Brendan Rodgers har fortfarande mycket att jobba med, trots 3-1-seger mot Bournemouth i Capital One Cup. Tidigare under säsongen har Liverpool varit usla såväl offensivt som defensivt i många matcher, men nu förefaller Rodgers ha löst det huvudsakliga problemet i anfallsspelet.

Min uppfattning är att anfallsspelets djupledsspel led något oerhört av Daniel Sturridges frånvaro. Utan Sturridge har Liverpool mönstrat statiska anfallare i form av antingen Rickie Lambert eller Mario Balotelli, vilka sällan hotar med djupledslöpingar. Bristen på djupledslöpningar har gjort Liverpool statiskt, långsamt och ganska enkla att försvara sig mot. Många lag – inte minst Basel i båda matcherna – har spelat med hög backlinje mot Liverpool eftersom de insett att laget saknat djupledshot. Deras mittbackar behövde inte oroa sig för att Lambert skulle dra isär backlinjen med djupledslöpningar, eller för den delen att de inte skulle vara först på bollen om Philippe Coutinho eller någon annan slog den på djupled ämnad för Lambert.

Rodgers lösning på problemet blev att slutligen ge Raheem Sterling chansen i en (icke-renodlad) anfallsroll. Trots att Sterling fortfarande behöver förbättra avsluten har hans inträde på positionen tillfört den i Sturridges frånvaro saknade djupledsdimensionen i Liverpools anfallsspel. Jag är överraskad hur skicklig Sterling är i djupledsspelet. Han tar smarta löpningar, har tajming och visar tydligt var han vill att medspelarna ska slå passningarna. De slår naturligtvis inte alltid dessa passningar, men även vid dessa tillfällen är löpningarna i sig väldigt nyttiga för laget, i och med att de öppnar upp för medspelarna. När Sterling drar isär motståndarnas backlinje skapas ytor där skickliga spelare som Coutinho och Adam Lallana kan operera. Och när så fina spelare får ytor kan mycket positivt hända för Liverpools del. Det såg vi inte minst mot Bournemouth, där alla tre (Sterling, Coutinho och Lallana) gjorde väldigt fina insatser. De visade även prov på ett samspel som har saknats många gånger i den här säsongens Liverpool. Samspel i form av kombinationer.

Samtidigt var matchen Bournemouth ytterligare ett tillfälle där vi såg prov på hur svårt det är att skapa en balans mellan det offensiva och defensiva spelet. Jag tycker att Lazar Markovics insats illustrerade detta allra tydligast. Serben fick spela i någon slags vänstermittfältsroll (eller vad man nu väljer att kalla det) där han även hade stort defensivt ansvar i och med att laget spelade med en 3-backslinje bakom. Visst var Markovic bättre än någonsin i LFC-tröjan offensivt; han var hjärnan bakom 0-1-målet och gjorde själv 0-2-målet, men Bournemouth lyckades även anfalla på den ytan som fanns bakom Markovic och till vänster om lagets vänstra mittback. Jag tror att tanken var att någon av de två defensiva mittfältarna (Steven Gerrard och Lucas Leiva) skulle supporta den vänstra mittbacken när Markovic inte var på plats, men det fungerade inte klockrent. I synnerhet inte i den första halvleken, där vi exempelvis fick se hur Dejan Lovren och Gerrard gestikulerade & ropade till varandra, medan båda passivt stod och såg på när Bournemouth anföll längs Liverpools vänsterkant. Spelarna verkar helt enkelt inte veta hur de ska agera i lagets kollektiva försvarsspel och det är mycket illa.

