Cou

Liverpool avslutade 2014 på ett väldigt bra sätt, från gårdagens match fanns det väldigt mycket att ta med in i 2015 och det verkar som om Rodgers hittat ett system som passar våra spelare bra. Jag vill börja med att säga att jag inte såg matchen mot Burnley, men har förstått att den insatsen var ganska långt ifrån gårdagens. Många spelare gjorde fina insatser igår, men den klarast lysande var Coutinho. Sedan Rodgers flyttade upp Sterling i anfallet har det varit tydligt att det var ett drag i Coutinhos smak, helt plötsligt har han en rörlig anfallare framför sig, som springer både för sig själv och för andra. Lambert och Balotelli har inte alls passat som partners till vår lille brasse och hans inledning av säsongen var oroväckande blek, men nu har han vaknat rejält. Hans självförtroende ser ut att vara på topp och han känns giftig med bollen, att jämföra med tidigare då han mest stannade upp anfallen. Det finns väldigt mycket fotboll i honom, men för att hans passningar ska bli ett vapen krävs det såklart att spelarna runt honom rör sig bekvämt och just det här blivit en stor skillnad med det nya systemet. Lallana, Sterling och Coutinho har klickat bra på sistone och det ska bli intressant att se vad som händer när Sturridge är i speldugligt skick igen. Tredje målet var ett fantastiskt exemplar på anfallstrions samspel, där Coutinho klackade fram Lallana, Sterling drog bort försvarare med sin löpning och Lallana kallt drog sig in i avslutningsläge och avgjorde matchen.

På mittfältet visade Jordan Henderson att han ska vara en central spelare, han gör inte bort sig på kanten, men han kommer mest till sin rätt i mitten och det var tydligt igen igår. Han driver på laget, tar ansvar både offensivt och defensivt, lägg till det ett passningsspel som bara blir bättre och bättre. Igår hade han en assist, var delaktig i vårt tredje mål och slog dessutom passningen till Sterlings stolpskott. Henderson är framtiden på vårt mittfält och det börjar bli dags att spela honom i den roll han gör sig bäst, i stället för att utnyttja hans mångsidighet genom att flytta runt honom på olika platser. Vem som ska vara hans partner centralt är en svårare fråga, men att gårdagens kapten ska ha en av de centrala platserna på mitten känns givet.

Vår backlinje har varit ett ständigt diskussionsämne den här säsongen och inte heller gårdagen var fri från misstag, Sakhos felpassning direkt efter deras reducering hade kunnat sluta illa. Nu gick det dock vägen och som helhet såg trion där bak rätt bekväma ut. Emre Can imponerade mest, han är bekväm och trygg med bollen, har ett bra passningsspel och löste situationerna han hamnade i på ett bra sätt. Viss tveksamhet vid målet, där han inte kommer rätt i den första luftduellen. Mamadou Sakho känner jag mig inte helt lugn med än, hans ingripande vid målet kändes lite tveksamt och felpassningen hade kunnat stå oss dyrt. Hans förkärlek för att klacka sig ur lägen är inte heller något jag uppskattar, men han löser oftast situationerna på ett bra sätt och med tanke på att han varit borta ett tag kommer han säkert bara att bli bättre och bättre.

Segern igår var ett perfekt avstamp in mot 2015 och matchen mot Leicester, spelarna börjar hitta sina roller och den som bör ha den sista hyllningen för det är Brendan Rodgers. Hans höst har antagligen inte varit den roligaste och kritiken har varit hård, men återigen har han hittat en taktik där vi får ut det mesta av spelarna. Jag tror inte på 3-4-3 på sikt, men här och nu är den taktiken det bästa för Liverpool. Spelarna hyllas när det går bra, tränaren sågas när det går dåligt, så ser det oftast ut inom toppfotbollen, så i det här får vi inte glömma bort Brendan Rodgers.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

20 kommentarer
 1. Inte bara att Sterling och Coutinho har vaknat men sommarvärvningarna har kommit in i laget. Can har varit lysande, Markovic likaså. Lallana har börjat producera och Moreno och Manqillo va riktigt bra igår när dom fick chansen igen. Speciellt Moreno va som skjuten ur en kanon igår och målet bara fick honom att höja spelet ett snäpp till.

 2. En riktigt bra analys , förutom att jag aldrig tror att Sakho kommer att bli bra.
  Det spelar liksom ingen roll att han varit kapten i PSG , det säger mer om PSG än något annat.

  • Han har vart den bästa mittbacken hos oss sen han började spela igen, trots att han inte spelat på ett tag, han är redan den bästa mittbacken vi har, obegripligt att man inte ser det.

  • Håller med förutom att typ Can’s tre halvlekar överglänser alla andra mittbackars prestationer under samma period. Det är ett litet sample så klart, men ändå anmärkningsvärt.

