brendan-rodgers-post-liverpool-11

Mirakulöst nog kan Liverpool fortfarande gå vidare i Champions League, trots 2-2-fiaskot mot Ludogorets. Brendan Rodgers har en stor del i att bulgarerna lyckades kvittera i slutet.

Tack, Real Madrid! Tack för att er seger gav Liverpool en oförtjänt möjlighet att gå vidare i Champions League. Nej, jag tror inte att Madridspelarna läser Totaal Liverpool, men ni läsare fattar nog poängen. Det är inte Liverpools egna prestationer som gör att man fortfarande har chansen – det är andras prestationer. Som att Real Madrid vann i kvällens match mot Basel, som att Ludogorets nitade Basel i Bulgarien tidigare i gruppspelet. Liverpools oförmåga gör att den gruppen som på förhand såg ut som en turlig lottning kan sluta med att Liverpool kommer sist av alla.

Det var plågsamt att se Liverpool i kvällens match mot Ludogorets. Matchen hann knappt börja innan Simon Mignolet fumlade in ett mål – HERREGUD vilken groda(!) – och jag befarade faktiskt en klar förlust. Som tur var hade Ludogorets en annan strategi den här gången. Jag hyllade Ludogorets efter Liverpools turseger på Anfield, men i kvällens första halvlek var de mest intresserade av att filma. Jag tror faktiskt att de la så pass mycket energi på att filma att de tappade en del koncentration från spelet under matchens första 45. Rickie Lambert kunde som bekant kvittera per omgående efter en rejäl försvarsgroda; kvitterat även i försvarsgrodor, och så småningom kunde Rodgers mannar för en gångs skull göra att kontringsmål när Raheem Sterlings finfina passning hittade Jordan Henderson. Den sistnämndes löpning höll hög klass.

1-2-ledning i halvtid. So far so good. Det som jag retar upp mig på är den andra halvleken. Liverpool hade visserligen en superchans att sätta 1-3, men Sterling saknade kyla och målvakten kunde rätta. Hur som helst, det som jag och måååånga andra noterade var Rodgers oerhörda ovilja att genomföra nödvändiga byten.

Jag resonerar kring flera frågeställningar;
Varför var det så viktigt för Rodgers att ha Gerrard på planen precis hela matchen? Det var rent plågsamt att se Gerrard matchens sista 10-15 minuter. Han orkade ju knappt röra på sig. Presspelet blev naturligtvis oerhört lidande av Gerrards trötthet. Jag klandrar inte Gerrard. Han var trött eftersom han gav sitt yttersta i matchen, men han borde givetvis ha blivit utbytt. Både Adam Lallana och Emre Can hade varit bra spelare att byta in.

Varför spelade Rickie Lambert hela matchen? Till skillnad från Gerrard orkade Lambert åtminstone jogga sista 10, men han utgjorde absolut inget hot och orkade helt enkelt inte längre göra det nödvändiga jobbet i presspelet. Fabio Borini var ett givet alternativ. Åter igen, jag klandrar inte Lambert, han kan ju inte byta ut sig själv. Dessutom har Lambert fått begränsad speltid tidigare under säsongen och är knappast i toppform.

Håller Rodgers på att få sig själv sparkad? Jag är fortfarande bakom Rodgers till hundra procent, men denna sena kvittering får han ta på sig. Han var obegripligt passiv! Är det Brendan eller Steven som bestämmer i Liverpool?

Rodgers gjorde dock inte allt dåligt. Det var mycket bra att Kolo Touré ä-n-t-l-i-g-e-n fick starta istället för Dejan Lovren. Att Lucas Leiva fick en ovanlig start var också ett klokt val av vår manager, tycker jag.

20 kommentarer
 1. Håller med om att han borde ha plockat av Gerrard i slutet. Han såg trött ut efter att ha spelet på en för honom ny position (fel position enligt mig men det är en annan diskurs). Och givetvis borde Can och Lallana fått speltid i dagens match, allra helst från start.