Jag är skeptisk till Brendan Rodgers val av 3-backslinje av den enkla orsaken att positionsspelet blir ännu svårare. Det gör inte saken bättre att mittbackarna redan hade problem med positionsspelet, att Gerrard ofta är helt fel i positionsspelet och att åtminstone en yttermittfältare (Markovic) är svag defensivt. Jag är övertygad om att Liverpool kommer att bli straffade hårt om man försöker spela 3-backslinje med Gerrard och Lucas framför mot Arsenal. Vidare är jag förvånad över att Martin Skrtel har patent på den centrala mittbackspositionen när Liverpool spelar 3-backslinje. Skrtel är den minst verbala av lagets mittbackar och jag skulle gärna ha någon som kan synka backlinjen genom att styra & ställa från en central position. Både Kolo Touré och Mamadou Sakho är bättre lämpade än Skrtel – eller är det möjligtvis så att Rodgers tror att slovaken skulle bli rejält blottad i positionsspelet om han spelade till höger i 3-backslinjen?

Det ska även bli intressant att se om Brad Jones får fortsätta mellan stolparna. Australiensaren har fått chanser – men inte tagit de. Jones är som Simon Mignolet är när belgaren är som allra sämst. Kanske ännu sämre. Det har aldrig varit mer givet att värva en ny målvakt i ett januarifönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer
 1. En lysande krönika. Jag skriver under på alla slutsatser.

  Jag förordar fortfarande 4-4-2 med mittfältsdiamant (alt två defensiva mf, en box till box å Sterling liggande bakom två anfallare). Det är förvånande att vi inte värvade ngn djupledsanfallare i somras. För att täcka 2 anfallspositioner skulle vi behöva tre vassa, snabba djupledsanfallare, sen en mer statisk att slänga in när Chelski grisspelar :). Dvs: en av Lambert lr Balo hade räckt, sedan Sturridge + två till.

  Sen förordar jag en fyrbackslinje, med i dagsläget Touré och Sakho. På sikt måste dock Sakho å Lovren få chansen ihop med Moreno i några matcher. De är ju värvade för dyra pengar därför.

  Det är hög tid att bestämma sig för en elva och en spelmodell och få den att sitta. Positionsspel ska inte behöva vara så svårt. Titta ex på Carraghers utmärkta inslag på Skysport efter senaste omgången. Det var just därför Carragher och nu Touré var/är bättre än de andra mb vi haft. De är inte snabbast, men alltid rätt i position. Oavsett vilka som spelat sista åren blir det alltid fel. Jag tror, i likhet med G Nevilles inlägg i samma inslag på Skysport, att det är en tränarfråga – och inte att Lovren, Sakho osv är så jäkla dåliga eg. Vi behöver helt enkelt styra upp managerfronten med en assisterande tränare, och där förordar jag Carra eller Hyppiä!

 2. Jag tycker det var en fröjd att äntligen få se lite rörelse i anfallsspelet, våra snabba kvicka killar i Sterling, Markovic, Coutinho och Lallana hade stundtals lekstuga i första halvlek i anfallet. Men i slutet av första halvlek och första 30 i andra halvlek så var det rejält virrigt i försvaret. Tycker att när vi leder med 3-0 så hade jag gärna sett att vi skulle tagit in en fjärde försvarare och kört med en renodlad 4 backslinje för att stabilisera upp. Förstår dock att Rodgers hade svårt att välja vem skulle sätta sig på bänken, då våra offensiva spelare trivdes bra ihop med varandra.

  Tycker att vi kör samma uppställning offensivt mot Arsenal, sen så måste vi nog säkra upp kanterna då de förmodligen kommer köra med tre forwards mot oss med Welbeck och Sanchez på kanterna och Giroud som spets. Sen hade jag gärna sett Mignolet tillbaka i målet och Can istället för Lucas. Tyvärr är väl Allen tillbaka i startelvan, då han fick vila i denna match…

 3. Bra skrivet. Tror det handlar om balans snarare än att vår Rodgers inte kan lära de kollektivt positionsspel. Kan Bosse P göra det kan Rodgers.

  Tänk er två pigga riktiga DM med positionsspel som bästa egenskap framför. Helt annan femma. Gerrard och Lucas har inte benen för att täcka både framför och ute på kanten. Den första saknar dessutom position. Då får vi en annan balans men tappar Gerrards spelskicklighet i den rollen.

