det kommer till mittbackarna känns det väldigt ovisst. Jag tror van Dijk fortsätter i mitten, den här gången tillsammans med Konaté, men det kan egentligen bli vem som helst av de fyra alternativ vi har. På mitten tror jag Milner får komma in, samma sak med Keita, om han är fysiskt redo. Anfallet känns även det ovisst, det finns i dagsläget sex spelare som är möjliga att starta och den enda jag känner mig säker på att se från start är Salah. Jag tror Minamino blir överraskningen i startelvan, han såg bra ut mot Norwich och kan mycket väl få chansen igen i morgon.Porto status
– Eric Hellkvist (@ejhkvist), svenskafans.com/europa/porto

1. Det har gått några år sedan vi senast möttes. Vad har hänt i Porto sedan dess? Ganska mycket. Truppmässigt är det bara ett par startspelare som är kvar sedan 2019. Laget har tagit ett ligaguld och nått en CL-kvartsfinal till, men förutom spelaromsättningen är man i ungefär samma läge som då om man ser till statusen och prestationerna. Yttern Luis Diaz är lite av den nya stjärnan och Mehdi Taremi är den nya strikern. Pepe är kvar i backlinjen som tur är men han har dock varit skadad och är lite osäker mot Liverpool.

2. Hur står sig den här upplagan av Porto jämfört med den vi mötte i CL-slutspelet 2019?
Skulle säga att den står sig ungefär lika bra förutom i backlinjen. Den känns lite mindre rutinerad nu förutom Pepe, även om backlinjen ju inte var särskilt stabil mot Liverpool 2019 heller. Men 2019 var det ganska många startspelare som var inne på sista versen och som man visste skulle lämna. Skillnaden nu är att många av startspelarna i alla fall är hyfsat nya. Man har ersatt dem som har lämnat efterhand och lyckas nästan alltid hitta spelare som fyller sin funktion och som gör Porto till det stabila laget man är.

3. Sergio Conceicao har varit er tränare sedan 2017, hur skulle du beskriva hans spelfilosofi?
Han är ingen klassisk finlirare utan fokuserar mycket på att ha en bra organisation och en bra spelarinställning, speciellt i CL. Jag tycker det visade sig inte minst mot Juventus förra året men det kan också gå åt skogen som i mötet med Liverpool senast. Men det finns ju absolut teknisk kvalité grund i laget som håller hög klass under stunder och som ju nästan är ett måste i CL. Men jag tror att det är pragmatism och organisation som är de största grejerna för Conceicao. Han är verkligen Portosupporter och vill mest bara nå resultat. Uppställningen han kör varierar från match till match där 4-4-2 har vanligt vanligast i år och framför allt i CL men det kan även bli ett 4-2-3-1 ibland.

4. Hur har inledningen av den här säsongen varit?
Hyfsat ok, den har blivit bättre och bättre. Fyra poäng bakom Benfica eftersom man dåligt nog kryssade tidigt mot Marítimo och sen fick Sporting i omgången efter (vilket nästan alltid betyder kryss) – men sen har man gjort det bra mot Atlético i CL och senast 5-0 mot Moreirense och 2-1 mot Gil Vicente. Luis Diaz är som sagt lite av den nya stjärnan och han gjorde ett brutalt Copa America och har fortsatt nästan lika bra under hösten. Han är formmässigt den bästa Porto har haft på länge.

5. Efter några lånesejourer köpte ni loss Marko Grujic från oss under sommaren, hur har hans tid i er klubb varit?
Hans spel kom inte riktigt till sin rätt i ligan under hösten förra året. När det väl blev dags för CL och framför allt slutspel under våren visade han sig dock vara jäkligt nyttig och det var där han verkligen visade sina kvalitéer. Så man kan säga att hans tid i klubben började sådär, och det var verkligen den generella uppfattningen hos alla, men att han sen gjorde det bättre och bättre. Dock har han spelat väldigt lite i ligan i år medan han spelade 90 minuter mot Atlético. Så det är nästan som att Conceicao ser honom som en CL-spelare snarare än en nyckelspelare hela tiden.

6. Ni spelade 0-0 med Atletico Madrid i den första matchen av gruppspelet, hur var den matchen?
En ganska stökig match med många gula kort vilket Porto har dragit på sig en hel del även i ligan. Mittbacken Mbemba drog ett rött och missar Liverpool. Annars tycker jag att det var ganska jämnt där nästan Porto var närmast. Vi fick ett mål VAR-bortdömt i slutet och det hade lätt kunnat sluta med Porto-seger om marginalerna bara hade varit på rätt sida. Det som stod ut mot Juventus förra året, och som Conceicao vill se i laget, är att man kan spela minst lika bra om inte bättre i slutet av matcherna och det var nästan lite så mot Atlético.

7. Vad tror du om Portos chanser att gå vidare?
40% chans kanske. Liverpoolmatcherna är ju bara att glömma känns det som med tanke på skillnaden och historiken, men jag kan lätt se fyra poäng tas på hemmaplan mot Milan och Atlético. Och är det någon gång man ska störa Liverpool, Atlético och Milan så är det kanske när man är så tydliga underdogs. Inställning och uthållighet och som sagt att man förhoppningsvis har blivit bättre på att prestera ända in till slutvisslan gör att jag inte ser någonting avgjort förrän matcherna är slut i alla fall.

 


Totaal reflektion: Vi har gjort bra resultat mot Porto de senaste säsongerna, men det här känns som en väldigt oviss tillställning. Vår formkurva har varit lite nedåtgående de senaste matcherna, även om det inte blivit några förluster har inte riktigt samspelet mellan lagdelarna suttit på plats. För att lämna Portugal med tre poäng behöver vi göra en bättre prestation än i helgen och förhoppningsvis var de två tappade poängen mot Brentford en väckarklocka. Porto kommer att sälja sig dyrt och med tanke på att de tog en poäng i premiären mot Atletico skulle de sätta sig i en väldigt bra sits inför resten av gruppspelet om de lyckas vinna mot oss. Vi är favoriter, men räkna med en jämn match hela vägen in.