Nu har Liverpool tagit två raka segrar! Vanligtvis skulle jag inte börja snacka om en segersvit efter ett par trepoängare, men varje seger känns så oerhört värdefull för dagens Liverpool.

Brendan Rodgers mannar fick ingen enkel resa mot Leicester. Precis som mot deras bottenkonkurrent QPR lyckades Liverpool delvis vinna tack vare att man faktiskt inte mötte en särskilt vass motståndare. Jag blev imponerad av Esteban Cambiassos spelsinne och kortpassningsspel, men han var ganska ensam i laget om att inneha de kvalitéerna. Wes Morgan klantade sig rejält i samband med utvisningen och 1-3-målet var en ren gåva från Kasper Schmeichel. Att Leicester inte höll hög klass måste betonas.

Jag blev positivt överraskad av Adam Lallanas insats. Min känsla var att han tog för sig på ett annat sätt än tidigare. Han köptes trots allt för att vara en nyckelspelare och ledartyp. Just ledaregenskaperna var någonting som Rodgers betonade när värvningen offentliggjordes. Jag har full förståelse för att det är svårare att vara en ledare i Liverpool än i Southampton – särskilt om man har varit i Saints under hela sin karriär. Jag hoppas att Liverpool har tålamod med Lallana och låter honom växa in i laget och klubben. Han är trots allt en spelare med väldigt stora kvalitéer. Det fick vi se prov på mot Leicester, där Lallana stundtals briljerade med sin rörelse och teknik.

Numera har Liverpool en bredare trupp än tidigare. Man har många bra spelare i truppen. Det gör laguttagningarna svårare för Rodgers. Det finns egentligen inte många spelare som är helt givna i startelvan. Enligt min uppfattning är Daniel Sturridge den enda spelaren som är klasser bättre än de som han konkurrerar med. Annars är det relativt jämnt. Därför har jag full förståelse för att Rodgers har fått utstå mer kritik än tidigare. Det är betydligt enklare att kritisera laguttagningar när vettiga alternativ finns i truppen.

Två spelare som var så kallade ’squadplayers’ under säsongsinledningen är Kolo Touré och Lucas Leiva. För en tid sedan fick de chansen mot Real Madrid – och tog den. De tog även chansen mot Stoke och var bra även i kvällens match mot Leicester. Jag tycker att båda är givna i startelvan. Kolos positionsspel och kommunikation gör honom till lagets bästa mittback, tycker jag. Han är värd att hyllas.

Kolo

Tidigare under dagen offentliggjorde Kolo att han lägger av i Elfenbenskustens landslag efter det kommande Afrikanska Mästerskapet. Det låter som ett vettigt beslut, med tanke på hans ålder. Jag tycker att Liverpool borde erbjuda honom ett nytt kontrakt så fort som möjligt. Varför är det så mycket snack om Glen Johnsons kontrakt, men inte om Kolos? Ivorianens kontrakt går ut efter säsongen och inte ska vi väl tappa vår bästa mittback på free transfer? Det vore ju otroligt dumt om så blir fallet.

Kolo och Lucas har flera gemensamma nämnare. De är karaktärsspelare, de spelar med stor vilja. De verkar vara sympatiska personer. Och framförallt har de gediget positionsspel. Jag har enorm respekt för Steven Gerrard, men han har aldrig varit en defensiv mittfältare, är det inte och kommer aldrig att bli.

Detta fick vi se ytterligare exempel på mot Leicester. Jag tycker att Kolo och Lucas var lagets klart bästa defensiva spelare i matchen. Ja, jag inser att Kolo knappast är den långsiktiga lösningen på mittbacksproblemen eller att Lucas är den långsiktiga lösningen på den defensiva mittfältspositionen – men just nu behöver Liverpool verkligen Kolo och Lucas för att det sammantagna försvarsspelet ska fungera.

Och slutligen: Lee Mason, vad ska man egentligen säga? Världens bästa liga förtjänar bättre domare än så.

14 kommentarer
 1. Jag håller med.

  Vi ska vara glada för en vinst i en match som vi för en gångs skull kunde stänga. Men gud vad Leceister var hungriga och såg farliga ut. Mer så med en man mindre dessutom!

  Det finns en del kritik att ge även i denna matchen, t.ex. Mignolet – vilken klassmålvakt alltså (not). Otur med målet, visst, men man får inte glömma den enorma tavlan som höll på att leda till ledningsmålet bara stunder innan.

  Kul att Sterling äntligen är på väg tillbaka till form.

  Gerrard ska fortsätta spela i samma position som idag, möjligen i 60 minuter istället eller som en power sub.

  Toure och Lucas är givna i försvaret, tills vidare.

  Detta är första matchen jag har sett som utlovar något som man kan bygga på. Den har nog åtminstone givit lite hopp, mod och självförtroende till våra mannar som var välbehövligt.

  YNWA

  • Jo, min känsla var att Mignolets felpassning skapade en sorts panik och kaos, och att 1-0-målet kom som en följd under det kaoset.

