Senaste nytt

Krönika: We’re back!

Klopp har skapat någonting i Liverpool som inte funnits i klubben sedan Rafas glansdagar.

Den oerhört imponerande 5-1-segern mot Manchester City i kvartsfinalen av Champions League innebär att Liverpool är tillbaka i klubblagsfotbollens absoluta finrum – och det med besked. Guardiolas förtjusande lagbygge har knappt förlorat på hela säsongen, men de har förlorat 3 gånger mot Liverpool.

Alla som kan fotboll inser att Liverpools spelsätt passar City illa. Samtidigt inser alla som kan fotboll att Guardiola besitter en makalös trupp och en fotbollskunskap utöver det vanliga, och att de tillgångarna innebär att Liverpool blev tvungna att visa upp en imponerande flexibilitet för att besegra City. Det var trots allt inte så att Liverpool körde över City med ett högintensivt presspel under 180 minuter. Tvärtom, LFC och Klopp har fler strängar på sin lyra än många utomstående bedömare försöker göra gällande.

Dagens Liverpool är inte bara ett lag som kan vinna på klassiskt Klopp-vis. Man kan även backa hem och spela ett behärskat försvarsspel. Det har vi sett under merparten av de 180 minutrarna mot City. Som signaturen ”Dave” skrev i kommentarsfältet hade City bara 3 skott på mål i dubbelmötet, vilket innebär att de inte ens hade vunnit om de gjort mål på samtliga.

Anledningen till försvarsspelets uppryckning är enkel. Den, det, HAN, har nämligen ett namn. Han heter Virgil van Dijk och blev världens dyraste försvarsspelare någonsin när Liverpool köpte honom i januari. Han var visserligen lite olycklig vid Citys enda mål (men hallå, frispark?!) men dominerar i duellspelet & luftrummet, och sprider framförallt ett lugn som exempelvis Lovren mår oerhört bra av ute på planen. Van Dijk har lyft lagets försvarsspel – den saken är klar. Holländaren är redan på god väg att rättfärdiga övergångssumman, med tanke på de stora pengarna som varje CL-avancemang inbringar.

Jag ska inte älta Coutinho och/eller Emre Can, som missade dubbelmötet på grund av skada, men konstaterar att ingen av de saknades under en enda minut mot City.

Huvudsaken är förstås att Liverpool är tillbaka i finrummet. Nu väntar ett semifinalspel där man har allt att vinna. Real Madrid, Roma och Bayern München är alla värdiga motståndare som också har tagit sig långt i turneringen tack vare fina prestationer. Oavsett motståndare kommer semifinalspelet att bli hur roligt som helst.

We’re back & here to stay. 

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer

 1. OS

  Nog för att VVD har varit riktigt bra, men det har faktiskt Lovren också varit – håller verkligen med där. Jag hoppades på att få en avgörande mittback i VVD, vi fick istället en avgörande VVD och en Lovren som blev en helt ny spelare. Sett i ljuset av det så känns inte VVD:s övergångssumma så farlig… för innan VVD kom var jag av åsikten att vi definitivt behövde 2 nya mittbackar.

  Nu är det snarare Matip som står som den svaga av våra tre förstaval. Jag tycker att VVD o Lovren sett bättre ut ihop än VVD o Matip. Säger inte nej till en klassvärvning till mittlåset som är klippt o skuren för samspel med VVD men helt plötsligen tycker jag att 5-6 år av röra är löst. Clyne tillbaks känns bra och Robertson gör ingen besviken. Det stora lyftet i vårt försvarsspel finns snarare att finna på mittfältet och målvakt även om Karius gjort det bra på sistone. En Mascherano som han var hos oss, hård och duktig med boll… Keita kanske kan göra det jobbet, fått uppfattningen att han är en typ Veratti?

  Spännande att se vad som händer kl 13 🙂 Det här är verkligen vad man väntat på sedan man börja hänga på den här sidan 2009 🙂 Den enda som skrämmer mig är Ronaldo, annars är det skitsamma vad vi får.

  1. Lilebroer

   Vill inte argumentera emot dig, snarare påminna om Lovrens insats borta mot United. Efter den matchen var hela fansskaran överrens om att aldrig mer släppa in honom på en forbollsplan iförandes en rödtröja. Nån vecka senare och en Matip som är borta resten av säsongen tvingades vi återigen sätta vårt hopp till Lovren. Och visst. Han har gjort det bra mot City. Riktt bra.

   Men att påstå att även Lovren är som en ”ny spelare” är för tidigt uttalande i mina ögon. Risken är överhängande att både Lovren och Matip är här även nästa säsong. Frågan är väl snare om det är som back-up eller som startspelare och huruvida det har en positiv eller negativ påverkan på lagets prestationer.

  2. OS

   I min mening är han bättre än vad han någonsin varit i LFC. Han kommer fortsätta att langa såna skitinsatser men han har gjort övriga insatser mycket bättre.

Laddar...