I segerintervjun uttryckte Pardew att han hade haft fel. Han hade haft fel när han inför matchen sa att han visste hur Rodgers taktiska disposition skulle arta sig. Tre poäng senare kunde han konstatera att Liverpools trebackslinje kom som en överraskning.

Min analys av situationen är att Rodgers sitter i en lite problematisk situation på grund av sina tidigare fattade beslut. En rävsax där han måste erkänna sitt tidigare misstag eller förändra så mycket att hans initiala tanke börjar fungera. Matchen mot Newcastle och det som långa stunder liknande en trebackslinje var för mig ett steg i den andra riktningen.

Hur menar jag då? Jo, det är fullständigt uppenbart för majoriteten av Liverpools anhängare, att Liverpool som lag har spelat sin bästa fotboll 4-4-2 med diamantuppställning.  Såväl förra året som i år. Varför envisas vi då att spela dåligt med en annan uppställning? Problemet är att Rodgers inköp av dyra spelare inte är skräddarsydda för ett diamantsystem utan för ett helt annat.

Låt oss titta tillbaka. Diamanten var initialt inget som Rodgers förespråkade, han var däremot en stor fantast av bollinnehav med Barcelona som största inspiration. Diamanten kom som en följd av att han anpassade laget för att kunna spela med våra två starkaste delar samtidigt, Suarez och Sturridge. Egentligen ett väldigt rationellt beslut med tanke på hur svag bredd och spets vi faktiskt hade, vi hade knappast råd att bänka någon av spelarna så beslutet borde vara naturligt för vilken tränare som helst med det utgångsläget. Så för mig var det inget genidrag utan endast en naturlig konsekvens av lagets styrkor och svagheter.

När det blev uppenbart för Rodgers att Suarez skulle lämna Liverpool så dök en möjlighet för Rodgers upp. Ett skifte av system till hans ursprungliga ambition? Rodgers valde att ersätta med dyra spelare som Markovic och Lallana. Spelare som skulle kunna passa utmärkt i ett 4-3-3 eller 4-5-1 men inte i det 4-4-2 med diamant utan att knuffa bort sedan tidigare viktiga spelare som Coutinho och Sterling. Det här leder till att laget inte kan bli lika starkt med diamantuppställningen som förra året, enda chansen att få ett starkare lag än förra säsongen är att byta system för att få in så många bra delar som möjligt, vilket måste varit och är Rodgers tanke. Problemet är att det inte fungerat. I Newcastle matchen väljer vi att försöka förändra i uppställningen men inte den förändringen som alla ville ha. Ännu ett dystert resultat senare undrar man vilken förändring som står näst på tur.

 

Sturridge 2

 

Nu tror jag inte att Rodgers tanke var att helt överge diamanten på en gång, men jag tycker absolut att hans värvningar indikerar den förändringen. Jag tror att Rodgers vill kunna använda flera olika system, något han fick mycket beröm för under föregående år. Sturridge skada har försvårat den här mångsidigheten till den graden att Rodgers inte bedömer att våra andra anfallare är tillräckligt starka delar för att mönstras i en framgångsrik diamant. Ikväll står vi där med samma pussel, hur Rodgers pusslar vet nog bara han själv, vad fansen skriker efter är vida känt. Real Madrid borta är däremot inte vilket motstånd som helst, så ikväll kan vad som helst hända.

 

 

3 kommentarer
  1. Kloka ord / klok analys. Bra text Coffe! Tack.

    • Tack! Jag tror nog vi får se diamanten om Sturridge får ordning på sin kropp också, får hoppas att vi inte halkar för långt efter resultatmässigt bara. Kul att vi är kvar i ligacupen där vi har bra chans att nå semifinalen då det gynnar oss med dubbelmöte.

  2. Mkt bra och rätt. Jag fattar inte heller varför man inte värvat till diamanten. Då hade vi behövt två toppklass-anfallare, en box till box mf och en defensiv mf i sommar. Plus en målvaktskonkurrens och några backar. Nu har vi inget spelsystem, ingen spelidé och en lite större hög än i fjol med breddspelare. Snacka om att ha gjort en Spurs! (Men självklart mkt värre eftersom vi var runner-ups)

Kommentarer är stängda.