  Helt rätt att behålla Lambert hela matchen dock, då hans fina targetspel var vitalt för att hålla i bollen efter backlinjens uppspel/rensningar. Att han sen inte hade någon att fördela bollen vidare på i djupled är dock svag coachning från Rodgers sida.

  Målet? Återigen släpper vi till efter en fast situation. Och återigen är det Moreno som visar att han har stora brister i försvarsspelet. Han må vara ung och utvecklingsbar men det kommer lite för många defensiva blunders från Alberto nu. Den ryggen han bjuder till i duellen hade tillochmed renderat i en utskällning i korpen. Fruktansvärt dåligt.

  Många som ropat efter Kolo på slutet. Idag hade han mycket väl kunnat ha 1 plus 1 efter tio minuter. I fel bur. Dagens skrala insats påminde mig mer om hans debaclen mot WBA och Fulham än den match han gjorde mot Real Madrid härom veckan. Lovren kanske inte är lösningen på försvarsproblemen men Kolo´s match idag kan omöjligt ha stärkt ivorianens aktier hos BR.

  • Jag håller inte med om Kolo. Tycker inte att det var så nära självmål som folk försöker få det till. Han placerade ju uppenbarligen bollen utanför. Han ligger väldigt rätt i positionsspelet i jämförelse med Liverpools andra mittbackar och han är verbal. Jag tycker att han är lagers klart bästa mittback (konkurrensen ej stenhård…).

   Ja, det fanns skäl att hålla kvar Lambert på planen, men å andra sidan hade Liverpool kunna rensat bollen på fria ytor med Borini på planen, och det fanns väldigt stora fria ytor… Men absolut, kan förstå att Lambert fick vara kvar, saknar däremot helt förståelse för att Gerrard fick 90 min..

  • Håller med Pelle. Finns ingen mittback i Liverpool som har bättre positionsspel än Toure. Stod på rätt ställe flera gånger i matchen o fick undan bollen där det har kunnat blivit farliga lägen.

  • Håller med Pelle till 100%, Kolo gjorde en riktigt bra match igen. När han täcker en passning med sträckt ben framför Ludogorers spelaren och rädda ett baklängesmål sitter fortfarande kvar på näthinnan. Lovren hade stått fastgjuten.

 2. Gerrard ska spela defensiv mf i en Pirlo-roll. För LFC innebär det en mittfältsdiamant där två ytterst aggressiva och bollskickliga mittfältare gör det defensiva grovjobbet och vinner bollen till Steven, som får ta ansvar för att sätta igång offensiven igen (Steven saknar aggressiviteten för att göra båda jobben, låt oss då låta honom göra det han gör bäst). Att tro att Gerrard ska duga som defensiv mf med endast Hendo som hjälp är ren idioti. Som offensiv mf är Gerrard slut, tyvärr. Inte ens mot Lud. håller det i 90 min. Sen är Hendo duglig som box till box mf, om än ingen världsstjärna. Men det är en jkla skillnad på att ha Vidal å Pogba som box-t-box-mf och Hendo, Allen, Lucas eller Can.

  Att Touré är kanske vår bäste back säger mer om våra transfers och BR än om Tourés kvaliteter… Och sen Mignolet… .4-4-2 med mittfältsdiamant föredrar jag: Jones – Moreno, Sakho, Lovren, Manquillo – Gerrard, Henderson, Can/Allen, Sterling – Sturridge, Balotelli. Där är startelvan jag förespråkar med alla friska. Jmfr kvaliteten (och även då bänken) med andra ”storlag”. Hårresande dålig… Men låt för G-ds skull inte BR få värva en spelare till. Risken är 300 miljoner på D Bent (tydligen available och bara väntar på LFC’s bud). Hodgson var ett värvningsgeni jmfrt med BR. Han betalade 40 miljoner för skräp. Nu får vi lägga på en 0 till för samma spelare. In med en defensiv coach och en general manager som sköter värvningarna (Van Gaal hade ju varit lysande där), då kan BR sitta kvar och få den hjälp han så desperat behöver.

