[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Många Liverpoolspelare gjorde sina CL-debuter i matchen mot Ludogorets Razgrad. Jag tycker att detta avspeglades i spelet. I synnerhet de unga brittiska spelarna hade stora problem med att hantera domarens internationella bedömningsnivå och kanske fanns även underskattning med i bilden?

Premier League är en upphaussad liga – inte minst i Sverige – och man får enkelt intrycket att klubbar i mindre ligor kan köras över hur enkelt som helst. Förra säsongne besegrade motståndarna Ludogorets Razgrad har besegrat klubbar som Lazio, Dinamo Zagreb och PSV i Europa League. Den här säsongen slog de ut både Partizan Belgrad och Steaua Bukarest i CL-kvalet.

Mycket riktigt visade sig Ludogorets Razgrad vara en ytterst värdig motståndare. Deras tränare Georgi Dermendzhiev hade inte för avsikt att ’parkera bussen’ på Anfield. Istället hade de en optimistisk ’game plan’ som gick ut på att vinna snarare än genom ett defensivt spel försöka fixa ett 0-0-resultat. Dermendzhievs spelarmaterial visade sig till stor del bestå av kvicka och tekniska spelare som kunde spela sig ur situationer. Jag tror att Liverpool blev förvånade över att Ludogorets lyckades spela sig ur den initiala pressen. Ludogorets hade bra rörelse utan boll, samt den spelskicklighet och mod som krävs för att spela sig ur pressade situationer. Många PL-klubbar skulle kunna lära sig mycket av att studera deras spel. Jag är imponerad! Nu har Liverpools oerfarna spelare blivit upplysta om att det finns okända spelare utanför de stora ligorna som är förbannat bra på att spela fotboll.

Cou

Trots att Ludogorets är ett välkomponerat lag bestående av duktiga spelare är bulgarerna ändå ett lag som Liverpool ska besegra på Anfield om den egna prestationen är bra. Min uppfattning var att laget hade för många playmakers och för få spelare som tog djupledslöpningar och rent allmänt offensiva löpningar i motståndarnas straffområde. Jag tycker att både Adam Lallana och Philippe Coutinho är fantastiska spelare, men jag är skeptisk till att ha båda på planen samtidigt av den enkla anledningen att båda är som allra bäst när de får dirigiera spelet och spela fram löpande medspelare. Arsenal har haft en dylik problematik under ett antal år och det är ingen tillfällighet att Londonklubben får betydligt mer spets i anfallen när en snabb och smart löpandes Theo Walcott finns på planen. Min förhoppning är att den för kvällen avstängde Lazar Markovic kommer att bli den spelaren som spetsar till Liverpools anfall med Walcott-liknande löpningar.

Enligt min mening bör Raheem Sterling spela centralt. Sterling ska inte vara en playmaker på samma sätt som Coutinho och Lallana – som jag gärna ser har en utgångsposition på kanten – men han ska vara involverad i varenda anfall. Tendensen mot Ludogorets var att Liverpools anfall blev betydligt farligare när Sterling involverades. Enligt min mening borde medspelarna ha involverat Sterling i spelet ännu oftare. Han hade inga större problem att slå ut sin motståndare i en-mot-en-situationer. Konsekvensen av detta blev antingen gula kort för bulgarerna eller iscensättanden av Liverpoolanfall. Jag är övertygad om att Sterling kommer att göra en kanonsäsong, förutsatt att Roy Hodgson inte förstör honom genom överbelastning, vilket förstås är en reell risk i varenda landslagsuppehåll. I detta sammanhang är Hodgsons ’old school’-stil tyvärr detsamma som total inkompetens – någonting som kan få stora konsekvenser för Liverpool i allmänhet och Sterling i synnerhet. Laget saknar som bekant redan Daniel Sturridge på grund av Hodgsons inkompetens.

Gerrard Balo

Jag är positiv av naturen. Sturridges frånvaro innebär att Mario Balotelli får en möjlighet att spela sig in i laget. Med en skadefri Sturridge hade nog italienaren fått nöta en del bänk, men nu är han tämligen given i startelvan. Balotelli blev, precis som många andra Liverpoolspelare, allt mer frustrerade under kvällens match. Hans coola avslut som innebar 1-0 såg ut att bli matchavgörande, men dessvärre gjorde Liverpool sina obligatoriska generalfel i det kollektiva försvarsspelet, vilket gjorde att laget inte lyckades hålla nollan den här gången heller. För mig är det obegripligt att laget dels kan få en spelvändning mot sig vid ställningen 1-0 på övertid och dels nästan sover när detta sker! Det var skandalöst. Jag skyller inte på någon enskild spelare – mittfältet, backlinjen samt målvakten stod samtliga för grova fel i samband med baklängesmålet.

