Jag vet inte om jag var ensam igår med känslan om huruvida det var onsdag eller torsdag. Anspänningsnivån inför matchen, under matchen, inför straffen och en eventuell turkisk slutforcering var i nivå med motsvarande match i Champions League för 5-6 år sedan. Kanske var det just bristen på matcher av den digniteten som skapade denna känsla. Kanske har det hänt något med turneringen Europa League, nytt för i år är ju att vinnaren tar en plats i nästa års Champions League. Trots häng på topp fyra är Europa League kanske ändå vår bästa chans att åter spela i Europas finrum nästkommande säsong.

Matchen som sådan var ingen jag kommer minnas speciellt väl om ett par veckor, trots att jag noterade flera saker som jag både ogillar och gillar. Can gör, fram till att flyttas upp på mittfältet, sin sämsta match i Liverpooltröjan. Han blandade dåliga passningar med dålig tajming i duellspelet och beslutsfattande. Jordon Ibe presterar återigen en utomordentligt bra insats och gör sitt yttersta för att ta upp kampen med Sterling om vem som egentligen är klubbens största talang. Daniel Sturridge visar utöver sin ringrostighet prov på flera dåliga sidor. Att han länge blivit beskylld för att vara egoistisk är ingen hemlighet. Min uppfattning är att ett visst mått av egoism måste finnas hos en framgångsrik forward. Om en anfallare kan ta ett avslut i en position som är lika bra som den position han kan sätta upp en medspelare i så gör han rätt. Igår dröjde det dock inte många minuter innan Sturridge snyggt trixat sig förbi sin försvarare längs kortlinjen och gått på eget avslut istället för att lägga upp bollen på en Lallana i bättre position. Så fortsatte matchen för Sturridge och det är den egenskapen, eller snarare bristen på egenskapen, som gör att han i mitt tycke har en bit kvar till världstoppen. Att han i andra situationer dribblade och drog ned på tempot i anfallen kan bero på matchovana, men för mig blev det tydligt att hans beslutsfattande inte är i närheten av så bra som hans avslut är. En assist är värd lika mycket som ett mål för laget, det måste Daniel lära sig.

Jag noterade även att Mario Balotelli åter igen gör ett riktigt bra inhopp, i mitt tycke var han vår klart bäste spelare den tid han var på planen. Det är knappast heller någon överraskning att Mario visar fin form igen när han nu återigen spelar med Sturridge. Dubbelmötena med Spurs, Crystal Palace i cupen och nu Besiktas är Marios bästa matcher för oss – samtliga har varit med Sturridge som partner. Jag skrev i en tidigare krönika om just detta. Balotelli är ingen ensam striker, hans rörelsemönster drar inte sönder några försvar. Han behöver det utrymme som Sturridge skapar med sina smarta löpningar. Jag har alltid gillat Mario och jag hoppas att hans tid inte är räknad i klubben utan att hans partnerskap med Sturridge blir så bra som jag tror och att han förtjänar sin plats i truppen.

Jag tycker mig även kunna skönja en viss förändring hos Dejan Lovren, trots litet sample av speltid, så är jag inte orolig när han kommer in i det numera rätt välfungerande spelsystem som Rodgers inkorporerat. Jag vågar till och med sticka ut hakan så långt och säga att jag anser att Can borde flyttas upp på det centrala mittfältet i Lucas frånvaro. Lovrens timeout kanske har fått samma effekt på honom som den fick på Mignolet, Lovren ser inte stirrig ut och spelare enklare. Can erbjuder dessutom ett bättre skydd än Gerrard gjorde till den då darriga backlinjen.

Trots allt detta är det ju såklart en situation som stjäl all fokus. Jag tänker naturligtvis på den straffen som Balotelli “stal” av Henderson. Denna situation föranleds av, och utlöser, så många fel att man knappt vet vart man ska börja.

Jag tolkar i alla fall situationen såhär; Henderson är på förhand utsedd till första straffskytt i Gerrard’s ställe. Det är givetvis fel nummer ett. Inte på något vis kan någon argumentera för att Henderson, eller någon annan på plan för den delen, är bättre lämpad att slå en straff i ett pressat läge som detta än Balotelli. Det borde givetvis ha varit uppgjort på förhand (om det nu inte var det) att Henderson slår straffar när Gerrard inte kan, så till vida att Balotelli inte är på plan.