  • Fast syftet med laget är väl inte att alltid låta Gerrard göra det som han gör bäst, utan göra laget så bra som möjligt, oavsett vilka spelare som ingår i det? Jag förstår inte varför allt ska anpassas till Gerrards styrkor och svagheter. Han passade bättre som defensiv mittfältare när Liverpool hade sylvassa anfallare och hade råd att släppa in mål utan att tappa poäng. Nu är situationen en helt annan. Att få in en defensiv mittfältare som faktiskt gör det defensiva grovjobbet på ett bra sätt skulle nog verkligen göra defensiven tätare. Just nu hade jag mycket hellre haft en Mascherano-typ än Gerrard på mittfältet. Det känns även som att det borde vara mycket lättare att hitta en sådan än att hitta en ny Suarez. Billigare om inte annat.

  • Stämmer, håller med. Och hitta en Mascherano-typ, då behöver vi inte värva något mer. Ryktades det inte om en Uruguayan?

  • Brushanen; Jo, ryktas lite om Egidio Arévalo i mexikansk media. Han spelar i mexikanska ligan och jag har inte sett en match därifrån sedan Jackson Martinez spelade där, men Arévalo brukar vara bra för Uruguay i landslagssammanhang. En extremt tuff spelare. Dock omöjligt att bedöma hur pålitliga källorna är.

  • Åka och rensa fisk i Nordnorge istället GLENN…

 3. Jaja, Gerrard ska ha konkurrens. Absolut. Jag hade gärna sett Alonso, eller nu Schweini i den rollen. Men skulle jag ta ut vårt lag idag skulle jag spela med mittfältsdiamant med Steven som defensiv mf och två hårda box-box mf. Det tyckte jag var bäst ifjol och borde vara det i år.

  Problemet jag såg ifjol var likartat. En osynkad backlinje och ett mf där Gerrard lämnades ensam att försvara. Jmfr City eller vilket lag du nu vill. Hur funkar det i City när Fernando lr Fernandinho lämnas ensam framför backlinjen för att ex ta hand om en snabb kontring.

  (men sen borde vi ju värvat till ett spelsystem med mittfältsdiamant i sommar också, vilket innebär en konkurrent till Gerrard som def mf, två-tre mf, ingen offensiv mf, två vassa djupledsanfallare och en backupanfallare, totalt 7 personer + ngn försvarare och en målvakt. Att prio ett var Lallana, en värvning på den position vi minst behövde förstärka, det övergår mitt förstånd).

  Detta sagt: jag tycker vi är bättre med Gerrard än utan i dagsläget. Men detta endast med ett spelsystem (4-4-2 med diamant), och det är det system jag föredrar alla dar i veckan (och då ska du veta att jag varit en benhård anhängare av 4-3-3 a la Barca, men även en gammal hund kan lära sig).

  • Varför tycker du att det är så viktigt att spela 4-4-2 med mittfältsdiamant när truppen uppenbarligen inte är byggd för det? Den formationen var ju någonting som Rodgers började med för att kunna ha både Suarez och Sturridge i anfallsroller. Jag tyckte Jonas Olsson var inne på ett intressant spår i studion igårkväll, när han påpekade att Liverpool numera måste anfalla med fler spelare och därför blir lättare att kontra på. Därför hade det varit viktigare än någonsin att ha en defensiv mittfältare som faktiskt tar stort defensivt ansvar och en uppställning som är anpassad efter truppen. Liverpool har tre väldigt vassa offensiva mittfältare/yttrar (Coutinho, Sterling, Lallana) men det är svårt att få in ens 2 av de i lämpliga roller med 4-4-2-mfdiamant.

  • Henderson och Can i dom två defensiva rollerna där dom få dela på ansvaret och då få utrymme för Sterling, Coutinho och Lallana eller Markovic samt spela Lambert tillbaka Sturridge eller igång Balotelli.
   Gerrard i den formen han har nu skall inte vara med i en startelva.
   Tar hellre Lucas då han skyddar backlinjen till skillnad mot Gerrard.

