[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Jovetic

I måndags åkte Liverpool till Manchester, till den blåa sidan av Manchester. Man åkte dit med tron på att man skulle kunna föra matchen från start till mål, det kunde man inte och när Michael Oliver blåste av matchen efter 95 minuter visade resultattavlan 3-1 till de blåa.

Det är ingen skam att förlora med 3-1 mot Manchester City på bortaplan. Men på det naiva sättet Liverpool väljer att göra det på tycker jag är oroväckande. Speciellt inför vad som komma skall i toppmatcherna i Premier League och framförallt Champions League där det inte finns lika många poäng att spela om, och där varje poäng är livsviktig för att kunna avancera till utslagsrundan.

I första halvlek fick vi se ett Liverpool som ägde mycket boll, om det var Liverpool som var skickliga eller City som var ointresserade av bollinnehavet är svårt att sia om, jag tänker dock göra ett försök.

För mig är det obegripligt att man tror sig kunna spela sig igenom Citys centrallinje som bestående av Kompany, Demichelis, Fernando och Yaya Touré bara kunde ligga rätt och när det började bli farligt kliva ihop för att bilda en ogenomtränglig mur. Detta samtidigt som Nasri, Silva och Jovetic låg kvar för att kunna ställa om.

Hur många klara målchanser skapade Liverpool egentligen igår där man verkligen kände ”nu måste du göra mål!” – jag kan sträcka mig till två stycken. Det här händer eftersom City låter Liverpool spela fotboll på ofarliga ytor. De ytorna som Liverpool fick var antingen strax ovanför mittplanen eller ute på kanterna där man endast kunde slå inlägg på en helt ensam Sturridge. Man fick alltså inte spela i den kritiska delen framför straffområdet, där var City oerhört snabba med att täppa till en eventuell lucka.

silva-liverpool-city

Jag menar att den här matchen var en perfekt taktisk utförd triumf av City och jag hoppas att Liverpool kopierar modellen till nästa stormatch.

Den andra sidan av myntet är att Liverpool vågar spela sitt spel vilka man än möter. Ur det längre perspektivet kanske det gynnar Liverpool som lag att spela sitt spel, samtidigt som det i dagsläget blir kontraproduktivt i de här matcherna. Det var exakt samma scenario igår som mot Chelsea, Arsenal och City på bortaplan förra säsongen och jag tror att alla vet vad de tappade poängen betydde i slutet av säsongen. Det kan låta väldigt tråkigt, men man vinner inga titlar om man inte klarar av att ta poäng av topplagen på bortaplan. Tycka vad man vill om José Mourinho, men han vet vikten av att ta poäng på bortaplan, särskilt mot toppkonkurrenterna.

Walk on.

* * *

Ovanstående text är skriven av Jonathan Boström, vars twitter du hittar HÄR.

 

11 kommentarer
 1. Fast det känns som att Brendan inte bygger sitt lag som Benitez där det stora fokuset var defensiven. Visst är det effektivt att som Chelsea ställa upp en mur med 10 spelare och kontra sönder Burnley men då har de så otroligt starka defensiva pjäser vilket Liverpool inte har. Tycker Liverpool ändå är på rätt väg då de flesta ändå gillar offensiv fotboll. Vi förlorade väl även titeln 08-09 på för många oavgjorda matcher för att Benitez just körde väldigt defensivt och hoppades att vi skulle sätta någon av chanserna vi fick.
  Så i det långa loppet hoppas jag BR får skörda frukt för en offensiv och attraktiv fotboll.

  • Jag menar inte att vi ska vara defensiva i grunden, poängen är att jag tycker det är naivt att tro att man ska kunna spela ut City med en offensiv fotboll i 90 minuter. Fotboll handlar om att hitta vägar att ta poäng om det är att backa hem med 10 man mot nämnda topplag, så gärna för mig. Sen om folk tycker det är ”tråkigt” att se på spelar för mig mindre roll.

  • Strukturerad defensiv fotboll kan vara underbart att se på. Tror att Chelsea-fansen njöt till 100 och satt och kolla matchen mot oss med stor spänning ifjol även under stunden det stod 0-0. Hade tyckt att det varit väldigt nervkittlande att se LFC försöka stå emot City. Bara en inflikning.

  • Det kan det vara men då måste man bygga ett lag efter detta om man inte kan göra som stor lagen och ha en 11 med defensiva spelare och en 11 med offensiva. Visst, vi kommer bli straffad många gånger i år också för att BR försöker spela en offensiv fotboll men jag vill tro (optimist ja visst) att vi skramlar ihop mer poäng totalt genom att försöka spela istället för en destruktiv defensiv fotboll.

   Självklart njöt Chelsea fansen men hade de förlorat hade det nog inte varit lika roligt.

   Men efter regn kommer solsken.

 2. Hm, jag är inte riktigt med dig i din analys. Tittar man på första halvlek, som rimligtvis borde vara den halvlek som lämpar sig bäst för att analysera vilken ambition ett lag har med en match (i och med att det står 0-0 från start) så tycker jag att Liverpool i mångt och mycket gör precis det jag tror att du efterlyser och även berömmer Man City för.

  Jag tycker vi spelar ett bra försvarsspel, gör det trångt för City utan att för den sakens skull försaka anfallsspelet. När vi får chansen har vi även lite längre anfall men chansar inte genom att fylla på med allt för mycket folk. Visst, de klara målchanserna saknas men det gäller ju även för City. Det är ju inte direkt så att deras ledningsmål kommer efter en omställning när vi gått bort oss i överambition? Jag ser ingen naivitet i vårt spel i första halvlek. Efter deras ledningsmål håller jag mer med om din beskrivning men då har vi ett läge där vi ju trots allt måste försöka få med oss nåt från matchen och det klarade vi inte av särskilt bra.

