Liverpool vände och vann FA-cupmötet mot Crystal Palace på Selhurst Park. Nu kan vi konstatera att förbannelsen äntligen är bruten!

Liverpool har inte trivs något vidare på Selhurst Park de senaste åren. Det har snarare utvecklats till en mardrömsarena för LFC. På något sätt har man lyckats släppa in många mål mot Palace-upplagor som egentligen inte hållit särksilt hög klass. Mot just Liverpool har Palaces spelare dominerat som aldrig förr i sina karriärer. I ligamatchen tidigare under säsongen framstod Mile Jedinak som en makalöst komplett mittfältare, Yannick Bolasie som en yttermittfältare av rena Ronaldo-klass och Dwight Gayle verkade sätta varenda skott mot Liverpool.

Initialt såg söndagens FA-cupmatch att bli en mardröm i repris för Liverpool. Det dröjde bara en kvart innan Martin Skrtel klantade sig och gav Palace ledningen. Då befarade jag det värsta. Lyckligtvis har dagens Liverpool en helt annan trygghet, tro på det man gör och karaktär än under säsongsinledningen. Spelarna fick inte panik, spelarna trodde på spelidén och gameplanen, och de hade tillräcklig mental styrka för att både kunna gå ikap och förbi Palace.

3-4-2-1-systemet har visat sig vara fantastiskt bra för dagens Liverpool. Det verkar knappt spela någon roll vilka rockader Brendan Rodgers gör – det blir bra ändå. Attackerna på högerkanten är många och framgångsrika oavsett om det är Lazar Markovic, Adam Lallana eller Jordon Ibe som spelar där. De har olika egenskaper, men med god hjälp av Emre Cans spelskicklighet bakom kan alla tre se till att Liverpool attackerar framgångsrikt längs högerkanten. Det är inte lika ofta som Alberto Moreno gör framstötar, men å andra sidan har han en betydligt mindre spelskicklig Mamadou Sakho bakom sig. För balansens skull är det förstås också viktigt att Sakho inte tar lika många offensiva löpningar som Emre. Det var tydligt att Palace hade identifierat ytan som Emre lämnar bakom sig som en yta dit deras spelvändningar skulle riktas. Jag tror att vi kommer att få se fler attacker där framöver. Motståndarna har nog insett att Liverpools högerkant är betydligt mer offensiv än vänsterkanten. Där finns ytor för motståndarna att utnyttja.

En mycket viktig skillnad är förstås att anfallarna äntligen producerar mål och assists. Raheem Sterling har gjort ett gediget jobb som vikarierande anfallare, men enligt min mening har han missat alldeles för många målchanser. Liverpool hade haft så många fler poäng om Daniel Sturridge hade varit skadefri hela säsongen. Det är jag helt övertygad om. 1-1-kvitteringen mot Palace var förstås ren klass av Sturridge och man ska heller inte glömma att Mario Balotellis stenhårda frispark resulterade i att Lallana fick en retur som han kunde avgöra matchen på. Utöver Steven Gerrard har Liverpool svaga frisparksskyttar och många andra LFC-spelare hade troligtvis skjutit den frisparken antingen över eller i muren. Balotellis fina tilllslag på bollen är en tillgång, inget snack om den saken.

Efter matchen mot Palace verkade Rodgers extra nöjd med Balotelli: ”He’s been working really hard in training and I think now the penny’s dropped. I assess players in training every day, no matter how good they are, and they have to put the work in. It has been difficult for him, because he’s come into a style maybe he’s never been in before, but one thing he has got is quality, and he’s got big quality and the last couple of games he’s come off the bench and been effective for us,” sa Rodgers till BT Sport.

Det blev som bekant inga januarivärvningar för Liverpool, men Sturridges återkomst från skada, Ibes återkomst från lån och Balotellis pånyttfödelse gör att känslan är att laget ändå har fått in nytt, fräscht blod som har skakat liv i lagets offensiv. Det innebär att laget, trots den minst sagt usla första halvan av säsongen, fortfarande har goda möjligheter att spela i Champions League nästa säsong.

13 kommentarer
 1. Att påstå att Skrtel klantade sig på målet är väll att ta i.