Dramatiken om att Balotelli stjäl straffen är också kraftigt överdriven enligt mig, man ser klart och tydligt att Henderson lämnar över bollen till Mario. Han gör det motvilligt, men det är absolut inte tal om att Mario inte frågar om lov och sliter bollen ur Hendersons grepp. Därför är det uppseendeväckande att se hur dels Sturridge lägger näsan i blöt och skapar en scen vid straffpunkten som förmodligen sabbat uppladdningen för 99% av alla straffskyttar i världen. Hans arrogans och oprofessionella beteende är för mig långt värre än det Mario gör sig skyldig till. Jag har svårt att begripa kritiken mot en spelare som tar ansvar för laget och utför något som han bevisligen är världsklass på. Jag ser det inte som en egoistisk handling av Mario utan som något positivt. Hade saker och ting varit som dem skulle så skulle han dessutom aldrig behövt få annat än hyllningar för sin välslagna straff. Chansen är rätt stor att twitter svämmat över med gnäll på Henderson och Rodgers om varför Balotelli inte slagit straffen om nu Henderson faktiskt missat.

https://twitter.com/RobinD_totals/status/568533800688484352

Henderson gör sig själv dessutom en otjänst genom att uppgivet stå och skaka på huvudet åt Balotelli. Rodgers har i efterhand berömt honom för sin mognad, men jag är av en annan åsikt, Henderson bör själv veta att det var rätt beslut av honom att ge bort straffen. Och när han sen väl fattat det beslutet så får han stå för det ordentligt och ta åt sig av äran istället för att måla ut Mario till skurk. Hans halvhjärtade gratulation av ett viktigt mål, slås endast av en för dagen, förbluffande oprofessionell Sturridge, som redan innan bollen var i nät börjat lunka tillbaka till egen planhalva. Hade inte 19-åriga Jordon Ibe skrikit något åt Sturridge är jag inte en säker på att han gratulerat Balotelli alls.

När man sen inte trodde att detta kunde bli värre så sitter Steven Gerrard i TV och ger Balotelli en avhyvling. Inte nog med att han målar upp Balotelli som en skurk så ger han dessutom Henderson en indirekt känga och får honom att framstå som svag och överkörd. Knappast värdigt en vice kapten i Liverpool? Det är för mig att be om problem att ha aktiva spelare som expertkommentatorer, men det Gerrard säger är obegripligt och snudd på oförlåtligt på alla plan och jag hoppas han har fått det förklarat för sig. Vad han tycker är irrelevant, han ska inte säga annat än att rätt spelare tog straffen. Allt annat diskuteras bakom låsta dörrar. Brendan Rodgers gjorde det enda rätta och duckade frågorna igår och slängde ihop någon efterkonstruktion idag om att Mario visst var rätt straffskytt. Vi hade sluppit denna dramatik om samtliga spelare agerat på det viset.

Jag hoppas att denna incident stängs in och inte leder till något mer, är man konspiratoriskt lagd så kan man säkert se en spricka mellan Balotelli och andra delar av laget. Kanske till och med se någon form av dold agenda mot Mario. Jag hoppas att allt är glömt och förlåtet och att Mario ges mer tillfälle att växa. Han har redan skjutit oss in i racet om topp fyra på allvar, tagit oss vidare i FA cupen och givit oss ett bra läge i EL. Kanske är han i slutändan skillnaden mellan en dålig säsong och en godkänd säsong, kanske är han till och med i slutändan till och med skillnaden mellan en godkänd säsong och en bra säsong. Jag vill i alla fall ge honom möjligheten att bli den skillnaden.

Krönikan är skriven av RobinD

23 kommentarer
 1. Som jag skrev innan så blir nästa matchtrupp ett tecken på hur allvarligt detta är internt. Jag hoppas Balotelli är med i den och saken glöms bort med en strålande match mot Southampton.
  En viss skillnad på vilka signaler Sturridge sänder ut och de en viss Suarez visade förra säsongen. Fan vad jag saknar honom ibland.

 2. Mycket bra krönika.
  Kan vara att Sturre är frustrerad för att han själv inte får till det med sitt spel.
  Jag tror det hade varit värre om Henderson lagt straffen och missat, för framtiden.

