Det var en, minst sagt, viktig seger vi tog mot Southampton. Tre poäng som gjorde att vi blandade oss i kampen om CL-platserna på riktigt allvar. Sedan vi ändrade vårt spelsystem har vi blivit som ett nytt lag, ett lag som inte släpper in mål så fort motståndarna har en fast situation och ett lag som jag upplever som mer samspelt än det vi visade under de första månaderna av säsongen. Längst bak hittar vi en spelare som gått från att vara en säkerhetsrisk till att vara snudd på felfri, det är såklart Simon Mignolet jag menar. Hans formtopp hänger givetvis ihop med att vi har fått till en fungerande backlinje, men det går att inte komma ifrån att hans beslutsfattande sedan återkomsten efter petningen varit imponerande. För hans del måste förhållandena under söndagens match varit mardrömslika, en dyblöt plan och ett regn som aldrig ville avta, trots det såg han enormt stabil ut och stod för några avgörande ingripanden. Benparaden i samband med Allens fällning, som borde blivit straff, gjorde att vår ledning inte försvann direkt. Utrusningen vid Elias friläge var väl avvägd och att han lyckades hålla bollen, trots en blöt studs strax innan, vid frisparken i matchens slutskede visade på klass. Det här var dessutom en match där trebackslinjen framför honom darrade lite mer än vanligt, men Mignolet darrade inte, tvärtom, han gjorde att jag kände mig trygg.

Vi var nog många som var oroliga över målvaktssituationen för några månader sedan, då vår belgare hamnat på bänken efter en svag säsongsinledning och ersatts av Brad Jones, som helt enkelt inte håller för den här nivån. Jones skada gjorde att Mignolet kom tillbaka snabbare än tänkt, men uppenbarligen hade den stunden vid sidan räckt för vår förstemålvakt. Nu har vi en målvakt som plockar ner hörnor, boxar bort inlägg och uppträder med en pondus som kändes väldigt långt borta innan petningen. Spelet med fötterna kommer nog aldrig vara en av Mignolets styrkor, men så länge han visar upp det målvaktsspel han gör just nu är det inget som bekymrar mig speciellt mycket.

Nu ska det bli spännande att se hur säsongen fortsätter, är det här Mignolets riktiga nivå eller kommer en skakige varianten tillbaka? Samspelet mellan backlinje och målvakt måste vara bra för att en stabil defensiv ska kunna byggas och det känns verkligen som att de litar på varandra nu. När man sitter efter en bortaseger och funderar över om Mignolet eller Skrtel var vår bäste spelare vet man att något har hänt. Vi har nu ett läge där vi kan underprestera i offensiven och ändå ha en chans att vinna, i dagens match var vi chansmässigt efter Southampton, men lyckades ändå ro hem segern.

Det ska sägas att vi hade tur med domsluten under söndagens match, med en petig domare hade det kunnat bli åtminstone två straffar för hemmalaget, samtidigt skulle även vi ha haft en. Kevin Friend var mer av en åskådare än en rättsskipare, men det var skönt att läsa kommentarerna från Rodgers och Koeman efter matchen, där de betedde sig som sansade vuxna människor i sina kommentarer mot domaren. Jag ska inte komma in allt för mycket på Mourinho, men jag tror inte hans konspirationssnack gör domarnas jobb lättare.

Nog om Mourinho och nog om domarna, det jag tar med mig från den här matchen är att vi lämnar med tre poäng, från en match som vi med största sannolikhet hade förlorat om vi spelat den i november. Nu tar vi sikte mot CL-platserna.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

7 kommentarer
 1. Helt rätt, hylla de som hyllas bör.
  Även Rodgers bör hyllas för det jobb han gjort med laget.

 2. Ja, Mignolet har varit väldigt bra. Håller med om allt i krönikan, utom möjligen att vi skulle haft straff. Backen är helt klart på bollen först och då tycker inte jag att det ska blåsas.

 3. #Bisset
  Hade det varit frispark ute på planen?
  Bedömts som farligt spel, träffa boll med en tå och kap fullständigt spelaren med andra benet…

  • Jag tycker inte att den situationen borde vara frispark ute på planen heller, även om det ofta blir det.

 4. Southampton after the game: with a Friend like that you don´t need enemies:)

  Väl skrivet Tomas.

  Alla som ylar på nyförvärv här, hoppas att ni lärt er lite om hur man-management, rätt värvningsstrategi, taktik, och gruppdynamik fungerar. Jag ropar inte hej ännu, men visst ser det ganska ljust ut vad gäller PL, FA-cupen och EL. Trots att Sturridge är ganska långt från toppformen. Brendan och staben tycker jag har gjort ett fantastiskt jobb och bättre blir det, work in progress!

 5. Jag kommer inte ihåg vem som skrev det men enligt den personen så tyckte han att Paul Lambert var den mesta spännande yngre brittiske managern och att Liverpool borde rekryterat honom framför Brendan Rodgers. Paul Lambert kanske fortfarande är spännande men med facit i hand så misslyckades han med Aston Villa (kan visserligen skyllas en del på spelarmaterialet) Jag gillar Mr Rodgers sätt att spela och försök att hitta nya lösningar men framförallt att det känns som att han andas väldigt mkt Liverpool i det han gör och säger.

  Ska bli dessutom spännande hur vi tänker till sommaren. Kommer Mignolet fortfarande vara vårt förstaval på keeperposten? Som han har höjt sig på bara någon månad men det saknas definitivt konkurrens! Kommer vi värva en positionssäker och snabb defensiv mittfältare? Mer spets i anfallet?
  Framtiden känns onekligen spännande med Rodgers vid rodret och ett väldigt fint råmaterial som är under ständig utveckling!

 6. Intressant att det kan vända så snabbt.
  För inte allt så länge sen var det många fans över världens som mer eller mindre krävde att både Mignolet och Rodgers skulle sparkas.
  Nu hyllas de istället.

  Rodgers har jag alltid stått bakom från första dagen och även när det blåst snålt har jag manat folk till att ha is i magen. Rodgers är rätt för Liverpool.

  Mignolet har gjort det bra på sistone men frågan är om han verkligen har blivit så mycket bättre? Tror mer på att det handlar om taktiska ändringar i spelet så som att inte inkludera Mignolet i speluppbyggnaden samt låta honom göra det han är bäst på; stå på linjen och göra några ”tv räddningar”.
  Och genom dessa taktiska ändringar har han hittat tillbaka till grundtryggheten och då är det inte konstigt att han ibland går ut och boxar bort en boll.
  Men jag är fortfarande negativt inställd till hans framtid i Liverpool, ser inte honom som den man ska bygga vidare på. Vi behöver en ännu bättre målvakt som både räddar bollar, är trygg med fötterna och är duktig i luften.
  Nu tror jag tyvärr att Mignolet kommer vara förstamålvakt i många år framöver men mitt förslag är att gå all in på Leno. Han är inte heller den bästa med fötterna men ung och kan utvecklas. Tycker han i grunden är en stabilare målvakt än Mignolet.
  Dock kommer det ta tid att skola in honom så man kanske kan ta en säsong där Mignolet och Leno får dela på uppgiften.

Kommentarer är stängda.