Det sägs att desperata tider kräver desperata åtgärder. Brendan Rodgers beslut att starta Daniel Sturridge mot Norwich var sannerligen en desperat åtgärd. Sturridge var hur ringrostig som helst. Det märks att Rodgers är pressad. Nu kan nog ingen längre se den röda tråden som inte längre existerar i Liverpools spel och Rodgers idéer.

Förra säsongen lyckades Rodgers styra upp tack vare introduktionen av 3-backslinje, petningen av Dejan Lovren och Lucas Leivas återinträde i laget. Den senaste vecka har Rodgers dammat av 3-backslinjen och petat Lovren till förmån för Mamadou Sakho. Med risk för att låta som en populist, men jag har alltid gillat idén med 3-backslinje. Det behöver nödvändigtvis inte vara en defensiv uppställning, särskilt inte om Emre Can tar plats där och ges en viss offensiv frihet. Jag har alltid tyckt att speluppbyggnaden blir väldigt smidig med 3-backslinje. Främst Can och Sakho har bra uppspelsfötter och Can har dessutom en förmåga att transportera bollen. Trots framgångarna med 3-backslinje verkar inte någon, Rodgers inkluderad, ha betraktat det som ett seriöst alternativ på längre sikt. Obegripligt för mig varför så är fallet. Obegripligt Rodgers inte fortsatte med spelsystemet hela förra säsongen och värvade spelare utifrån det. Men den krassa sanningen är väl att Rodgers har andra idéer, även om han ofta ger intrycket av att inte veta själv vad han vill få ut av Liverpools spel.

Mot Norwich hittade Liverpool stundtals ett bra spel. Can och Sakho hittade uppspel. Clyne och framförallt Moreno störtade fram längs kanterna. Det som saknades var kvalité på den sista tredjedelen. Philippe Coutinho kom sällan loss från Alexander Tettey, som dessutom verkade ha en egen regelbok i matchen (krävdes hur mycket som helst för att han ens skulle få ett gult kort!). Christian Benteke fick inga bra inlägg att jobba med och i kombinationsspelet med fötterna är han inte särskilt bra, en spelare som Mario Balotelli är klart bättre där. Danny Ings, som byttes in mot Benteke i halvtid, var klart bättre. Mycket eftersom Ings är bättre längs gräset, tar bättre löpningar och till skillnad från Benteke söker bollen rättvänd snarare än felvänd. Jag hävdar fortfarande att Liverpool måste anpassa sitt spel efter Benteke om han ska lyckas fullt ut i klubben. Visst är inte Benteke en lika begränsad spelare som typ Andy Carroll men han klarar helt enkelt inte av att vara ett djupledsalternativ och han fixar inte finsnickeriet som behövs i kombinationsspel vid tajta situationer.

Liverpools uddlösa offensiv innebär att man knappt kan släppa in mål utan att tappa poäng. Därför har man inte råd med ett enda individuellt misstag i de bakre leden. Man har inte råd att ha klantskallen på planen. Och man har inte råd med den otillräcklighet som Simon Mignolet visade upp vid Norwichs 1-1-kvittering. Det agerandet hade man knappt sett från John Ruddy, som utstrålade stor pondus varje gång Liverpool kastade in luftpastejer i gästernas straffområde.

Sammanfattningsvis; oavgjort mot Norwich på Anfield är ett uselt resultat för Liverpool. Tiden börjar rinna ut för Rodgers. Om han inte lyckas sätta ett spel kommer inte laget att kunna leverera goda resultat på kontinuerlig basis. Det känns ärligt talat bara som en tidsfråga innan Rodgers får sparken – och kanske börjar han känna det själv också?

10 kommentarer
 1. Håller med om att få en pinne mot Norwich på Anfield är sannerligen urdåligt!

  Trebackslinje? Nja då ska man ha material för det och det har inte Liverpool. Att däremot som BR ha en förkärlek till 4-3-3 utan rätt material är lika illa det. Man U och LVG satsade ju på trebackslinje men bytte då det fungerade dåligt. Nu kör Man U på 4-4-2 och laget vinner utan att övertyga.