 3. Håller med till 100% blir förbannad på Gerrard som verkligen förstorar upp det och ger medierna chansen att frossa. Spelarna på plan är heta i och med att de spelar är inne i flowet å publiktrycket så ja förstår att det kan bli ”hetsigt” i vissa situvationer. Men Gerrard som sitter i en studio å har distans… Blir bara förbannad! Älskar Gerrard men det va jävligt onödigt!!! En höna av en fjäder. Nu ser vi framåt mot 3pinnar på söndag å vem som avgör spelar ingen roll det är Liverpool som gäller inte namnet på ryggen. YNWA

 4. Som jag såg det så tog Balotelli bollen i famnen från Henderson, som försöker diskutera till sig straffen efteråt (antagligen för att han var satt som straffskytt inför matchen). Efter att Balotelli tagit bollen så går Henderson tillbaka 1-2 gånger och försöker få straffen, då går Sturridge fram och tar bort Henderson så att straffen kan läggas utan att fler spelare ska hålla på och bråka om den.
  TLDR; Balo tar bollen från Hendo, Hendo försöker hålla en diskussion om att få lägga straffen men Balo har redan bestämt sig för att ta den, Sturridge tar bort Hendo och låter Balo lägga den.

  • Som filmen visar så tar han inte bollen med något vidare motstånd från Hendo. Sturridge i sin tur tycker jag visar med all önskvärd tydlighet att det är Balotelli som han är sur på.

 5. För mig är det obegripligt hur Hendo kan framstå som det svarta fåret i denna härva. Han är kapten för dagen och har bevisligen blivit utvald av Brendan att slå straffen. Att han sedan, utan tillstymmelse till motstånd, bara skulle lämna över straffen till någon annan för att denne är ”sugen” faller ju på sin egen orimlighet. Det vore att underminera sig själv som kapten och managern som har fattat beslutet innan match.

  Att Brendan väljer en spelare som startar matchen som straffskytt är inga konstigheter. Det blir väldigt spekulativt om man ska gå igenom fasta situationer innan match och utse bänkspelare att utföra dessa. Och vad skickar det för signaler egentligen att utse en ordinarie straffskytt för att sedan säga att denne är reserv om xx byts in? Knappast något som ingjuter mod i Hendo som var val nummer ett. Antar att Brendans team talk gick i liknande tankegångar pre game. Samtidigt har han kanske inte varit tillräckligt tydlig mot gruppen inför det scenario som uppstod. Att Mario skulle vara sugen på straffen om han byts in, var knappast någon högoddsare innan matchen, det har vi sett tidigare. Och stämmer rapporterna om att Brendan skall ha vänt bort huvudet när Hendo sökt ”stöd” från bänken, tycker jag det vittnar om svagt ledarskap från Rodgers sida i denna situation.

  Att Mario är en säker straffskytt råder det ju inget tvivel om – även om Reina visat att italienaren kan vara mänsklig från elva meter – men det tycker jag inte hör till i det här fallet. Att han är sugen tycker inte jag är något bra argument för att gå fram och sno en straffspark om det på förhand är beslutat att någon annan ska ta straffen. Det fanns uppenbarligen en hel del andra som var sugna igår också. Jag tycker problematiken uppstår i att vi har spelare som handlar efter ”sug” på fasta situationer. Ska alla som är sugna gå fram till bollen nästa match? Halva laget står och gör anspråk på bollen? Någon känner för att skita i sin plats i frisparksmuren pga att denne tycker det känns rätt just då? Gärna kreativa lösningar i öppet spel som främjar artisterna på plan men när det kommer till fasta situationer bör den anarki som rådde under gårdagen plockas bort till nästa match.

  Att Gerrard sitter som expert i TV när han inte kan spela är inget nytt. Alltid uppfriskande att höra vad han har att säga tycker jag. Att han sen står upp för vicekaptenen och det beslut hans tränare fattat har jag svårt att se som något ögonbrynshöjande egentligen. Det var knappast en avhyvling eller sågning som vissa vill få det till. Han kritiserar Marions agerande men hyllar sekunden senare hans utförande från elva meter. Var ligger dramatiken i det egentligen? ”kaptenen ska inte kritisera spelare offentligt” Kom igen nu, Mario är 25 år, farsa, en vuxen man och är fullt medveten om reaktionerna som uppstår i samma stund som han tar bollen ur Hendos famn. Oavsett om han satt den eller inte skulle det riktas kritik mot honom, såväl internt som externt. Att Gerrard i egenskap av pundit kritiserar agerandet men hyllar utförandet är ganska odramatiskt i min bok.