Lyckligtvis för Liverpool gjorde gästernas målvakt Milan Borjan matchens grövsta misstag. Javi Manquillo förtjänade visserligen beröm för sitt envisa löpande i presspelet, men straffen var naturligtvis ingenting annat än en gåva från Borjan. Jag lider ärligt talat med kanadensaren, som tydligen var klubblös under en längre tid innan han fick kontrakt med Ludogorets. Frågan är om han inte kommer att bli klubblös igen snart…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer
 1. Kloka ord! Jag det luktar underskattning, men vi har många nya och framförallt unga grabbar i laget. Brendan har mycket o lära här om vilken taktik han ska köra. Det finns många saker saker att förbättra minst sagt. Försvaret känns osäkert och då tänker jag på vår nye kroat. Han måste spela upp sig om detta ska fungera i fortsättningen. Balotelli ska aldrig spela som ensam anfallare enligt min bok, men han är dock en intressant spelartyp. Det ska bli spännande att se om han klarar av att utvecklas under Brendan. Mest besviken över sin prestation bör dock vår nr 10 vara. Har än så länge inte haft ett lyckat spel, men vi har också för dålig rörelse i laget allt för ofta.

  • Försöker han täcka skott? Allt annat känns ju helt ofattbart.

  • Helt bedrövligt försvarsspel i den situationen av Sakho. Stå på benen för i helvete.

  • Håller med, är inte direkt första gången han kör på vårdslöst och dåligt timeade slängningar/glidtacklingar.

  • Anfallaren gör en skottfint och Sakho försöker ”täcka” skottet.
   Hade anfallaren skjutit istället och Sakho täckt skottet hade han fått lovord för sitt uppoffrande spel.
   Så istället för att klanka ner på Sakho så tycker jag man ska ge beröm till anfallaren som gör en skottfint i hög fart.

  • Grejen är väl att de flesta andra hade försökt positionera sig i riktningen skottet lär ta och inte slängt sig ner, just för att ha möjlighet att följa upp vad som händer efteråt.

 2. Jag tycker annars att matchens stora frågetecken är Mignolets utrustning vid Ludogoretz 1-1-mål. Tycker det ser hur märkligt ut som helst. Han valde det sämsta alternativet om mam bortser från att gömma sig bakom målburen. Han väljer att rusa ut, trots två backar som närmar sig djupledsbollen, dessutom på en boll som har en bana som gör att spelaren kommer få en ganska taskig vinkel och dessutom är under stark press från Lovren, sakho (till viss del) men franförallt Manquillo. Manquillo hade kunnat fortsätta pressa målskytten ut lite till i vinkel om det inte vore för utrusande Mignolet som gör att han blockar dennes hemjobb istället. Det som gör detta så frustrerande är att Mignolet rusar, tvekar efter två-tre meter och sen fortsätter rusar vilket gör att målskytten kan enkelt dra förbi honom.

  Det intressanta med detta mål är ju verkligen:
  1. Sterling dribblar och tappar boll i 90:e minuten.
  2. Moreno gick förbi sterling för att kunna hota offensivt. Detta i 90:e minuten.
  3. Sakho har dragit sig långt ut åt vänster för att täcka ytan bakom Moreno/Sterling. Han har en bit hem.
  4. Lovrens långsamhet blir här uppenbar, han hinner inte täcka till luckan som djupledsbollen slås i.
  5. Mignolets försök till utrusning.

  Jag börjar undra om vi behöver tillsätta en specifik defensiv coach (har vi kanske, nån som vet? Jag tror den siste var Steve Clark) Jag tror det här är ett systemfel, när vårt försvar gång på gång, oavsett material släpper in sådana här mål.
  Varje gång motståndarna får frispark/hörna mot oss känns det inte bara som en potentiell målchans utan som en ganska god potentiell målchans.
  Nu är 3/4-delar av vår backlinje igår helt ny, och den 4:e (Sakho) spelade ytterst sporadiskt ifjol pga skador bland annat. Så man kanske inte ska dra några enormt pessimistiska slutsatser av detta. Men det känns som att vi har stora organisatoriska problem i vårt försvar.
  Vi har en målvakt som är en enormt duktig ”shotstopper”, D v s han räddar många skott på reflex och akrobatik. Han är dock riktigt dålig på distributionen ut till medspelarna (verkligen ingen Reina, som dock definitivt inte är nån shotstopper längre) och verkar krympa ihop nåt oerhört vid fasta situationer. Han inger inte högt förtroende i kommunikationen, som det ser ut iaf.

  Med våra två nuvarande mittbackar har vi en lite udda grej. Båda är vänsterfotade, varav Sakho allra mest. Lovren har en okej höger och har hoppat in på höger mitt tidigare i karriären, dock inte så mycket som vissa vill göra gällande.

  Något vissa har sagt är att detta mittbacksparet borde ha en bra kommunikation, då lovren ska ha lärt sig franska från sin tid i Ligue 1. Det är dock inte sant. Han pratar inte franska. Sakhos engelska verkar vara ganska stapplande, så frågan är hur kommunikationen är däremellan? Kanske inte betyder ett skvatt, men det skall framhävas att de inte direkt diskuterar fransk grammatik med varandra.

