[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Rodgers antydde härom dagen att han ville förlänga kontraktet med Glen Johnson, i mina ögon ett något överraskande uttalande, men mina funderingar kring ytterbacksfrågan har på sistone kretsat kring de som finns bakom honom. En snabb titt på vår trupp visar att vi har en hel del unga ytterbackar, Flanagan, Kelly, Wisdom, Robinson och det börjar snart även bli dags att räkna in McLaughlin. Frågan vi måste ställa oss inom kort är helt enkelt vilka vi ska satsa på?

Wisdom

Till att börja med ser jag ett litet problem i inslussningen av unga spelare i backlinjen, det är nämligen extremt sällan unga mittbackar får spelas in i rätt position, vilket leder till att flera talanger går från starka mittbackar, till att vara begränsade ytterbackar. Ser man utanför vår trupp är Citys Micah Richards ett typexempel på detta, med rätt förtroende hade han kunnat bli en världsklassig mittback, men blev i stället en fysiskt stark, men inte speciellt spelskicklig högerback. Vi har två tydliga exempel på detta i både Wisdom och Kelly, som i grunden är mittbackar, men slussats in som ytterbackar och numer verkar ha långt till sin naturliga position. I dagens fotboll krävs det mycket av ytterbackarna, för att tillhöra den absoluta toppen ska man både vara ett hot framåt och kunna stänga till bakåt. Är man skolad mittback tror jag att den offensiva biten blir otroligt svår att jobba upp till den högsta nivån. Vi hade samma situation när det gällde Jamie Carragher, som ytterback var han tämligen begränsad, lyckligtvis fick han chansen av Benitez att spela mittback och vi fick in mer naturliga kantspelare i backlinjen. Det är givetvis så att det är mindre vågat att spela in unga britter på ytterbacksplatserna, ett misstag där blir inte lika kännbart som det kan bli när man spelar på en av de centrala försvarspositionerna, men jag tror att det är många unga försvarare som hämmas av det. Poängförluster i ligan är så otroligt dyra i jämna och penningstarka Premier League, jag tror att det kommer bidra till att de framtida engelska mittbackarna kommer att komma fram i lag på den nedre halvan, för att sedan värvas som färdiga spelare när de är säkra kort som håller måttet (likt Gary Cahill).

När det kommer till Martin Kelly tror jag han kommer att få lämna laget i sommar, skadeproblemen har sabbat hans utveckling och idag ligger Flanagan långt före honom och jag tror även att Rodgers rankar Wisdom högre. De gånger jag sett Wisdom i Derby har han gjort bra ifrån sig, han är en fysisk ytterback som är svår att passera, men precis som med Flanagan brister det i hans offensiv. McLaughlin är det för tidigt att dra stora slutsatser kring, men min bild av honom är att han är den mest moderna ytterbacken av våra ungdomar och jag har hört många prata om honom i mycket positiva ordalag. Flanagan har troligtvis spelat till sig en säker trupplats den här säsongen, även om han antagligen aldrig kommer att vara vårt förstaval. Så hur blir det bakom Johnson, om nu denne blir kvar? Flanagan, Wisdom, Kelly eller får kanske McLaughlin en chans? Eller är det kanske så att Rodgers vill ha in starkare konkurrens, det har ju ryktats om att vi, antagligen utan framgång, försöker plocka in Sagna? Min gissning är att Flanagan blir backup även nästa säsong, att Wisdom och Robinson fortsätter att lånas ut, för att sedan säljas vidare. Möjligtvis att Wisdom blir kvar nästa säsong, men i samma roll som Kelly haft i år, alltså som utfyllnad på bänken. Till vänster blir antagligen Jose Enrique kvar, men där måste vi in med konkurrens, gärna snäppet bättre än vår spanjor, att Cissokhos lån inte blir till en permanent övergång räknar jag med. Flanagan kan gå in och täcka vid behov, men vi behöver starkare alternativ. Hur som helst, ytterbackspositionerna är, enligt mig, i dagsläget den stora frågan inför nästa säsong. Det ska bli väldigt spännande att se hur Brendan Rodgers resonerar.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

7 kommentarer
 1. Vi ska behålla flanagan och enrique sedan ska vi komplettera med två ytterbackar till.

