Matchen mot Sunderland var sannerligen ett fall framåt och en nödvändighet efter den dyrbara poängförlusten mot Leicester bara veckan tidigare. Spelet såg plötsligt ganska bra ut, men framgångarna är också som födda ur något kaotiskt experiment. Om jag ska spekulera så är en trebackslinje väldigt långt ifrån vad Rodgers initialt hade för tanke med det här laget. Under Rodgers karriär i Liverpool har man gång på gång lyssnat till ett mantra om var vi befinner oss sett till en långsiktig plan. När vi år 2 nådde Champions League så skedde det ett år i förväg sett till den planen. Var vi är idag hör man sällan. Nyförvärven värvades inte till det systemet som vi så framgångsrikt mönstrade förgående år, Liverpool 2013-2014 kändes som ett lag med en linjär utveckling, ett lag med långsiktighet, Liverpool 2015 känns högst oberäkneligt. Den här oförutsägbarheten gör att det är väldigt svårt att spekulera i hur Liverpool kommer agera på transfermarknaden. Kommer Lazar Markovic verkligen vara en stor framtida wingback? Kommer vi att spela med två stycken nummer 10? Var något av det här planerat i förväg eller har allt bara skett för att vi inte haft något annat val? Dagens Liverpool för mig osar resultatet av något som konstruerats i desperation. Just nu fungerar vi men frågan är om vi inte behöver ett långsiktigt spelsystem och vilket det kommer bli.

Markovic

Om man utgår från det spelsystemet vi spelar just nu skulle jag säga att det absolut mest akuta att förstärka är ytterligare en defensiv mittfältare. De rykten om Fabian Delph gör mig väldigt nöjd då jag önskade att vi värvade honom redan innan säsongen, näst högst prioritet tycker jag målvaktsfrågan har förutsatt att det går att lösa någon långsiktig etta som verkligen höjer oss. Anfallsfrågan är självklart också relevant, mestadels på grund av Daniel Sturridge förmåga att ständigt vara otillgänglig. Det grämer mig otroligt att vi inte ens haft möjligheten att testa Balotelli och Sturridge tillsammans, jag såg fram emot att få se Balotelli men än så länge har han endast visat upp en skugga av sin kapacitet och det är möjligt att det inte blir mer än så.

Om ni hade tagit ut er bästa elva i dagens Liverpool vilka hade ni kunnat se som framtida startspelare i ett lag som bärgar ligatiteln. Det är något vi borde ha som mål. Om vi nu hade för avsikt att spela med wingbacks borde då inte Cuadrado varit en given värvning?

Inte kan Borini fått starta för att vi vill sälja honom till Sunderland? Vem vet. Positivt är i alla fall att en del nya spelare börjar höja sig rejält och vi har återfått en del av den målmedvetenhet vi visade förra året, låt nu segertåget fortsätta.

10 kommentarer
 1. Funkar Delph som DM då? Är inte han egentligen mer lik Allen i spelstil? Bra presspelare absolut men det känns ju spontant inte som att han osar defensiv trygghet.

 2. Han är mer den spelartypen du beskriver ja, han behöver inte nödvändigtvis vara lucas ersättare men skulle göra nytta i truppen.

 3. Känns som att vi bara skjuter upp problemen hela tiden med en temporär lösning… Vi har spelare som har gjort det bra på nya positioner men är det inte menigen med dyra spelare att man köper dem för det som dem är bra och så ska det passa in i laget. Inte köra spelaren på en position där han gör det okej men man vet att han kan vara mycket bättre på sin ordinarie position…

 4. Visst känns det som att Rodgers/transferkommittén värvade helt fel spelare för den uppställning som Rodgers förespråkar. Men jag tycker ändå att det är bra att han äntligen anpassar laget efter spelarna och inte tvärtom, så som augusti-november såg ut där han försökte anpassa spelarna efter sitt eget system.

  Det som behöver göras till nästa säsong är att sätta grunden för ett system och värva spelare därefter. Hoppas även att vi får behålla stommen av laget, vi vet ju att Gerrard försvinner men resten av nyckelspelarna hoppas jag att vi får behålla. Viktigt även att värva en ersättare till Gerrard tidigt, vi borde ju frigöra en hel del pengar i lönekassan när Gerrard lämnar.

 5. Är inte 4-3-3 eller 4-2-3-1, den taktik som Rodgers egentligen vill köra?

