[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Det blir ingen titel för Liverpool den här säsongen heller. Aston Villa tog en rättvis seger i gårdagens FA-cupsemifinal mot LFC. Visst borde Mario Balotelli ha kvitterat, men trenden är tydlig: den här säsongens upplaga av Liverpool är som sämst när det gäller som mest.

Jag tycker att Steven Gerrard och Raheem Sterling är de två spelarna som tydligast symboliserar Liverpools nuvarande problem. Gerrard är uppenbarligen den absolut största spelaren i den stora skaran veteranspelare som kommer att lämna klubben efter säsongen, medan Sterling är det största unga affischnamnet i klubben.

FA-cupsemifinal på Wembley. Stormatch. Galet många åskådare på plats. Varje mål kan bli direkt matchavgörande. En ung Steven Gerrard hade säkerligen klivit fram och blivit matchvinnare. Under sin makalösa karriär i klubben har hans fantastiska högersläggor och andra typer av mål har räddat Liverpool i många matcher. Det är sådant som utmärker en storspelare. Gerrard var en storspelare, men han är det inte längre. 34 år gammal är Gerrard en spelare som får slita väldigt hårt för att överhuvudtaget hänga med i den här typen av matcher. Det är tråkigt, men likväl fullt naturligt och förståerligt.

På den andra sidan av truppens ålderindelning återfinns en viss Raheem Sterlings namn. 20-åringen leder lagets interna poängliga den här säsongen och är trots sin ålder en väldigt viktig pjäs i lagets offensiv. Att Sterling vann utmärkelsen Golden Boy har accelererat hypen kring honom. Att han dessutom kräver att bli bäst betald i laget – tillsammans med Daniel Sturridge – är även en tydlig indikation på att han betraktar sig själv som lagets viktigaste offensiva spelare. Då måste Sterling visa mer matchvinnartakter. Han måste visa mer av det fantastiska vi såg av en ung Gerrard. Det gör Sterling i princip aldrig i stormatcher. Han har snarare sett mentalt darrig ut i stormatcher, vilket främst illustrerades i de oerhört viktiga bortamatcherna mot Basel och Manchester United, där han missade målchanser som han borde ha gjort mål på. Sterling har alltså inte bara ”inte levererat”, han har även varit sämre i de avgörande momenten i de viktigaste matcherna.

Sterling är duktig och kommer säkert att bli bättre, men han är ingen ung Gerrard som man vet höjer sig i viktiga matcher. Han är heller ingen ung Michael Owen eller för den delen Robbie Fowler som bägge var betydligt jämnare spelare i samma ålder. Detta är någonting flertalet personer har uppmärksammat på sistone.

Jamie Carraghers tweet sätter huvudet på spiken i frågan:

Flera av Liverpools unga spelare höjer sig inte i stormatcher. De är bättre på att kräva högre löner än att höja sig när laget behöver de som mest. Det är inget gott tecken inför framtiden. Även rekryteringen har varit långt ifrån acceptabel. Det är trots allt på grund av att spelare som Mario Balotelli, Rickie Lambert, Adam Lallana etc inte levererar som Liverpool har blivit beroende av en ojämn Sterling, som uppenbarligen saknar mognad både på och utanför planen för att redan vara en nyckelspelare och representant för en av världens största fotbollsklubbar. Liverpool står inför ett vägskäl i kontraktsförhandlingarna med Sterling; det blir både rätt och fel hur klubben än gör.

3 kommentarer
 1. Sant så sant, en detalj som naturligtvis också påverkar att sterling förvandlats till den spelare vi ”tvingats” förlita oss på offensivt, förutom alla misslyckade värvningar, är att vi har den allra sköraste anfallaren i världen i truppen, nämligen glaskroppen Sturridge…

 2. Gerrard och Sterling borde rimligtvis ha mer perifera roller i laget om man ser till deras respektive ålder och var dom befinner sig i karriären. 2 spelare som sammanlagt kostat någon miljon pund i övergångssumma samtidigt som Liverpool har spenderat flera miljarder kronor de senaste åren, en dryg miljard bara så sent som förra sommaren. Ändå är det dessa två spelare det pratas mest om efter matchen igår.

  På något sätt finner jag det rätt tragiskt att vi år 2015 fortfarande förväntas förlita oss på en 35-årig Steven Gerrard i den här typen av matcher. Med alla pengar som har spenderats och all tid som runnit under broarna sedan han blev en nyckelspelare, borde vi enligt all logik ha kommit längre i utvecklingen.

  Sterling har just fyllt 20 bast. Gerrard var i samma ålder omgiven av en mängd ledare och förebilder för den perfekta skolningen in i proffslivet. Svårt att få mer optimala faddrar än Sami Hyypia, Gary Mac, Hamann, bara för att nämna några. Samtidigt som han var en gudabenådad talang gjorde han flera misstag både på och utanför planen (som de flesta människor gör i den åldern).

  Om vi lägger undan snacket om Sterlings löneanspråk för en sekund – börjar bli något uttjatat att anföra hela tiden, kan jag tycka – och kollar på vad han faktiskt tillför: 7+7 är hans facit i ligan. Väger man in omständigheter som hans ringa ålder, den förhållandevis mediokra omgivningen och det faktum att han ständigt kastas om på nya positioner i Brendans rotation, så måste det betraktas som ett rätt bra facit för en offensiv mittfältare. Finns många större namn i den här ligan som har sämre stats.

  Att Sterling får spela forward/wingback, som uppenbarligen inte är hans bästa position (det tror jag alla kan se och är överens om), pga att vi, trots miljard-sommaren, inte har bättre alternativ där, kan ju inte betraktas som annat än ett kraftigt underbetyg åt lagbygget, snarare än en diss av Sterling. Sturridge är konstant skadad, Borini/Lambert anses uppenbarligen inte hålla måttet och superfloppen Balotelli, köpt för att ersätta Suarez, underpresterar regelbundet när han får chansen längst fram, vilket han har fått i överflöd sett till prestation. Yttern Markovic är förvisso ung men kom trots allt med en rejäl prislapp (angående pengar) och hans tid i LFC har knappast börjat som man hade hoppats. Sällan sett en spelare så låg på självförtroende i kombination med träbenet/brist på spelförståelse.

  Fotbollsspelare anses vara bäst i åldern 25-29 år-ish. Sterling har en bit kvar dit, Gerrard var där för ett tag sedan. 2 spelare som således borde vara mer i utkanten i ett optimalt lagbygge rent demografiskt. Den stora frågan borde ist vara varför spelarna däremellan. som vi lagt flera miljarder på, inte är bättre?

 3. RH

  Det var det bästa jag läst på den här sidan på evigheter. Spot on!

Kommentarer är stängda.