   Håller med om att Leicester var otroligt hungriga. Deras försvarsspel imponerade inte varken kollektivt eller individuellt, men precis som Blackpool under Holloway var de hungriga, orädda och kändes verkligen som en ’underdog’ med ingenting att förlora. Jag skulle inte bli förvånad om de lyckas vinna mot fler storklubbar än Man Utd den här säsongen.

 2. Onekligen gött med första back to back-segern sedan Dackefejden år väldigt långt tillbaka i tiden. Har sedan en längre tid gett upp tanken på att vi ska ”få igång” spelet under den här hösten. Gäller att vi håller oss flytande i såväl ligan som CL till januari där vi förhoppningsvis kan få in ett par flytvästar som på allvar tar oss över ytan.

  En väldigt trevande start från redmen där rävarna relativt enkelt fick ta tag i taktpinnen och hålla boll och skapa en del chanser på oss. Tyvärr var vi alldeles för snälla vid deras ledningsmål också. Lucas måste vara närmare i första läget och både han och Kolo är på tok för passiva i samband med att Ulloa i godan ro får ta emot, vända upp och raka in den via Mignolets skalle. Väldigt slappt försvarsspel överlag från Liverpool som om jag inte missminner mig inleds med Mignolets fina frispelning till Esteban. Undrar vad Simon tänkte där egentligen? På mig såg det nästan ut som att han kollade upp vart Cambiasso befann sig, siktade och drog iväg den till argentinaren. Satt han på ett båda lagen gör mål-spel, månne?

  Tycker inte vi gör någon jättebra första halvlek och även om Lallana gör ett väldigt fint kvitteringsmål tror jag hemmalaget var minst nöjda att bara ha kryss i paus. Även en något trevande start på andra som jag ser det, men trots det lyckades Gerrard – av alla, om folkdomstolen hade fått besluta hade han förmodligen suttit på bänken idag – med en väldigt bred bredsida slå in ledningsmålet. Påpassligt av Lambert att stånga sig före i duellen som föranleder det röda kortet också. Beklämmande dock att vi inte lyckas att hålla mer boll efter utvisningen. Vi möter trots allt seriens sämsta lag, vi är en man mer och Rodgers har just bytt in en bollhållande spelare i Allen. Då måste vi kunna spela runt den mer inom laget ock döda tid – inte dra hem manskapet så pass mycket och överlåta boll och därmed lägen till motståndarna. Det var nära några gånger men en mästerlig klackspark och ett distinkt avslut från Hendo avgjorde matchen.

  Ledsen om jag är negativ trots vinst men jag tycker i ärlighetens namn inte att vi gör en speciellt bra match. Tycker Leicester kändes hetare i många dueller och var mer aggressiva än redmen men några nyckelsituationer går vår väg och vi är, för en gångs skull, lite som Spurs borta, bra i avgörande lägen, det fotboll går ut på trots allt. Andra raka segern och förhoppningsvis kan vi skapa ett embryo till vad som kallas momentum och ta med oss resultaten inför kommande ödesveckor.

 3. Tycker backlinjen såg relativt stabil ut idag där framförallt Martin Skrtel var tillbaka i gammalt gott slag och med stor auktoritet dominerade i luftrummet. Kanske passar han bättre ihop med Kolo´s lugn än den mer aggressive Lovren för tillfället? Det såg vi förra året då vår slovak fungerade betydligt bättre ihop med Agger än Sakho. Samtidigt handlar mycket om vad man har för förväntningar på spelarna. Tvivlar på att Lovren hade kommit undan så pass enkelt med passiviteten som föregår ledningsmålet. Har gett Manquillo några slevar tidigare för defensiva brister men jag tycker han har spelat upp sig mot slutet och blev, i mitt tycke, något märkligt utbytt mot Moreno i paus. I Alberto har vi en spanjor som har en hel del kvar att jobba på i försvarsspelet. Fjärde matchen i rad han bänkas nu om jag räknat rätt. På tal om vänsterbackar, Enrique gick alltså från startelvan till läktaren – inte första gången Brendan gör den typen av drastiskt omkastning i höst – trots en rätt fin match senast. Tvära kast i Rodgers ytterbacks-tombola! Kul även att Glen följde upp helgens segermål med en solid försvarsinsats idag. Mot formen, förhoppningsvis.

  Tycker vågen av superlativ Lucas får för stunden känns något överdriven faktiskt. Visst, han gör en helt ok match spelmässigt idag – inte mer i min bok om vi ska se till vad han faktiskt presterade. Han låg oftast rätt i position i sin djupa roll men hans insats vid 1-0-målet lämnar en hel del i övrigt att önska. Först passiv i pressen och sen en väldigt sen reaktion på Ulloa´s manöver. Dessutom fortsätter han att vara på tok för klumpig när han går in i närkampsspelet och drar på sig för många onödiga frisparkar. Idag var tyvärr inget undantag. I lägen där han bara behöver stå upp, går han in och helt sonika sparkar ner spelare. Mera street smartness, tack.