 3. jag tycker om profilen på dagens lag. Offensivt och aggressivt, det som jag anser fäller avgörandet mot city är två saker.
  1: att vi väljer att spela med både sterling och Coutinho på vars en kant. Hade mycket hellre sett att Lambert spelat istället för Coutinho. Då hade Sturridge och Lambert tillsammans spelat högre upp och haft Sterling bakom sig.
  Coutinho har, sedan säsongen startat, kommit helt fel till matcherna. I mitt tycker används han fel. Hans bästa hela match i den röda tröjan var mot Arsenal förra året när han tillsammans med Henderson spelade centralt framför Gerrard. Där vill jag se honom i fortsättningen, inte på en kant.
  2: vi är för naiva och ofokuserade i och omkring vårt eget straffområde. Vårt kollektiva försvar är för dåligt tillsammans helt enkelt. Vi pressar, men utan en gemensam aggressivitet. Vad jag har sett av de defensiva värvningarna så gillar jag Lovren, han blir bra som ledare. Dock tar det ett tag att spela ihop så många nya, men redan nu ser det bättre ut än när Tottenham försökte samma sak förra året.

 4. Mot bra lag på bortaplan tycker jag vi ska lira med diamant formation för att stärka upp mittfältet bättre. Samtidigt tycker jag Coutinho fungerar mycket bättre centralt, och kanske lite längre ned i banan en som en ”nr 10”. Tycker Sterling har varit bättre i centralt än på kanten på sistone oxå. Nu när Balotelli har kommit kan vi lira han och Sturre centralt på topp.

  Så här vill jag att vi startar mot Spurs om Skrtel, Glen och Moreno missar matchen.

  Diamant:

  Mignolet; Manq, Lovren, Sakho, Enrique; Gerrard, Hendo, Cou, Sterling; Sturre, Balo.

  Jag skulle gärna vilja se Can som DM så snart som möjligt. Man kanske skulle kunna byta ut Gerrard efter ca 60 min beroende på vad resultatet är och testa Can i DM rollen.

  • Fast som det såg ut mot City var vi 5på mittfältet när vi försvarade relativt ofta. Sturridge gjorde det väldigt bra ändå som ensam anfallare men jag håller med om att han behöver mer hjälp. En diamant låter bra men skulle vilja ev byta ut coutinho mot Allen. Då finns både Markovic och Coutinho att slänga in i andra mot trötta spelare. Ta ut Gerrard och Allen och in med Marko och Cou.

   Sen tycker jag Gerrard börjar se väldigt sliten ut, hinner allt som oftast inte med i de defensiva löpningarna så jag håller med dig att vi borde börja spela in någon annan. Det enda Gerrard faktiskt blivit bättre på sista åren är fasta situationer (utom de som ska slås på kraft).

 5. Jag förstår vad du menar men man måste se på det också att Liverpool är fortfarande under uppbyggnad och har flera nya ansikten i truppen. Då tycker jag inte man ska gå och ändra på sin spelfilosofi från vecka till vecka. Just nu måste man gjuta in filosofin i spelarna och säga rakt ut att det är såhär vi ska spela och det är såhär vi vinner matcher.
  Det är också lättare för spelare när man får klara direktiv på hur man ska göra. Man kan flytta runt spelare osv. Men man kan måste hålla hårt i den grund man har lagt med att man ska styra spelet och pressa motståndarna. Jag tycker iaf att Liverpool inte ska vika från den plan dom har lagt upp och den filosofi som Brendan har. Man ska vara ett offensivt lag med högt tempo.

  Sen så är det individuella misstag som gäller avgörandet. Liverpool va bättre i 40min. Faktum är helt enkelt att City är ett bättre lag. Ibland kommer man förlora men man ska alltid gå in i matcherna för att vinna och inget annat.

  Förlust eller oavgjort ska aldrig vara acceptabelt. Det är den sortens mentalitet som jag tycker spelarna ska ha. Jag kan ta en förlust om man går in i matchen för att vinna den.

 6. Det är väl det här som händer oftast i alla fall när två lag möts där det ena laget är färdigt medan det andra är under uppbyggnad.
  Jag vet att vi kom tvåa förra året och det är lätt att försvinna iväg och tro på ligavinster och CL finaler men jämför oss med Chelsea, City o Arsenal så är deras lag mycket färdigare än vårt. Det kommer ta tid. Vi har en ung trupp känns det som. Vi har en utbyggnad av arenan på G. Vi kan ännu inte locka de absoluta toppspelarna såsom våra motståndare jag nämnde.
  Jag tror vi först och främst under två-tre år får inrikta oss på topp fyra för att få det så viktiga cl-spelet varje år. Sen är vi redo att slåss om titeln framöver.
  Men självklart kommer jag ju ändå sitta och skrika efter titeln när det är dags men detta är skrivet under lugna förhållanden :).

 7. Det ligger i Liverpools tradition att spela för att vinna och göra det med en brilliant passningsspel. Under klubbens fantastiska period under 70- och 80-talet föddes pass-and-move och jag tycker att Brendans filosofi passar väl in i vår tradition. Jag tror inte att grisa a la Mourinhos Chelsea eller Inter passar oss. Om vi hade fått 1-0 så hade chansen varit större att vi till slut vunnit med 3-1 än att det blivit oavgjort. Första målet är förlösande och skapar självförtroende. Visst, vi är lite skakigare så här i säsongsupptakten än vad ett samspelt City är, pga att vi har nya spelare i backlinjen men man måste våga för att vinna. Gällande vikten av att grisa till sig oavgjort och spela defensivt i CL så tror jag mer på att våga spela offensivt på bortaplan och få med sig bortamål än att satsa på att spela oavgjort.

Kommentarer är stängda.