  • Bästa MB hos är väl ingen bedrift just nu..
   Tror inte jag sett han göra 90min nångång, utan att man satt hjärtat i halsgropen. Killen spelar med ruskigt små marginaler och överarbetar i parti o minut…
   Så nånstorback tror ja aldrig han blir, knappast en slump att ett satsande psg såg hans begränsningar o cashade in på oss…

  • snarare att han inte fick spela ordinarie, konkurrensen är ju lite annorlunda i Liverpool om man säger så. Alla pratar om ”hjärtat i halsgropen” men hur många mål orsakar han egentligen? Sakho är given i Liverpool bästa elva!

  • Det har nog mest varit flyt att det inte blivit något mål… Alla Liverpools mittbackar gör ganska simpla misstag där Lovrens har blivit det mest uppmärksammade pga slutprodukten..

  • Sakhos misstag har jag förståelse för när han försöker spela sig ur situationer, Lovren och Skrtels misstag är defensiva i positionspelet först och främst. Sakho är en modern mittback som bidrar i uppspelsfasen vilket Lovren också kan göra då han har två hyffsade fötter. Sakho kommer växa och bli ett riktigt monster till mittback, kommer bli bättre än när Kompany var som bäst.

 3. Vad säger Ni om nedan uppställning under våren…???

  Mignolet
  Can – Lovren – Sakho
  Manquillo – Gerrard – Henderson – Moreno
  Lallana – Sturridge – Sterling

  Markovic
  Coutinho
  Lucas
  Skrtel
  Lambert
  Allen
  Touré
  Balotelli
  GJ
  Borini
  Enrique
  Suso
  Jones

  Kan ge oss bra valmöjligheter och även stor konkurrens och ovan är utan nya i januari.

  Önskemål om nya är dock en def mitt (låta han spela in sig som ersättare till Gerrard) och ny mv (krävs nog någon med större auktoritet) samt ny mb (helst en rejäl ledartyp i mitten som blir fältherre).

  Lovren
  Åsikter om honom kan man ha, ja…, men det finns ledarkvalitéer där och med Sakho och Can kanske vi kan se dem oftare…

  • Det snackades ju mycket om Lovrens ledaregenskaper innan han värvades, men vad är det egentligen för ledaregenskaper han visat upp i Liverpooltröjan? Jag kan inte på rak arm säga en enda situation där Lovren visat upp några ledaregenskaper i höst. Men då är jag ju känd som en stor Lovren-kritiker också.

  • Klart man kan vara lite skeptisk till Lovren, men jag tycker mig se lite ledare i honom…, men jag kan ha fel och övervärdera honom…

   Framtiden får utvisa… och den kanske visar att Can växer ut till en ledare… då han gjorde en mycket lovande match mot Swansea…

   YMWA

  • Frågan är väl om vi verkligen ska köra 3backslinje på sikt? Känns inte helt optimalt mot bättre motstånd i längden…

   Äveb skeptisk till om SG verkligen ska ha en plats, handen på hjärtat hänger han verkligen med i dag och i BR snabba spel…
   Tror de är dags att fasa ut vår ikon!

  • Med två ”ytterbackar” på kanterna kan man bli 5 i backlinjen… sedan är det så att presspelet måste fungera perfekt för att det ska bli bra med 3 där bak…

   YNWA

  • Då uppställningarna utgår från hur man försvarar så är det ju ett 5-2-3 vi kör med dvs med 5 backar.

  • Först och främst hoppas jag vi värvar en målvakt i januari, så vi slipper ställa de två vi haft under hösten mellan stolparna.
   Därefter är jag mycket tveksam till Lovren, Sahko och även manquilluo på mitten, liksom Gerrard. Förutom de fem har du en riktigt bra sexa.. 🙂

  • Finns alternativ och sedan har vi ändå nu hyfsat bra konkurrens om alla ligger i och gör sitt bästa… dock behövs det väl in en mv ja…

   Vem vill du se mellan stolparna?

   YNWA

  • Och peta Coutinho som äntligen igen visar hur jävla bra han är nu när Sterling drar upp ytorna. Lallana har lång väg kvar att vandra innan han startar före Coutinho om alla är friska och vi spelar bästa 11an.

  • Lallana är inte lika kreativ som Coutinho men han är bra mycket vassare framför mål och jobbar mer i försvarsspelet, även om Coutinho kämpade livet av sig senast och har förbättrat sig på den fronten. Så solklart tycker inte jag det är att Coutinho går före. Det som gör att jag skulle ta honom före Lallana är att han har funkat bra med Sturridge och är i mina ögon va den största faktorn till Sturridge 20+mål förra säsongen.
   Men om Lallana skulle klicka med Sturridge som Coutinho gjorde så skulle jag faktiskt ta Lallana istället. Helst av allt vill jag ha båda på plan.

Kommentarer är stängda.