Ännu en missad chans att hänga på i den absoluta toppen, ännu ett misslyckat försök att bryta ner ett kompakt försvarsspel. Matchen mot West Bromwich var en minst sagt frustrerande tillställning, som tydliggjorde att vi fortfarande har en del brister vi måste jobba bort. Passningstempot var alldeles för långsamt, när vi väl närmade oss straffområdet blev vi ofta stillastående och flyttade bollen för korta sträckor för att slita isär motståndet. Trots den bristande offensiven borde vi ha vunnit den här matchen, WBA skulle aldrig ha fått en biljett tillbaka in i matchen, men Simon Mignolet visade än en gång att hans luftspel är ett problem för laget.

Jag var positiv till värvningen av belgaren när han kom till oss. Jag hade sett honom i Sunderland under flertalet matcher och imponerats av hans reaktionssnabbhet och förmåga att stänga igen målet vid pressade lägen. Att hans spel med fötterna inte höll någon högre klass gjorde mig inte så mycket, kanske främste eftersom den målvakt som lämnade oss enbart imponerade med fötterna och väldigt sällan gjorde några avgörande räddningar. När vi bytte Reina mot Mignolet ville jag ha in en målvakt som kunde rädda de skott som skulle räddas och samtidigt ha förmågan att rädda oss i pressade lägen. Jag ville ha en målvakt jag kunde lita på. Under min tid som supporter hade vi aldrig haft en målvakt som över tid skapade stabilitet och undvek tavlor. Dudek hade en bra säsong, sen blev han alldeles för fladdrig, Reina hade ett par bra säsonger, sen tappade slutade han att rädda skott, innan dem hade vi ojämna målvakter som James och Westerveld, som man aldrig visste var man hade. Lägger man till brittiska talanger som aldrig blommade ut, Carson och Kirkland, så har man en mängd burväktare som inte levde upp till de förväntningarna. Min förhoppning var att Mignolet skulle stabilisera lagets defensiv, men nu när det gått två och en halv säsong kan vi slå fast att det inte riktigt blev så.

Det är inget snack om att Mignolet är en bra skottstoppare och han har förmågan att göra de där avgörande räddningarna, men i dagens Premier League är det kanske inte den viktigaste egenskapen, åtminstone inte hos ett lag med ambition att ligga i toppen. När vi spelar mot lag som inte har samma kvalitet som vi är det inte många skott som Mignolet behöver stoppa, eftersom motståndarna inte kommer till så många bra avslutslägen. Det som däremot är extremt viktigt är att vår målvakt klarar av att äga sitt straffområde, då fasta situationer ofta är motståndarnas chans att komma till farligheter och när bollen väl kommer seglande mot mål gäller det att tajma rätt. Igår misslyckades Mignolet med det och bjöd in WBA i matchen igen, precis på samma sätt som han bjöd in Norwich för inte allt för länge sedan. Det har hänt lite för många gånger de senaste åren och jag kan inte se att Mignolet har utvecklat den förmågan tillräckligt mycket. Kommer han någon gång att bli en målvakt som med pondus går ut och tar bort bollar? Kommer han någon gång att ha förmågan att med säkerhet hoppa upp bland framstormande backar och plocka ner bollen? Jag är tveksam till det och börjar känna att Simon Mignolet antagligen inte kommer att bli den där målvakten jag hoppades att han skulle bli.

I perioder har jag tyckt att Mignolet fått för mycket kritik, att han fått skuld för sådant som kan härledas till en darrig backlinje lika mycket som till honom. Han har hållit nollan ganska många gånger och i vissa matcher har han varit poängvinnare, minns t.ex. matchen mot Arsenal i början av säsongen, men mängden poäng han kostat oss börjar också bli många nu. Klopp ansåg att man skulle skylla på honom i stället för Mignolet, då han vill att belgaren ska lämna linjen och försöka nå bollen. Jag kan förstå hur Klopp tänker, dels vill han såklart skydda Mignolet och dels vill han säkert också att hans målvakt ska kunna komma ut. Men en målvakt i ett topplag ska inte bara komma ut, han ska också kunna behärska att komma ut och ta bort bollen och det gör inte Mignolet.

Jag tror inte att vi kommer att värva en ny målvakt redan i januari, det är nog få lag som är villiga att släppa sin defensiva trygghet mitt i säsongen, men som det känns just nu skulle jag vara förvånad om det är Mignolet som vaktar målet när säsongen 2016/17 ska dra igång. Om han ska göra det måste han ta ett kliv i sin utveckling och det måste han göra snabbt.

4 kommentarer
    • Får man drömma så Ter Stegen. Annars Timo Horn, Jack Butland (som tidigare nämnts), Mattia Perin, Loris Karius och Ron-Robert Zieler är väl målvakter som skulle kunna vara intressanta?

Kommentarer är stängda.