Två omgångar in i årets Premier League står vi med full pott och en nolla i kolumnen över insläppta mål, trots det var det blandade känslor i kroppen när domaren blåste av gårdagens match. Visst, vi hade det viktigaste, nämligen tre poäng, men spelmässigt var det väldigt mycket som saknades och offensivt kändes det väldigt fantasilöst. Det ska dock sägas att mycket få av de förväntade topplagen har övertygat hittills, så jag väljer att plocka fram en positiv sida från matchen här. För om det är en sak som skiljer årets Liverpool från fjolårets så är den inverkan som våra nyförvärv redan haft på laget. I fjol var det ingen av våra nya spelare som satte några positiva avtryck i matcherna under inledningen av säsongen, förutom de gånger Moreno blixtrade till. I år är det, minst sagt, annorlunda. Christian Benteke öppnade som bekant sitt målkonto igår och visade prov på både bra teknik och smarta värderingar i sitt spel. James Milner fortsatte att vara det energipaket som han varit under försäsongen, han är alltid delaktig i spelet och använder sin fysik på ett imponerande sätt. Hans sätt att pressa motståndarna imponerar och det är verkligen något vi saknade ifjol. Joe Gomez gör det bra efter förutsättningarna och även om jag känner mig väldigt tveksam till att spela honom där på sikt är det starkt av honom att göra sådana prestationer i en ovan position. Bäst igår var dock det fjärde startande nyförvärvet, Nathaniel Clyne.

Om vänsterbacken varit en problemposition under många år finns det en lång rad av skickliga högerbackar som jag fått uppleva under min tid som supporter. Rob Jones, Markus Babbel, Steve Finnan och Alvaro Arbeloa var alla spelare som man kunde lita på i match efter match, men i och med Glen Johnsons dalande formkurva har platsen till höger i backlinjen varit ett problem de senaste säsongerna. Det är såklart för tidigt att dra allt för stora växlar av en spelares insatser i två ligamatcher, men det känns positivt att ha den gamle Southampton-spelaren där ute på kanten och kanske kan tiden med en stabil högerback vara tillbaka. Han har alla attribut för att bli en stöttepelare i laget, han är stark, snabb och skicklig med bollen. Det som jag fastnat mest för under de här två matcherna är hans pondus och inställning, där det i fjol kändes som att Johnson joggade, i bästa fall, i båda riktningar kommer Clyne som skjuten ur en kanon när han han ska följa med i anfallen och de närkamper som han går in i vinner han. Igår skulle han ha haft en assist, Bentekes chans i matchens slutskede borde ha varit spiken i kistan, och även i premiären kom han runt bra på sin kant och skapade farligheter. Clyne kommer att få väldigt mycket speltid den här säsongen, alternativen till honom lyser med sin frånvaro, därför känns det extra viktigt att han kommer in i laget på ett bra sätt från start och det kan man verkligen säga att han gjort. Det ska bli intressant att se hur backlinjen klarar de lite tuffare utmaningarna framöver, Arsenal borta härnäst är en av de matcher som vi brukar ha allra svårast i och då kommer verkligen Clynes defensiva egenskaper att sättas på prov.

Det bekymrar mig att vi har svårt att etablera ett offensivt tryck med nuvarande formation, samma tendens fanns under förra säsongen och jag hoppas att Rodgers korrigerar det, men vi har fyra nya spelare som redan börjat visa vad de går för och då har inte vår kanske mest spektakulära värvning kommit in i laget än, så trots bristerna i spelet finns det mycket positivt att ta med från säsongsstarten. Som någon skrev på twitter igår kan det vara så att Rodgers plan från början var att kämpa sig till de här första sex poängen utan att ta risker, med tanke på vårt svåra bortaschema framöver var de två första matcherna extremt viktiga för säsongen och det kan vara en anledning till vår mer defensiva inställning. Nu är vi trots allt fem poäng före de regerande mästarna.

3 kommentarer
 1. Skarp analys Thomas! Clyne är en fröjd att se! Jag gillar även dimensionen Benteke tillför genom att vinna så många höjddueller. Nu kan vi lyfta långt i mellanår och behålla den inom laget/skapa chanser.

 2. Jag är också lite skeptisk till förmågan att få tryck på motståndarna. Jag ser dock några faktorer till det.

  – Gomez
  – Lovren
  – Lallana
  – Ibe
  – Benteke

  Gomez hyllas med rätta men det brister faktiskt rätt påtagligt i en aspekt och det är att hans förmåga till att få bollen i rörelse offensivt, den är än så länge inte direkt är bra… känns som lite nervositet när han väl får bollen. Lovren tjongar på eller slår alibipassar, Sahko satte man ofta i halsgropen av men hans val var ofta bättre offensivt även om det var ett risktagande. Sedan har vi Lallana som mest flaxar runt och uträttar ingenting – ser hellre att Can får starta bakom Milner och Henderson mot Arsenal så att vi får någon form av struktur/balans. Ibe verkar tappat formen helt men är dessutom kanske mer av en spelare som kör på, spelar vi Firmino istället tror jag att vi kommer att hålla mer boll och etablera. Benteke springer helt enkelt för lite utan boll, det bidrar kraftigt till att vi inte vinner boll högt i banan – dock tycker jag att han blev bättre på det under matchen.

 3. Tycker att våra nyförvärv ser spännande ut, Milner har en väldigt hög arbetskapacitet som vi kommer vinna mycket på. Får vi igång mer löp på Benteke så blir det ett väldigt trevligt nyförvärv, viktigt att han fick göra ett mål direkt i hemmadebuten. I Gomez så har vi framtiden, tycker dock att han skulle må bättre av att vara backup. Man kunde se i de båda matcherna vi spelat att motståndarna styr våra uppspel till att gå genom Gomez och att de gärna anfaller på hans kant. Man kunde se vilken skillnad Moreno gjorde när han kom in, tror att laget skulle få mer fart med Moreno på banan. Sen tycker jag att det är dags för Firmino att starta en match, bänka Lallana och Ibe i matchen mot Arsenal och kör med Can med Henderson och Milner framför och sen en trio där fram med Coutinho – Benteke – Firmino.

  Tror att Ings och Origi kommer att få spela cuperna till att börja med, imponerar de där så lär de få en chans i ligan också.

  Hoppas att vi går all in på Illaramendi nu när han ser ut att lämna Real Madrid, tycker att Illaramendi och Can är ett defensivt mittfält som håller mycket hög klass.

Kommentarer är stängda.