  • Det enda jag kritiserar Hendo för är att han ger bort straffen och sen visar tydligt med sitt kroppsspråk att han är missnöjd. Som jag ser det så har han två val, slå straffen eller ge bort den. Väljer han att ge bort den så får han ju samtidigt inte stå och tjura om det.

   Sen är det ju rimligt att du har en lista över straffskyttar, den högst rankade på plan slår den. Mario borde vara den personen, huruvida han var det kan kan vi inte veta. Men 27/29 straffar mot 0/1 säger en del om att Hendo borde varit långt ned i den ordningen.

   Alla spelare är vuxna i stort sett, du bör som lagkapten inte kritisera dina lagkamrater på det sätt SG gör. Varför bjuda pressen på det? Dessutom som jag skriver så förminskar han Hendos pondus oxå. Vissa saker hanterar man öga mot öga i omklädningsrumet och inte i direktsänd tv utan möjlighet till svaromål från den kritiserade.

   Tycker inte heller man kan likställa det med anarki när någon dom är bättre på något än någon annan tar sitt ansvar och gör vad som är bäst för laget.

  • Att Hendo agerar något monloket efter att Mario tagit bollen ser jag inte som något konstig, snarare naturligt. Hendo verkar vara en väldigt självkritisk person (bra egenskap i min bok, kolla på Foppa) och kände väl på något sätt att han svikit sig själv, och Brendan, iom att han ”lät” Mario ta bollen.

   Samtidigt vad skulle han gjort? Mario hade bevisligen bestämt sig för att utnyttja läget då SG var borta och en mer orutinerad kapten, jämnårig med Balo, hade armbandet. Hendo kan ju inte gärna vända ryggen till och negligera Marios händer. Då snackar vi scener isf! Bara att Mario går fram och gör anspråk skapar ju situationen, där underminerar han sin lagkapten och ignorerar ett beslut managern har fattat.

   Ser verkligen inte hur Gerrards snack i studion skulle vara Hendo till last? Han tar ju lagkaptenen för dagen och sin manager i försvar, står upp för de beslut som tagits pre match. Tvärtom är jag helt övertygad om att läromästarens ord i direktsänd TV betyder väldigt mycket för lärjungen.

  • Jag är helt inne på RobinDs linje med Hendersons agerande, när han väl låtit Balotelli ta bollen ska han stötta honom inte (vad det ser ut som) gå fram och störa honom.
   Att Henderson inte kan ”säkra” bollen på något sätt, vända ryggen till, lägga armen runt bollen, hålla ut andra armen mot Balotelli, etc, tycker jag inte stämmer. Visst det ser inte jättesnyggt ut, men det händer ganska ofta i toppfotbollen. Om Balotelli hade vikt ner sig direkt i en sådan situation hade det knappt märkts. Det är inte förrän spelaren som försöker ”stjäla” straffen inte ger sig som det blir pinsamt. Jag tror inte Balotelli har den statusen i laget att han skulle vågat göra en stor scen av det hela om bara Henderson varit bestämd. Mina högst personliga gissningar.
   Tråkigt att en situation på bara några sekunder kan få det att kännas som något gick sönder i vårt kära lag. 🙁

  • Jag är övertygad om att detta är en större sak för oss som spekulerar än vad det är för spelargruppen.

 6. En grej jag har börjat undra över är om det verkligen var Hendo som tänkte ta straffen… det kan inte ha varit så att det är Sturdige som skulle få slå den? Hendo blir arg för att Balo trotsar det som är överenskommet… Hendo är ju trots allt killen som sitter längst fram i mitten med handen uppräckt. Sturridge är det där mellantinget, duktig men får kämpa för det….. Balo är problembarnet som har allt serverat för sig och fixar det utan att ens försöka.

  Känns som att hela situationen blir lättare att förstå om det var så.. Hendo är lojal mot det som ät bestämt, Sturridge är en grinolle och Balo en översittare.

