Senaste nytt

Snart derbydag

Visst, det är match mot Sion på torsdag, men jag tror det är en annan match som Brendan Rodgers funderar mest på under veckan, nämligen helgens derby mot Everton. Med den här inledningen tror jag inte Rodgers har råd med en svag insats på Goodison på söndag, även om det inte är någon poängmässig katastrof är det en match där det inte tillåts snedsteg. Det Rodgers måste lösa den här veckan är att skapa självförtroende i en sargad trupp, om vi kommer in till matchen ängsliga kommer hemmalaget inte ge oss chansen att ta initiativet.

Jag har en stor önskan till den här matchen och det är att laget inte ger samma intryck som mot Manchester United, där det kändes som om spelarna inte förstod hur mycket en vinst betyder för fansen. Jag vill se att spelarna ger allt, spelar tufft, fysiskt och inte bara avvaktar. För att skapa den känslan ser jag två spelare som oerhört viktiga, de två spelarna som varit längst i laget, Skrtel och Lucas. De har flertalet liverpoolderbyn bakom sig nu och borde vara väl medvetna om hur viktigt det är för folket i staden att vinna de här matcherna. Det handlar inte bara om placeringarna i tabellen, det handlar också om att kunna gå rakryggad till jobbet på måndagsmorgonen, om att kunna le lite kaxigt mot kompisarna i skolan och om att kunna vara lite extra självsäker på den lokala puben kommande veckan.

Martin Skrtel måste visa att han förstår det och det måste han visa genom att inte vika ner sig mot Lukaku, vilket han gjort mängder av gånger. På söndag måste han vara starkast, han måste dessutom vara stark på ett schysst sätt. Om han låter Evertons belgiske centertank få övertaget över honom kommer vi få det oerhört tufft, för jag tror inte att det är Sakho som Lukaku kommer att söka upp när de anfaller. Skrtel måste kliva in med kraft och bestämdhet, något vi alla vet att han kan när han har en bra dag, om han kommer fel i matchen, något vi alla också vet att han kan göra, är risken överhängande att den blåa delen av staden kommer att få fira.

Lucas

Lucas måste också visa att han vet vikten av den här matchen, det måste han göra genom att stänga mittfältet, han måste se till att Barkley inte får husera fritt framför vår backlinje. Han har ställts mot många olika spelare på Evertons mittfält genom åren, men han har i stort sett alltid haft en Steven Gerrard bredvid sig, som säkerligen påmint honom om vikten av att vinna derbyt. Han har under många år dessutom haft Jamie Carragher i ryggen, som säkerligen också påmint honom om hur viktig den här matchen är. Nu är ingen av dem kvar i laget. Nu är det upp till Lucas att förmedla de här orden och den här känslan till de andra spelarna på planen. Jag vill se en fysisk, men smart Lucas. Ibland kan vår defensive brasse ha en tendens att dra på sig kort lite för tidigt och sedan bli en aning passiv i sitt spel, om det inträffar på söndag kommer Barkley kunna få lite för mycket utrymme och får han det är risken stor att det är den blåa delen av staden som får fira.

Viktigast är dock att Brendan Rodgers förstår hur viktig den här matchen är och att det syns på planen att han förmedlat det till sina spelare, det räcker inte med att han säger det i intervjuerna innan matchen, det ska synas i spelarnas blick när matchen drar igång och det ska synas i varje närkamp. Om inte Rodgers får spelarna att förstå allvaret är risken stor att den blåa delen av staden får fira och i och med det är risken också stor för Rodgers att hans arbetsgivare ser sig om efter nya alternativ.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Laddar...