  Vi inledde ju säsongen så, att det sen skulle visa sig att Gerrard inte klarade av DM rollen (som många trodde, därav jag, efter fjolårets slutspurt) och att lösningen på Sturridge-skadorna, som blev en ensam och imobil forward, inte föll väl ut samt att avsaknaden av Suarez på målhumör.

  Detta ledde ju till en massa onödiga poängtapp, ösäkerhet och en medföljande formdipp.
  Men har vi inte hittat lösningen nu igen?
  Lösningen på 4-3-3 och 4-2-3-1 är väll en spelbrytande defensiv mittfältare, som Stevie inte är men precis som Lucas är. Och en rörlig, djupledslöpande forward (Sterling/Borini).

  Är skillnaden på ett 5-4-1 och ett 4-2-3-1 så stora egentligen? En defensiv Can i högerbacksrollen Och en en offensiv vb i Moreno. Markovic som löper på högeryttern och Coutinho eller Lallana som kliver in i banan från vänster tillsammans med antingen Gerrard, Cou eller Lallana i rollen som 10.

  Små, små förändringar. Samma tänk dock.

 6. Som svar på frågan om vilka vi har som är tänkbara spelare i ett lag som vinner ligan, är nog tyvärr svaret ganska få. Visst att vi var nära förra året med många av dagens spelare, men om vi ska se nyktert på det hade vi ju nästan kunnat spela helt utan försvar/ målvakt då (vissa matcher var det ju snudd på att vi gjorde det också)
  Det händer inte ofta att någon blommar ut och dominerar som suarez gjorde då, och frågan är om Sturridge kommer att komna i närheten av sin säsong heller.
  Men så till svaret vilja som håller måttet, under förutsättning att vi inte värvar någon som gör sextio mål på egen hand (vilket skulle medföra att exempelvis Lovren kunde fortsätta att briljera och släppa förbi sig allt och vi skulle vinna matcher ändå) är enligt mig:
  Sterling, naturligtvis
  Sturridge, om han håller sig frisk
  Coutinho,
  Sedan har vi några spelare som om de tar det sista steget också hör dit, men att de absolut inte är där än:
  Henderson
  Lallana
  Moreno
  Can
  Marcovic

  • Jag tycker att Rodgers har gjort det bra- survival of the fittest dvs den som anpassar sig bäst till rådande omständigheter vinner (Darwin). Vi prövade med att köra vidare på förra säsongens taktik men blev inte bra när Sturridge skadades. Sedan fungerade inte försvaret med Lovren. Som jag påpekat tidigare så tar det tid innan så många nya spelare som LFC köpte in börjar klicka. Jag tycker att det är starkt av Rodgers och staben att hitta uppställningar som fungerar med spelarmaterialet, det är inget desperat med det, endast bevis på att han är en kapabel manager. Jag tycker att Rodgers får mycket kritik, viss välförtjänt, men det mesta är ogrundat. Dessutom så tycker jag att det verkar som om nyförvärven börjar blomma ut. Kom ihåg att statistik säger att 40% av alla nyförvärv klassas som lyckade, se http://tomkinstimes.com/2015/01/in-defence-of-fsgs-transfer-policy/.
   Jag tror att vi kommer att få se en CL-plats för Liverpool, troligtvis kommer vi 3a om Sturridge håller sig frisk samt om vi inte drabbas av ett skadehelvete.

  • Starkt att hitta vadå?

   X emot Leicester, 3-0 förlust emot Scums, 1-1 emot Basel (där uppställningen var helt åt helvete med tanke på att vinna var ett måste), 0-0 Sunderland, 2-2 emot Ludogrets och 3-1 förlust emot Crystal P.

   Bara några matcher som SKALL vinnas, med rätt uppställning på planen….

 7. Can borde kunna spela som DM men då saknas en i backlinjen, eller ska jag skriva då har vi ingen i backlinjen?

  Men med Delph får vi in lite mer fart i pressen då jag fått för mig att han är rätt kvick och med en bra och hög press så får backlinjen en betydligt angenämare resa än de haft hittills. Visst hade man hellre tagit Pogba eller Tielemans men vi har troligtvis inte de pengarna som krävs.

  Det är bara hoppas på en röd vår och efter regn kommer ju solsken som vi alla vet och idag sken solen. 🙂

 8. Håller med om att det är en stryka att kunna förändra när saker inte fungerar. Förstår dock inte varför vi inte kunde testa att spela sterling som forward mycket tidigare än vi gjorde, just nu tycker jag det är tveksamt om det är systemet som gör att vi är bättre eller bara för att vi spelar med rörligare anfallare.

Kommentarer är stängda.