  Guarin är inte ett dumt rykte. Han och Cech skulle tillföra mycket.

 4. Rodgers har i alla sina tidigare tränaruppdrag misslyckats med att organisera ett kollektivt försvarsspel (som dessutom har resulterat i avskedningar från både watford och Reading). Det lär inte förändras inom en snar framtid, om vi spelar vi den här typen av anfallsspel dock så kommer vi fortfarande att ta en hel del poäng. Jag håller med dom som säger att rodgers behöver hjälp av kompetenta coacher för att understödja honom, han är trots allt vääääldigt ung och utan egentliga meriter.

  • Rafa skulle bli besviken på dig, get your facts right boy.

   Rodgers räddade Watford från nedflyttning och vart sedan headhuntad av Reading. De lämnade han i ömessidig överenskommelse. Swansea tog han upp, och etablerade i PL med begränsade resurser.

   Om våra mittbackar skulle ställa upp med Chelseas ytterbackar och DM:s framför sig tror jag det hade vart betydligt annorlunda. Men dynamo-ytterbackar som Azpili, Ivanovíc samt spelskicklig DM likt Matic finns inte att tillgå för LFC. Ska vi ta in samma setup kommer vi få mer renodlad defensiva spelare. Det är en balansfråga. Och Rodgers målbild bör ju vara att få in den typen av klasspelare som kan offensivt men även individuell defensiv skicklighet. Men då krävs att vi spelar i CL i några år och skaffar oss position.

   Många kopplar inte Rodgers syn på fotboll och utveckling.

   Varför tror ni Arsenal blivit så populära för unga spelare? Trots en titel på 10 år? Har man som strategi likt FSG att satsa på unga och utveckling behöver du locka över de. Och gör vi en enkel enkät ute i fotbollseuropa, vart spelar du helst? Laget som har 110-60 i målskillnad eller 50-40? Det är klart detta hänger ihop, det handlar om att bygga varumärke samtidigt. Där pratar vi balans ; )

  • Kalla mig inte ”boy” på ett internetforum, det låter nedlåtande och jag är ute efter en givande diskussion vuxna emellan. Om vi bortser från det godtyckliga om vem som räddade vem samt det där med ”ömsesidig överenskommelse” som enbart de som satt i rummet när det bestämdes har en aning om så kan vi väl konstatera att försvaret är ganska dåligt? Man kan med statistik påvisa att Rodgers lag alltid har släppt in mycket mål, 1.5~ mål i snitt per match.

   Jag håller med om att Liverpools försvar hade sett bättre ut med bättre spelare men med det sagt så BÖR det se betydligt bättre ut än det gör nu med de spelare vi har att tillgå, det måste du väl hålla med om? Matic är en otroligt bra spelare som vi verkligen hade behövt. Vi har köpt in en hel mängd backar utan att försvaret egentligen förbättrats. Lovren hade en bra säsong i fjol men med två stycken skickliga defensiva mittfältare framför sig i Wanyama och Schneiderlin, i ett sånt system fungerar han men annars känns han fladdrig. Dessutom borde man väl rimligtvis hitta en bättre försvarare för 200 miljoner? Han känns rakt igenom felscoutad, detsamma kan man säga om Mignolet då hans okänsla med fötterna var välkänd.

   Om du snackar att bygga varumärke så finns det väl inget bättre sätt än att ta sig ut i Europa och stanna där? Tror du vi kommer uppnå det i år?

   Rodgers är uppenbarligen ett otroligt skicklig coach, spelarutvecklare och anfallsstrateg. Jag vill absolut att han ska vara kvar i Liverpool. Men han behöver hjälp med att sköta en storklubb som Liverpool, det är FSG’s uppgift att se till att kompetenta coacher anställs och understödjer managern. Vill inte Rodgers acceptera det tycker jag han gå, faktiskt.

