Senaste nytt

Matchkrönika: Tung CL-afton

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Champ

Den är onekligen långt borta nu, känslan man hade under förra säsongen. Känslan av att ett insläppt mål inte vara någon katastrof, man visste att vi skulle skapa chanser och med stor sannolikhet även sätta några av dem. I gårdagens match mot Basel var det raka motsatsen som jag kände när schweizarna satte 1-0, visst hade jag ett hopp, men jag hade ingen som helst tro på att vi skulle ta oss tillbaka in i matchen. Vi är just nu långt ifrån den form vi visade upp i fjol, spelarnas osäkerhet på planen lyser verkligen igenom och det är få gånger man ser offensiva aktioner man minns. Vi anfaller inte som ett lag, utan som individer. Det är viktigt att komma ihåg att vi har många nya namn i offensiven, men bättre än det sett ut den senaste tiden måste de kunna prestera tillsammans. Visst saknas skadade spelare som Sturridge och Allen en hel del, men med de investeringar vi gjort i sommar borde vi kunna stå emot skador mycket bättre.

Ett problem jag tyckte blev tydligt igår är att flera av våra spelare har hamnat i roller där de inte kommer till sin fulla rätt. Bortsett från Luis Suarez var det Jordan Henderson och Raheem Sterling som imponerade mest på mig under fjolårssäsongen, igår var det inte riktigt lika imponerande. Vår nye vicekapten är en enormt löpstark spelare, både i presspel och i djupled. Han var under förra säsongen viktig i vår defensiv, med sitt slit på mitten, och i vår offensiv, med sina starka löpningar. Den här säsongen har han, med några få undantag, spelat i en roll där han inte kan utnyttja någon av dessa två egenskaper fullt ut. I en djupare utgångsposition bidrar han inte alls på det sätt som vi vet att han kan, hans egenskaper slösas i mångt och mycket bort. Han sköter sin roll bra även nu, men hans positiva effekt på laget är inte alls lika stor. Det är ingen vågad gissning att hans uppgift nu är att täcka upp för Gerrards mer långsamma ben, med tanke på hur blek vår kapten varit under inledningen av säsongen ställer jag mig mycket tveksam till att det är rätt avvägning av Rodgers att spela på det viset.

Sterling var briljant under andra halvan av förra säsongen, han har inlett även den här på ett övertygande sätt. Allra bäst har han varit när han spelat centralt, tyvärr har han på sistone hamnat i en kantroll. Han har skött det helt okej, gårdagens svaga insats kan nog skyllas på trötthet, att han fick nittio minuter var ett felbeslut. När Sterling spelar i mitten av planen har han mycket boll, utmanar och är ett ständigt hot, från kanten har han svårare att komma till riktigt bra lägen och med tanke på att han är vårt farligaste offensiva vapen är det synd. Nu är det visserligen så att Sterling är ung, han kommer att hamna i svackor under säsongen, så kanske ska man inte dra för stora växlar av att han inte är lika farlig nu som för en månad sedan, men jag tror det hänger samman en hel del med hans position på planen. En central Sterling och en Henderson högre upp i planen är två saker som jag tror skulle göra vår offensiv bättre, det skulle även göra att vår defensiv inte var lika svag. I dagsläget får våra motståndare ta sig ganska ostört över mittplanen, presspelet är inte närvarande på alls samma sätt som under vår magnifika period under inledningen av 2014. Backlinjen har fått ta emot många hårda ord hittills, inte oförtjänt, men de sätts också på en hel del svåra prov, då mittfältet är alldeles för öppet. Med en Henderson som stör spelarna innan de ens fått vända upp skulle det vara klart mycket svårare att vandra igenom mittplanen och komma med fart med vår backlinje.

Det var inget bra Basel vi föll mot igår, de imponerade verkligen inte, men de var tillräckligt kompetenta att visa på de brister vi fortsätter att ha. Jag var inställd på att vi skulle få en tuff start av säsongen, med många nya spelare och vår viktigaste pjäs förlorad, men utvecklingen sedan landslagsuppehållet är mycket oroväckande. Skulle det bli tappad poäng i helgens match står Brendan Rodgers inför en mycket tuff tid, hans tuffaste som manager hos oss. Jag har fullt förtroende för att han kan ta oss hur den här situationen, men det krävs en uppryckning hos många spelare och kanske behöver Rodgers återvända till ritbordet, se över sina alternativ och omvärdera vilka spelare han vill få ut mest av. Det vore oerhört trevligt att få skriva en krönika om en vinst snart, de här förlusterna börjar bli tröttsamma. På lördag är det dags att vända det här!

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Kommentarer

 1. Johannes

  Liverpool spelade bra fotboll mot Spurs innan landslagsuppehållet! Sturridge blev skadad och efter uppehållet har inte spelet varit i närheten av Spursmatchen! Det säger allt om liga/EM-kval-upplägg!

 2. Fantasi

  Allen är väl det självklara alternativet egentligen som komplement till Hendo och Gerrard. Sen hade jag hellre sett Lallana framför dessa tre i en diamant med Sturridge och Sterling ovanför sig.

  1. Pär

   Nej tack, det räcker med Gerrards långsamma fötter. Det är komplement till Hendo de måste se över så press spelet kommer igång igen.

   BR måste börja se över en värvning av en ny defensiv mittfältare redan i januari för Gerrards bäst före datum gick ut för några år sedan.

  1. Tok

   Är det inte de vi gjorde senaste matchen? Tyckte vi backade hem för mat och hade för dålig press. Nej upp högre med laget o vinn tillbaka bollen tidigare

 3. Pandah

  Efter som att varken defensiven eller offensiven funkar så tycker jag att vi ska lägga om fokus och bli ett mer defensivt lag… bätter att spela lika och kanske få in en boll i slutet än att vara ansvarslösa både fram och bak…

Laddar...