  Vad man får med dessa herrar är lite av ett lyxproblem/konstig situation. En vänstermitt inköpt ifjol och en i år. Där den ena tvingas spela högermitt, förvisso på grund av skada, men där man ändå känner att Skrtel knappast är en spelare för framtiden att bygga på, så då är vårt framträdande mittbackspar båda två egentligen vänstermittbackar. Kan tyckas lite lustigt. Ett udda köp, eller fanns det inga tillgängliga högermittbackar i rätt ålder och typ på marknaden?

  Med Lovren får vi en kille som iaf verkar kommunikativ på planen. Han skriker en himla massa efter målchanser mot oss och han gör det högt. Ett flertal av dessa har han dock lyckats skapa själv åt motståndarna i matchen genom dåligt positionsspel (tänker bland annat på hans dubbelstöt med Sakho i matchen mot Tottenham då de fick ett volleyläge i straffområdet efter att Lovren gått upp på samma gubbe som Sakho).

  Vad vi dock får med dessa herrar på plan är i teorin en himla massa fysik, och i praktiken två väldigt passningsskickliga mittbackar. Vad menar jag med fysik i teori? Jo, Sakho är en stor muskulös kille som inger respekt. Han borde kunna mota en hel del motståndare med sin fysik. Ifjol såg vi dock i en hel del matcher att han blev ganska hårt ansatt av lag med fysiska forwards. Så han har lite att visa där. Känns nästan som en mental grej, att han är lite för snäll och ursäktande. Självförtroendet?
  Han är inte heller särskilt vass på offensiva fasta situationer. Detta var något som påpekades resan i hans tid i PSG. Utvecklingsbart får man hoppas.

  Lovren har också en del att bevisa i denna avdelning. Han inledde vasst med matchen norr Dortmund men har därefter haft stora svårigheter både offensivt och defensivt.

  Men! De är väldigt passningsskickliga, jag håller Sakho lite högre, men det är jämnt. Det känns som att med rätt positioner och löpningar så skulle de här båda kunna slå assister/öppnande passningar från djupt ned i banan. Något vi såg Sakho göra en del ifjol. Och med en djupledslöpande spelare, alternativt en som fångar upp och fördelar vidare, one-touch som vi såg en del av ifjol, som lätt friställer forward om rätt utfört.

  Ytterbackarna då? Jo, de är unga, men här har vi potential i mängder. Både offensivt och defensivt. Något vi inte har haft på många år.

  Defensivt ser vi tendenser som varit frånvarande länge, viljan att löpa, täcka av ytor och förhindra inlägg.

  Moreno har redan gjort sitt första mål, en snygg erövring av boll med efterföljande 60-meters rusch och säkert skott i bottre burgavel mot Tottenham, och han gjorde inlägget till Balotellis 1-0 mål mot Ludogoretz igår. Manquillo var vaken och pigg och framkallade en matchavgörande straff i minut 92 då han pressar väldigt högt och tar tillvara på en dåligt utförd bakåtpass och den efterföljande bristen på bilkontroll från Ludogoretz målvakt.

  Redan på dessa fåtal matcher de har spelat har de lite grovt kommit upp i Johnson/Enriques totala poängskörd de sista två åren.
  Väldigt lovande och med tanke på deras unga ålder är det riktigt bra.

  Båda två utmärker sig genom sina högfartsruscher och vilja att anfalla, men också viljan av att reparera egna/andras misstag genom det ack så nödvändiga defensiva hemåtjobbandet.

  Så med detta sagt, ett utropstecken för våra nya ytterbackar och ett stort frågetecken för vår defensiva coachning, Sakhos självförtroende och Lovrens positionering/övertändning.

  Pierre

  • Riktigt bra skrivet Pierre.
   Lovren får lära sig att lira både högermitt och vänstermitt, så svårt ska det inte vara. Ser fram emot när killarna fått spela ihop sig lite och Brendans instruktioner har gått in i ryggmärgen, då blir det åka av. Hoppas att det blir en urladdning mot West Ham!

  • Väldigt bra inlägg. Dock kan jag inte öht förstå hur du kan få Sakho till passningsskicklig? Visst han försöker framåt men det är sällan välavvägt om det är den passen han borde slå och hans känsla för med vilken kraft han ska slå passen är väl mer eller mindre obefintlig. För min del är det för tidigt att sia om Lovrens kapacitet på det planet, jag är inte särskilt imponerad så här långt av honom i allmänhet.

   Sakho har många spännande egenskaper men jag tycker också att man måste inse att hans potentiella utvecklingskurva inte direkt är exponentiell tilltagande. Han är 24,5 år gammal och mycket av det som saknas känns som att det inte är sånt man löser med taktiktavlan. Kanske han saknar tempot och timeing och behöver spela mycket för att hitta det men jag känner mer och mer att det här inte var BR:s värvning och var det så att det var det så hoppades man på en Sturridge/Coutinho. För ingen kan ta ifrån honom att han har varit en extremt spännande talang och väldigt välmeriterad för sin ålder. Men frågan är om framtiden blir så mycket mer.

 3. Pierre: Håller med om i stort sett allt du skriver. Lovren är dock högerfotad. Men trivs bäst till vänster ändå…