  Det är mycket snack om respekten mot klubben, ledare, medspelare osv… Dock tycker jag att det är direkt jävla respektlöst mot oss fans det som skedde oavsett, inte från Balos sida utan ifrån de andra. Vi är inne i slutskedet av matchen, har varit direkt dåliga och vi är på hemmaplan… att göra 1-0 här kan mycket väl vara det som avgör hela matchserien. Då är det inget snack om att en spelare som Balo som uppenbarligen är på väg uppåt, han har varit matchavgörande i två matcher i rad, och dessutom antagligen har världens bästa ratio på straffar ska slå den. Hade vi haft 2-3 bollar i mål redan och de 0 så visst.. men inte i detta läge. Jag är besviken på Gerrard, jag är besviken på tjafset och besviken på att Balo får stå där själv… att jag känner så beror på respektlöshet mot oss som följer detta vecka ut och vecka in. Det verkade aldrig falla de i tanken när de gnäller, att vi som faktiskt är anledningen till deras löner faktiskt skiter i deras personliga intressen i att få avgöra.. Vi vill se framgång, oavsett vem som leder oss till den. Gerrard hade självklart fått slå straffen men under sin sista tid kommer han på gamla meriter vara större än klubben..

  • Straffskytts-ordning enligt Rodgers själv.

   1. Gerrard
   2. Mario
   3. Henderson

   Kan mycket väl vara så att Rodgers inte har vart tydlig nog med denna information till spelarna inför match, vilket ledde till en situation där jag, enligt denna rangordning, tycker att både Henderson och Sturridge visar prov på dålig speluppfattning. Som OS nämnde ovanför, lägg all personlig prestige vid sidan i dessa lägen då det handlar om lagets bästa. Har svårt att se att detta kommer att påverka laget något nämnvärt framöver.

 7. Tycker det här kunde hanterats mkt bättre.

  Balotelli ska vara uttalad straffskytt när han är på planen och Gerrard är frånvarande. Att inte nyttja hans i särklass största talang är för mig obegripligt. Han borde för övrigt vara vår första frisparksläggare också när Gerrard inte är på plan. Han är så pass mkt bättre än Hendo.

  Sen tycker jag att sturridge var riktigt tjurig efter målet. Att inte vilja gratulera Balo för målet tycker jag är att sätta sig själv framför laget. Någonting man ser hos Sturridge ibland, den tjuriga sidan som jag antar alla forwards behöver egentligen, men han måste kanalisera den känslan bättre. Man visar inte framför 45000 personer på arenan, och x antal hundratusen som sitter i soffan framför tv:n, att man blir så upprörd på en lagkamrat.

  För en gångs skull känner jag att en situation inte är Balotellis fel.

  För övrigt vill jag se ett inlägg snart om Memphis Depay. Killen ser otroligt lovande ut. Lite Suarez över sig. Fixar ni? 😉

 8. Denna krönika är så on point ! Underbart skrivet! Hade jag vart hendo hade jag skämts över mitt kroppsspråk när jag sett dey själv på tvn. Dock tror jag inte att det får några somhelsta konsekvenser för laget. Om nu hendo är aspirerande kapten utredde han detta redan med storhet i omklrummet direkt efter matchen. Jag är så glad för balos skull att han spelar så bra nu så jag kan tycka att man skall ge bort straffen till honom oavsett, det hade en stor kapten gjort . Sedan hade ju Gerrard tagit den absolut men Stevie är Stevie och han är inte som andra ledare, han är legend.

 9. Fantastisk krönika!
  Trist att dom ska börja gräva upp mer skit kring Balotelli, nu när han är väl på g.
  Som du nämnde var Balotelli vår bästa man på plan, under den tid han fick spela.

  Hoppas även att vi behåller honom, för han har det i sig.

 10. Någon som vet hur man kan se när Gerrard uttalar om straffsituationen, jag såg inget efter matchen och skulle gärna vilja se med egna ögon..

 11. Visst är det en intressant analys men jag tycker nog att alla inklusive TL överanalyserar och gör detta till en stor sak.
  Vi snackar om en straff som flera ville slå men den bästa skytten tog den och gjorde mål. Jag tror de har pratat ut om detta och att lagandan är den samma.
  Visst Balotelli är kontroversiell och inte alla som gillar honom men så var det nog redan innan straffen.

Kommentarer är stängda.