Liverpool FC status

Skadeläge: Firmino(fortfarande inte i full träning), Elliot(skadad)

Trolig startelva (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Thiago – Mané, Salah, Jota

Tankar om elvan: Med två matcher att spela den här veckan kan det finnas en öppning för Klopp att rotera på några positioner, jag skulle ändå gissa att vi kommer att få se i stort sett samma lag som senast. Elliots plats tas antagligen av Henderson, i övrigt tror jag det blir oförändrat. Vi kommer nog snarare få se lite nya namn i elvan när det är dags för möte med Palace till helgen i stället. Om någon från bänken skulle ta plats tror jag att Tsimikas är den som står närmast på tur, om inte Klopp vill vila någon där framme och därför provar på Oxlade i anfallet.


MIlan status – Therese Strömberg (@stromberg23), @sportexpressen, @kick_andrush

1. Vi är många som minns Milan som ett europeiskt storlag, men de senaste åren har man haft det kämpigt, vilka anser du är de främsta anledningarna till att man halkat efter?
Oj, jag vet inte hur mycket utrymme jag har här men man skulle kunna prata hur länge som helst om hur nedmonteringen av Milan egentligen började redan efter den senaste CL-titeln 2007. Kortfattat kan man säga att man tog den titeln med ett ålderstiget lag som man inte hade en aning om hur man skulle föryngra, utan den processen drogs det ut på tills det mer eller mindre var för sent att göra det på ett värdigt sätt. Man vann förvisso ligan 2011, och var inte långt ifrån 2012, men när en mängd spelare sedan slutar 2012 och man tvingas sälja Zlatan och Thiago Silva för att rädda ekonomin sitter man fast hos en ägare som blint tror att han ska klara av att vända på situationen, trots att det inte längre finns några pengar (och egentligen inget förtroende heller). När han väl inser att han måste sälja klubben väntar flera år av stökiga försäljningsförsök, en tränartombola utan dess like och Milan kan helt enkelt inte erbjuda en miljö där fotbollsspelare kan vare sig utvecklas eller ens prestera på en jämn nivå. Nu är man på väg tillbaka, även om ägarsituationen inte är optimal och förmodligen kommer att förändras de närmsta åren så tror jag på att det som är på gång nu är ett Milan som återigen kan slåss om titlar på allvar.

2. Vilken nivå håller dagens Milan?
Baserat på säsongsinledningen en mycket högre nivå än vad många trodde inför säsongen. Det har varit svårt att värdera Milan på riktigt sedan Zlatan kom och pandemin tog fart eftersom allt kastades omkull på mer än ett sätt ganska drastiskt. Man blev helt plötsligt mycket bättre, men var det bestående eller en tillfällig topp? Jag tror man kan säga nu att det är bestående, men då ska man spela sina kort rätt härifrån också. Däremot är man så klart inte på en nivå än att man egentligen ska ha särskilt mycket att säga till om i Champions Leagues senare skede. I gruppspelet ska man dock klara av att inte skämma ut sig.

3. Hur har laget inlett den här säsongen?
Urstarkt. Tre segrar på tre matcher, kanske inte mot de allra svåraste motstånden förvisso, men den inledningen ger självförtroende och pondus inför den här hösten som blir tuff med Champions League-spel för första gången på sju år. Den senaste segern mot Lazio visar att man har kapacitet att äga matcher även mot motstånd som man ska vara mer likvärdiga, och det är viktigt.

4. Laget tränas av Stefano Pioli, hur spelar Milan under honom?
Milan har blivit ett spelande lag, vilket jag som suttit hemma i soffan och svurit över passivt spel i flera år är väldigt glad att se. Man kombinerar sig fram med fart på ett sätt som jag inte ens kan komma ihåg sist jag såg Milan göra konsekvent och med självförtroende. Man är starka på mitten och sätter fart i stället för att avvakta när man vinner tillbaka boll. Vänsterkanten med Theo Hernandez som general är otroligt giftig.

5. Vilka nyckelspelare ser du i dagens Milan?
Franck Kessie är för mig den absolut viktigaste spelaren, han leder det här laget ute på planen på ett föredömligt sätt och sätter tonen för hur Milan ska agera i varje match. Simon Kjaer, som har varit nyckeln till en fungerande backlinjen sedan han kom ungefär samtidigt som Zlatan, ska också lyftas. Gianluigi Donnarumma som varit nyckelspelare de senaste säsongerna har ju lämnat, och nye målvakten Mike Maignan har inte riktigt testats ordentligt än. Så det blir spännande att se hur han står sig ute i CL och om han kan vara lika viktig för det här laget som Donnarumma har varit. Han höll trots allt 23 nollor totalt för Lille förra året, så jag har stora förhoppningar.

6. Vad krävs för att laget ska ta sig tillbaka till den absoluta europatoppen?
Som jag var inne på tidigare, att man fortsätter på det spår som man är inne på nu. Där man värvar smart, inte kastar pengar omkring sig i onödan, vet vad målet är och följer strategin man satt upp för att komma dit. Jag tror att detta Milan kan ha stora saker på gång, men man måste ha tålamod i det.

7. Hur ser du på säsongens Liverpool och lagets chanser i CL?
Jag var lite osäker på Liverpool inför säsongen. Hur skulle van Dijk se ut nu när han var tillbaka? Hur enkelt är det att bara borsta av sig ett år som fjolåret? Behöver man inte förstärka något trots allt? Men de flesta av de där frågorna har jag så här långt glömt bort att ens fundera kring när jag sett Liverpool spela, och jag tror att man har ganska goda chanser att gå rätt långt. – Sedan beror allt på hur säsongen utvecklar sig, nu fick man en svår skada i helgen och det är svårt att styra över hur en skadesituation i en trupp utvecklar sig under en säsong, sedan blir man väl av med en del spelare till vintern också som ska spela afrikanska mästerskapen, hur hanterar man det? Och om man går vidare från den här gruppen (vilket jag tror att man gör tämligen enkelt) – vad väntar för lottning då? Champions League är så sjukt svår att tippa.


Totaal reflektion: Det känns konstigt att ha Milan som fjärderankat lag i gruppen, man är utan tvekan en sovande jätte på väg att vakna upp. Vi kommer givetvis att vara favoriter och det ska vi vara, men det här kommer inte att bli någon promenadseger. Precis som Therese berättar kommer man från tre raka segrar i ligan och kommer göra allt för att lämna Anfield med poäng. Det är kanske inte spelare som Maldini, Baresi, Weah, Schevchenko, Inzaghi, Kaka, Savicevic och Desailly längre, men det är ett lag som är mer redo för Champions League än på länge.