  • Tycker du missar hela poängen med balansen.

   Folk skriver krönikor om försvarsproblem som kvarstår etc. Ja, det är väl självklart att det gör det med dagens balans och spelare i laget?

   Folk efterfrågar att vi ska göra 3-4 mål varje match och ha en stabil defensiv. Inte ens Chelsea är där? När vi täpper igen (med de hyfsade spelare vi har) för ett par v sedan, då blir det 1-0 eller 0-0. Att spela defensivt och stänga igen är det ju enklaste i fotbollsvärlden, cyniska spelsätt utvecklas ofta av lag som är av mindre skick, typ Stoke. Det är enklare att vara destruktiv än konstruktiv.

   Så länge vi inte är i den position att vi kan locka världsspelare likt Chelsa på alla positioner, så tycker jag att 5-3 är bättre vägval än 1-0 i resultat. Just därför att offensiva spelare kan du värva i ung ålder och få bättre resultat direkt, ska du ha defensivt skickliga spelare med offensiva kunskaper får du vänta till de är 26+, om du inte har miljarder varje sommar att lägga några år i rad samt är en klubb alla vill spela för.

   Just nu har vi offensivt riktigt skickliga i truppen med Sturridge, Sterling, Lallana, Coutinho, Markovíc. Alla kommer bidra i olika utsträckning i år, men de är samtliga under utveckling. Jämför det om du värvar liknande spelare i samma situation fast som är defensiva. Vad ska vi jämföra med? Ilori? Coates? Zouma? Ben Davies? I den åldern är det svårt att stänga igen och samtidigt få offensiv utväxling på ditt lag… Det är balansfråga som är vald av FSG att spela offensivt (attraktivt) och värva unga spelare.

   Rodgers är inte dum, han hade alla dagar i veckan valt spelare som Matic, Felipe Luis, Fernandinho om de vart sugna på att komma hit samt att LFC vart beredda att betala de summorna spelare i den åldern (gäller främst de två sistnämnda).

 5. Vi kan ju konstatera att om FSG låter Rodgers gå och tar in någon annan, så lär värvningsprocedurerna fortsätta som det gjort tidigare. FSG tänker ”den spelaren är bra, den vill vi ha” (typ Balo, Moreno, Markovic) medans Rodgers tittar på vilka spelare som passar in i laget. JA, Lovren är BR:s värvning och han verkar onekligen floppa, men jag är övertygad om att om Rodgers fått dom spelarna han ville ha, (som till exempel en bättre dm än Lucas, andra ytterbackar och INTE BALOTELLI), så hade läget idag sett heelt annorlunda ut.

  Vi tjänar iingenting på att sparka Rodgers i detta läge. Organisationen måste dock ändras.

  • Uppbyggnaden är den att Rodgers har veto att säga ja eller nej om värvningar. Och av de resterande i tranferkommitén har de som majoritet ’rätten’ att säga Nej till värvningar. Alltså ingen av Rodgers handplockade har ju lyckats, typ Allen, Borini, Lovren etc. Förra sommaren var Liverpool Echo tydliga med att Moreno, Lovren och Lallana var spelare som Rodgers verkligen ville ha.

  • Vart står det att den uppbyggnaden gäller?

   Enligt Pearce på Echo verkar det ju inte vara så?

  • Egentligen tycker jag inte vi gjort ett dåligt sommarfönster (förutom lovren). Jag tyckte nästan att vi som lag hade blivit bättre, med både bättre elva och bättre trupp. Detta förutsatt att sturre var skadefri.
   Problemet är hur BR har formerat laget och då snackar jag alla lagdelar. Köra ballo el lambert ensam på topp är ju självmord, då får man ju ingen press alls. Mittfältet där Gerrard underpresterat som BR vägrar peta, köra sterling ute på en kant när han är bäst centralt. Spela Allen ist för can är ju också märkligt för att inte tala om defensiven. Backlinjen med Johnson lovren skrtel enrique måste vara en av PL: s sämsta. Hur man ens kan formera en sån backlinje när man har toure, moreno o manquillo är ju märkligt.
   Jag har som ni förstår tröttnat på BR. Tror inte han kommer sparkas under säsongen utan till sommaren. Han har inte löst defensiven på 2,5 år och hans naiva stil kommer bli hans fall.