  Idag hade han även god hjälp av Hendersons lungor och fötter i defensiven då Rodgers valde att spela med dubbla pivotes. När såg vi Henderson ta så få djupledslöpningar i en Liverpool-tröja senast? Har det någonsin hänt ens? Visst saknades dessa ibland men BR valde en tydlig plan med att täta till centralt mittfält till dagens match, vilket såklart hjälpte Lucas´s defensiva arbete. Detta val av Rodgers tycker jag är högst relevant att ta med i beaktande då man bedömer Gerrard i en liknande roll, då vår kapten allt som oftast varit mer eller mindre utlämnad som enkel pivote i den defensiva mittfältsrollen. Som sagt, tycker inte Lucas gör en dålig match men allt beröm han erhåller nu känns mer som en konsekvens av hur oerhört lågt ställda förväntningarna är på brassen. Om Gerrard hade presterat något liknande, är jag tämligen övertygad om att det hade låtit något annorlunda bland oss röda. Återigen, olika förväntningar på olika spelare.

  • Angående Enrique så nämnde de engelska kommentatorerna att han hade dragit på sig något lätt på knäet och fanns just därför inte tillgänglig i gårdagens match.

 4. Lucas är förstörd , mentalt förstörd efter skadad.

  Snart kommer folk hypa lambert som han vore bra nog för vår bänk ens.

  När vi slår ett lag värt att nämna då kan vi prata.

  Lucas skulle bli ” exposed ” mot ett bra anfall.

  Jag är glad att vi vann iaf men ingen hybris… Ännu 😉

  YNWA

 5. Även om Lucas kanske inte kommer att hänga med i tempot mot bättre lag så gör han en förbannat bra match mot Leicester, och han förtjänat beröm. Hård i dueller och bra i positionsspelet.
  Håller även med om Kolo, han ser ut att styra backlinjen mycket mer än någon annan mittback i Liverpool gör, och när Skrtel spelar bredvid honom så kommer även han mer till sin rätt. KUNG i luftduellerna, och vilken jäkla block han gjorde med skallen på deras stenhårda skott utifrån… Ouch!
  Nej, Kolo och Mr Hardhead får fortsätta starta tillsammans tycker jag. Förhoppningsvis så förstår Lovren allvaret och börjar ta för sig och prestera så fort han får chansen.

  Tycker ännu att Sterling har lång väg tillbaka till formen, men dagens match var ändå ett fall framåt. Frågan är vad han har gjort emot Lee Mason, heelt sjukt ju… 😛 Dock så borde han blivit utbytt mot Borini eller kanske framförallt Markovic direkt efter Hendo gjorde 3-1, då enorma kontringsmöjligheter uppstod (det fattade Gerrard iallafall, sjukt kul att se honom gå i djupled ett flertal gånger).

 6. Jag skrev på ett annat forum för någon vecka sen att jag saknade att spelarna tog taktiska frisparkar, att vi är för snälla i duellspelet. Men igår så log jag jävligt hårt när Gerrard tar en monsterlöpning och fäller motståndaren bakifrån och tar ett gult kort. De får frispark en bra bit utanför straffområdet, istället för att ha 3 spelare med fart påväg framåt mot ett darrigt försvar!
  Det var typ då jag lät som mest under hela matchen igår. För de har jag inte sett på länge!

  • Japp, en taktisk frispark av Gerrard, men egentligen borde Sterling ha förhindrat den spelvändningen redan vid offensivt straffområde. Sterling chansade istället för att ta det säkra före det osäkra där.

 7. Mitt enda frågetecken kring Kolo är hans snabbhet. Vi såg det mot Stoke och även igår. Snabba spelare springer ifrån honom alldeles för lätt. Problemet då blir, eftersom det sällan är någon som tar djup och ger han understöd, att det mot bättre lag är lätt att utnyttja.

  • Jag håller med. Men Terry håller fortfarande! Han har aldrig vart en speedkula. Men man såg ju när Villas-Boas var manager, när de skulle spela ett väldigt högt försvarsspel, hur enkelt han blev bortgjord. Det är ju därför de är så viktigt att ha en riktigt bra defensiv mittfältare, som kan pressa bollhållare och låta mittbackarna koncentrera sig på att falla bakåt.

  • Egentligen är ju många väldigt bra mittbackar lika långsamma som Kolo. Som du säger handlar det om att hjälpa varandra och positionsspel. Mot bättre lag kan Liverpool spela ett lägre försvarsspel, som man gjorde mot t.ex Real Madrid borta.

 8. Sticker Kolo med sitt landslag under vintern eller hur funkar det?

  • Ja, Afrikanska Mästerskapet håller på från 17:e januari till 8:e februari. Vi får väl se hur långt Elfenbenskusten går, men de har förstås goda möjligheter att gå långt.

Kommentarer är stängda.