Vi var illa ute en stund, men det slutade som det har slutat så många gånger den här säsongen. För tjugonde gången på de tjugoen matcherna vi spelat stod vi som segrare när domaren blåste av matchen, ett makalöst facit, bättre än vad något lag tidigare presterat. Det är såklart mycket är imponerande med vår säsong hittills, personligen känner jag att det är en spelare som jag glömt i alla lovord den här säsongen. Jag har glömt att vi längst bak har världens bästa målvakt.

När Alisson Becker skadade sig i premiären mot Norwich blev jag alldeles kall, att vi skulle tvingas vara utan honom under en längre tid kändes tufft. Nu kom Adrian in och gjorde ett bra jobb, det blev idel segrar även utan brassen i mål. Hans ersättare gjorde några spektakulära räddningar, räddningar som såg riktigt svåra ut. Här har vi en av anledningarna, tror jag, till att jag glömt hur bra vår ordinarie målvakt är, han får nämligen målvaktsspelet att se väldigt enkelt ut. Det är sällan han behöver sträcka ut, sällan han har långt till bollen, han är alltid på plats och ser alltid till att hålla bollen.

Vi har under många år haft svårt med målvaktsposten, flera onödiga poäng har tappats i matcher där vi dominerat eftersom att vår sista utpost inte riktigt varit med på noterna när det krävts. Tveksamma utrusningar, slarviga returer, missade hörnor, vi har fått se många olika misstag genom åren. Alisson Becker inledde sin tid hos oss med att göra ett tidigt misstag, ett dribblingsförsök mot Leicester misslyckades och ledde till ett baklängesmål. Sedan dess har han visat att han var värd de pengar vi betalade för honom, precis som med Virgil van Dijk i backlinjen var det en investering som lyfte oss till en annan nivå. När Mignolet/Karius byttes mot Brasiliens förstemålvakt fick vi en pondus längst bak som vi tidigare bara kunde drömma om. Nu står han med sex raka nollor i ligan, totalt har han hållit nollan i tjugonio av de femtioen matcher han spelat i Premier League. På de matcherna har han en ynka förlust.

Idag mot Tottenham gjorde han egentligen en standardinsats, ingenting som stack ut jämfört med hur han brukar vara och det var nog det som var det mest imponerande. För när man behöver Alisson, då är han där. När vår backlinje hamnade lite på efterkälke, då var han ute och avvärjde med en vaken nick. När spelarna hamnade under press kunde de utan problem spela hem och vara trygga med att bollen skulle fördelas till någon i bra läge. När Tottenham började anfalla och tog avslut tog han allt, han släppte inte en endaste retur, i stället såg han till att Spurs press avtog. Hans match var helt felfri, precis som de varit på sistone.

Kanske var det röda kortet mot Brighton bra för Alisson? När han kom ut fel och blev utvisad på Anfield i slutet av november hade han fortfarande inte hållit nollan den här säsongen, han hade fått vara med om idel vinster efter det onödiga krysset på Old Trafford, men han hade inte hållit nollan. Efter återkomsten har han inte släppt in ett enda mål, så om det var ett misstag att bli utvisad har han verkligen betalat tillbaka nu, med råge. Han har blivit lite som van Dijk, att man räknar med att han ska vara briljant, så när han gör sina helgjutna insatser reagerar man inte längre. Det är viktigt att komma ihåg att det verkligen inte är en lätt uppgift han har, under stora delar av matcherna hade han kunnat roa sig med något annat än att vara målvakt, men när han väl måste agera gäller det att vara hundraprocentig. Idag var han hundraprocentig och det har han varit ett tag nu, Alisson Becker, världens bäste målvakt.

4 kommentarer
  1. Värt att nämna dock är ju att nollorna även började iom Gomez återkomst.
    Men är såklart en kombination, en grej som gör det enkelt att underskatta Allison är just hans manövrar som gör att han sällan behöver imgripa med en s k ”riktig räddning”. Han är verkligen riktigt bra på att förebygga farorna!

    • Gomez har gjort det väldigt bra sedan han kom in, ingen tvekan om den saken, även om jag tyckte han svajade lite mot Spurs.
      Håller med om det du skriver om Alisson, han får allting att se så enkelt ut. Han gör inga tv-räddningar, utan står rätt från början, precis som en bra målvakt ska agera. Vi ska vara glada som har honom i mål 🙂

Kommentarer är stängda.