  Jag tycker BR:s tid var över förra hösten men sen lyckades han få laget att vinna och sen blev vi 6:a. Desperat? Det har BR varit sen Suarez lämnade! Han är inte rätt man för LFC och det sa jag redan förra hösten. Det är inte roligt att följa laget man hållit på sen man var 8 år. Det är BR:s fel till stor del.

 2. Bortser från all det negativa en stund och passar på att berömma Danny Ings för en mycket bra insats. Han kommer in i andra och är glödhet direkt. Sen att han visar upp en jävlar-ananma får mig att föra tankarna tillbaka mot Craig Bellamys andra sejour hos oss. Verkligen kul att se, hoppas han får starta nästa match (på rätt position)

  • Med tanke på att Benteke verkar ha lite strul med sin hamstring så är det nog extremt sannorlikt att han startar brevid Sturridge. Jag har varit extremt imponerad av Ings enda sedan han kom till Liverpool och speciellt efter matchen mot HJK som jag såg live. Hans positionsspel och tajming i löpningarna håller extremt hög klass och även om han inte får bollen 8 gånger av 10 så fortsätter han leta ytor och tar sina löpningar.
   En extremt hårt jobbande anfallare som kommer nog ha en lång Liverpoolkarriär framför sig.

 3. Du har ju en poäng i det du säger men ändå helt fel! Tanken med en 3 backslinje kan vara god,Men då kan du inte ha Clyne och Moreno på kanterna så hela din tes faller ju där!
  Hade vi haft Alves-Marcelo på kanten så fine, Men nu har vi ytterbackar som levererat 3 assist dom senaste 100 matcherna så tänk om!
  Hoppas Rodgers lägger energi nu i veckan på hitta platser för Firmino och Coutinho för där är vårt hopp om vi ska få fart på spelet igen!
  Ynwa

  • Fast var inte Moreno en av matchens bästa, och Clynes första halvlek helt okej också? Tycker inte det var där problemet låg denna match. Snarare en okreativ men defensivt duglig Lucas med en underpresterande Milner, tillsammans med en målsumpande Coutinho, en osynlig Benteke och en ringrostig Sturridge.

  • Moreno är en offensiv ytterback och Clynes offensiva kvaliteer håller också hög klass så det är absolut inte fel att ha dom på plan istället för t.ex. Ibe och Lallana. Moreno va ett av Liverpools största offensiva hot mot Norwich OCH spelade fram till målet så dina klagomål håller inte direkt.

 4. Vettigt med 5-3-2 i det avseendet att vi har många strikers men bara en naturlig winger (Ibe). Känns ändå sjukt att vi ska behöva spela med 5 backar + Lucas mot norwich. Såg visserligen något bättre ut igår men lfc är långt ifrån vad jag förväntar mig från denna truppen.

  • Vem skulle Liverpool satt in istället för Lucas? Den skadade Allen eller den skadade Henderson, eller Rossiter som har 15min PL erfarenhet? Och även om Lallana jobbar bra defensivt så är han inte en central mittfältare utan ska vara högre upp på plan. Och med 3-5-2(sett till både Clynes och Morenos utgångslägen så får man räkna det som ett 3 backssystem) systemet så krävs det mittfältare som har bra defensiva egenskaper då dom hamnar i numerärt underläge defensivt på mittfältet. Rossiter är för rå fortfarande och då är Lucas det enda alternativet kvar om man nu inte vill ha Lovren istället för Can i 3 backslinjen.

 5. BR måste gå, laget har kört fast och då behövs något nytt och spännande, någon som kan få fram det bästa från våra spelare och inte begränsa dem. Vi behöver kontinuerlighet så att vi får en fast startelva och en bra plan för hur vi ska spela. Tror faktiskt den här säsongen kan gå riktigt dåligt om inget händer snabbt nu

 6. Det känns som en tidsfråga innan BR får sparken. Frågan är bara hur långt ner i skiten han tar oss innan FSG bestämmer sig.

  Det känns som att vilken tränare (nja, inte Hamren) som helst tar jag bara man slipper se BR.

  Bra krönika förresten.

Kommentarer är stängda.