  • Ja, håller med. Känns mer som att det var Can som klantade till det. Han stod bara och tittade på, ingen rörelse alls.

 2. Trött på att folk fortfarande klankar ner på Sakhos spelskicklighet. Jämfört med en teknisk spelare som Can så är han ju sämre men det är även 80% av hela PL. Men faktum är att Sakho är en av dom absolut spelskickligaste försvararna i PL. Att han ser lite obekväm ut kan enkelt förklaras med hans kroppsbyggnad men statistiken ljuger inte. Han är väldigt passningssäker och slår väldigt ofta svåra bollar i djupled.
  Hans prestationer i VM är också väldigt talande då han näst intill konstant satte djupledsbollar förbi motståndarens mittfält.

  Sakho är en riktigt spelskicklig försvarare och jag hoppas detta är sista gången jag behöver nämna det. Can är långt ifrån den enda som gjort skillnad i Liverpools försvar iår.

  • Sakho är absolut spelskicklig men det känns som att han blandar ochilla ger lite för mycket… Ena gången slår han en grym genomskärare genom hela motståndare laget gör att i nästa ställa till det på ett onödigt sätt…

  • Han blandar och ger lika mycket som vilken mittback som helst. Till och med Kompany har gjort misstag.

  • Abslout, alla gör misstag men personligen tycker jag att han gör lite för hmm om man kan säga klumpiga misstag… Inte att han kanske gör en dålig pass utan att han krånglar till det så mycket ibland… Om vi ska överseende med misstag så kan jag undra varför Lovren blir otroligt mobbad här så fort han gör ett misstag men om någon annan gör det så målas det inte alls upp lika farligt… Visst han vart köpt för ett överpris men det är ju inte hans fel… Hade Lucas spelats samtidigt som honom så kanske det hade gått lika bra…

  • Tycker kritiken mot Lovren är lite väl tuff. Men det kommer från att han va näst intill perfekt förra säsongen så förväntarna va skyhöga. Samma med Lucas, han hade stora förväntningar på sig men det är till stor del Rafas fel som hyllade honom till skyarna och för mittfältet man hade då som va en av världens bästa, om inte världens bästa.

   Lovren kom in med stora förväntningar och så skulle han ersätta en klubbikon och Agger som är så nära klubbikon man kan komma. Sen skulle han fixa det läckande försvaret.
   Han fick väldigt mycket på sina axlar vilket var fel. Han har fått stå ut med mycket felriktad kritik exakt som Lucas. Om han börjar prestera så kommer tonerna ändras och dom här senaste inhoppen är ett steg i rätt riktning.
   Kanske tremannaförsvaret kan passa honom bra, men det blir nog svårt att slå sig in med tanke på Cans form och Allens fina prestation mot Palace.

  • PJ: En spelare som köps £20 miljoner får räkna med att ha stora förväntningar på sig. Särskilt om denne är i 25-årsåldern och ingen ’grabb’ som typ Markovic.

   Visst var Agger en klubbikon (eller iaf nära) men om man ska vara ärlig så var han även en skadedrabbad spelare på dekis under de sista åren i Liverpool. Lovren gjorde väldigt grova individuella misstag och såg helt ’lost’ ut i positionsspelet under säsongsinledningen. Jag tror inte att alla krävde att han skulle styra upp försvaret, men han var ju sämre än en Agger på dekis och det är inte acceptabelt.

 3. Vet inte hur många gånger Sakho har klackat sig ur pressade situationer, tyder ju inte direkt på en spelare som är otrygg med bollen. Att han ser ut att sakna känsla beror nog på hur hans rörelsemönster är, han ser inte så smidig ut helt enkelt utan stapplar fram och detta lurar folk att han har dålig bollkontroll.

  • Exakt. Han ser obekväm ut men det är han verkligen inte.

 4. Är det att klanka ner bara för att man konstaterar att han inte är lika skicklig som Can?

  ”Det är inte lika ofta som Alberto Moreno gör framstötar, men å andra sidan har han en betydligt mindre spelskicklig Mamadou Sakho bakom sig.”

  PJ det var ju just Can som det jämfördes med…

Kommentarer är stängda.