 6. Jag känner att vårt system med en transferkommité kan vara en smula otympligt och har ett systemfel i sig, nämligen att spelare kan värvas utan att vara tränarens önskade spelare och att transferkommité vägrar tillgodose tränarens önskemål, likaså att värvningar som tränaren inte anser vara sina blir lite utfrysta. Jag tror till exempel att Lovren inte varit i truppen om han inte vore Brendans stora värvning, den som enligt BR skulle; ”axla carras mantel..”

  Det har gått prestige i kommittén och det kommer skada oss. Om det inte redan gjort det.

 7. Jag tror att antingen tillsätter man en sportchef som har mandat att värva som han snart man ska spela, och tillsätter en tränare som har störst möjlighet/fallenhet att lyckad med uppsatta mål.

  Eller så blir tränaren ensamt ansvarig för värvningar och får absolut makt. Och jag litar inte på BR:s förmåga när det gäller värvningar.
  Den typen av tränare som kunde sånt och bara tog allt ansvar; det är de stora pojkarna. Ferguson, Mourinho, Ancelotti och så vidare. Där är inte BR i närheten.

 8. Nej, jag håller med om att Brendan inte har lyckats med sina värvningar. Stör mig dock så otroligt mycket på värningen av Balo, då det enligt mig kändes dömt att misslyckas. Nu vet vi ju inte hur bra han hade varit tillsammans med Sturridge, men så beroende av den sistnämnde får man inte vara i en storklubb.

  Som alla är inne på, så måste något hända, både i spelet och med värvningsstrategin.

  Pelle, vad tycker du om att ta in en coach som är ansvarig för defensiven, typ Carragher? Jag tycker det är intressant, men frågan är bara om det ens är möjligt så länge Rodgers sitter i förarsätet…

  • Pespa: Jag vet inte exakt hur Liverpools nuvarande coachuppsättning är strukturerad. Det finns säkert någon som är ansvarig över den defensiva biten. Jag tror inte att de är sämre analytiker än t.ex Carragher. Det svåra är inte att identifiera felen, det kan ju vilken tv-expert som helst (och även många fans) göra. Det svåra är att lösa det rent praktiskt på tränsingsplanen och därefter i matchspel. Med tanke på att Carragher helt saknar tränarerfarenhet från den här nivån så ser jag det som omöjligt att bedöma hur bra tränarämne han är. Han kanske är bra, han kanske är medelbra, han kanske är dålig. Egentligen skulle jag helst se att Carragher tränade ungdomslag eller lag på lägre nivå innan han kastas in i en av världens största klubbar.

   Framförallt tror jag att det skulle förstöra mer än hjälpa om Rodgers blev påtvingad en defensiv coach. Precis som det finns dynamik i en spelartrupp finns det ju en dynamik i en ledarstab. Jag tror att det är väldigt lätt att låta sig ’luras’ av att personer hittar fel framför tv-skärmar. Minns även hur Alan Shearer brukade såga sönder Newcastle och att han till slut fick chansen att styra upp skutan, men det gick ännu sämre.

  • Jag måste berömma dig pelle2x. Dina svar är alltid mitt i prick.

 9. Jag håller med dig. Det känns mest som ett önsketänk, att det skulle vara en lösning. Finns väl isf coacher som är mer etablerade isf. Helst av alltalltallt så vill man väl ändå att Rodgers själv får ordning på defensiven. Jag hoppas att han får förtroende januari ut, då tror jag att han kommer lyckas med några smarta värvningar som styr upp detta. En keeper, en dm, en forward. Förhoppningsvis en hb också.