  Johnson, Kelly ska vi försöka bli av med. Cissokho förlänger vi inte heller med. Övriga ska fortsatt vara utlånade.

  2 nya ytterbackar är prioritet 1 i sommar. En annan potentiell förbättring kan vi göra på mittbacks sidan, där beror det helt vilken kaliber som finns tillgängligt på marknaden men både skrtel och agger skulle kunna uppgraderas.

  Den tredje saken är att ta in en spetsspelare till som kan roteras/konkurrera med vår front trio.

  Vi lär även ha intresse för mittfältare som kan axla gerrards roll på sikt, jag tror dock inte det här kommer prioriteras i sommar då det är en riktig kvalitetsspelare som krävs och sådana lär knappast acceptera att agera backup 1-3 år.

  Dilemmat nästa år då vi kommer spela i Europa är ju att det krävs en större trupp och frågan blir således om vi väljer att fylla platserna med spelare vi för närvarande har utlånade eller värvar in bättre spelare. Spelare som borini, suso, ilori, wisdom, ibe är väl alla spelare som skulle kunna agera alibispelare för sporadiska insatser men om de ska agera backup vid längre skador så hade nog samtliga egentligen behövt någon mer säsong med regelbunden speltid. Om inte Chelsea ansåg att lukaku var redo efter han gjort 17 mål i wba så märker man ju själv att våra spelare trots potential kanske bör gå samma väg. Även om det hade vart kul att kunna ställa ut ett ungt lovande lag i matcher så måste vi också vara säkra på att vi vinner. För nu gäller det verkligen att vi klamrar oss fast över de lagen vi lyckats ta oss förbi och fortsätter utvecklingen mot toppen.

 2. Ytterbackspositionerna ska absolut vara prio ett i sommar. Champions league eller ej, vi måste förstärka och förbättra.

  Johnson, Cissokho och Kelly presterar inte på den nivå som krävs för ett lag som ska utmana i toppen. Flanagan och Enrique är bra nog att agera back-up på varsin kant. Robinson, McLaughlin och Wisdom har jag sett för lite av denna säsong för att göra en rättvis bedömning. En utlåning av alla tre en säsong till känns vettigt.

  Två ytterbackar av klass tycker jag alltså vi borde sikta på i sommar. Dock känns marknaden ganska tunn vad gäller den varan, tyvärr.

 3. @Pelle2x Vad tror du om Ricardo Rodriguez i Wolfsburg?

  • Han är en intressant spelare, men det finns fler. Han kommer att figurera i inlägg framöver.

 4. Hämta tillbaka Ilori efter säsongen och låt honom spela mittback på försäsongen så kan de åtminstone se hur bra han håller. Ge även Wisdom chansen för jag tror han kan göra lika bra(dåligt) jobb som skrtl, Toure och han bör ju vara utvecklingsbar iaf.

  Sen har det ju ryktas om Montoya men där känns det bara som vi förstärker offensivt vilket iofs är bra. Sen låt Robinson och McLaughlin fightas om vilken som får bli backup åt Enrique.

 5. Ställer samma fråga som Micke.
  Det jag sett av Rodriguez gör mig bara positiv till honom.
  Ung, löpstark och framförallt ett offensivt alternativ. Hade passat perfekt med Enrique som back-up eller vad tycks.
  Har dock ingen aning vad han skulle kunna tänkas kosta?

 6. Jag vill inte låta negativ men känns det inte som att han är lite för tung/sölig för att spela i PL? För mig känns det viktigt att han e snabb också, ett exempel på spelstil jag vill ha är Buttner, någon som har lika stil som honom vill jag gärna ha

Kommentarer är stängda.