 4. Ja Brendan rodgers har sin chans året ut , men tyckte redan förra året att suarez räddade Liverpool från en 6/7/8 plats.

  Och årets värvningar med facit i hand komiska
  Vad sänder det till laget / andra lag : Liverpool säljer suarez och det enda namnet värt nämna dom tog in är en kille som är mer intresserad av frisyrer… ( jag som idiot trodde Balotelli skulle ta sin chans ).

  Markovic för 20 = skräp ( sett till priset )
  Lovren för 20/25 = sämre än skrtel vilket jag anser är duktig dålig ( iaf för cl / klass nivå ) funkar stoke osv

  Ytterbackarna = helt okej dom är unga och kan ju bli cafu klass lr hamna i konchesky klass ( Liverpools i särklass bästa back nånsin )

  Lambert = köptes på fyllan ?…

  Jag kanske är okunnig , men om managern har stort namn typ ” Mourinho / Ancelotti / osv ”
  Har dom inte större dragnings kraft än rodgers fråga till pelle / Jesper men även läsare 🙂

  YNWA

  • Jovisst är det så, kommer inte på exempel på rak arm, men tränaren betyder oerhört mycket. Wenger är en som lyckats med många värvningar tack vare sin status (även om hans status idag kanske inte är lika hög).

  • Det som BR gjorde otroligt bra förra säsongen var att han gjorde taktiska förändringar utifrån de rådande förutsättningarna. Han hittade en uppställning som var perfekt för att få ut max av både Suarez och Sturridge, vilket gjorde att man kunde vinna matcher trots tveksam defensiv. Under de dåvarande omständigheterna med fantastisk offensiv, stenhårt presspel och ständiga skador på Lucas var det även ett genidrag att placera Gerrard längre bak i banan. Då placerades ju inte Gerrard i en djup roll för att få ut maximalt av Gerrard, snarare för att få ut maximalt av LAGET. Nu är omständigheterna helt annorlunda…

   Jag tror att Markovic kommer att bli bra, men han behöver speltid. Har sett honom göra fullständigt lysande matcher för Benfica. Det hade varit perfekt att kasta in honom sista 20 mot Ludogorets men han var ju inte ens på bänken.

   Lambert skulle kunna vara en bra fjärdeanfallare, men nu är han helt plötsligt lagets målfarligaste anfallare. Att han har gjort mål 2 matcher i rad är nog det bästa med de senaste matcherna.

 5. Jag tycker du är inne på ett spår som jag tycker är Rodgers svaga sida.
  Matchcoaching.
  Jag tycker Rodgers är en fantastisk tränare när det kommer till spelarna individuellt och då framför allt att ge unga spelare förtroende. Men hans svaghet syns i matcherna. Ytterst sällan som BR gör byten som påverkar matchen positivt. Tycker vi under BR:s tid har väldigt svårt att stänga matcher. En ledning med 2-3 mål känns inte säker förrän domaren blåser av matchen. Fergie-time gynnar inte Liverpool. Ser ofta trötta alt dåliga spelare på plan som får alldeles för mycket speltid. Om man köper in bredd till laget istället för spets så borde man utnyttja det bättre + att spelarna ska inte leva på gamla meriter.

 6. Oavgjort igår eller vinst spelade ingen roll. Nu hänger allt på hemmamatchen mot Basel och det hade det gjort även vid vinst tack vare vår usla målskillnad.

 7. Vid 2-2-målet, kunde inte Moreno åtminstone stört Ludogoretsspelaren som nickskarvade. Jag förstår om det var kallt, men då får han klä sig varmare för i fotbollsmatch på denna nivån så kan man inte frysa fast. Ve o fasa för vintermatcherna, bara att bänka Moreno tills våren och +20 grader 🙂

Kommentarer är stängda.