Transferfönstret är äntligen stängt, trupperna är spikade, de engelska klubbarna fortsätter att spendera mer än någonsin. Att de nya tv-avtalen skulle innebära att fler klubbar gjorde dyra köp kom kanske inte som någon överraskning och nu lämnar vi en sommar bakom oss där större delen av ligan gjort rekordvärvningar. Personligen kan jag då tycka det är lite fint att se att vi är en av få klubbar som inte gjort minusresultat på marknaden. Det är såklart annat än spelarköp som kostar, arenabygget och nya spelarlöner är också saker som påverkar ekonomin, men personligen har jag svårt att tänka i de banorna när transfersomrarna summeras.
Vilka förväntningar hade vi då? Klopp talade tidigt om att han ville banta truppen, samtidigt som han ville förstärka de områden som vi behövde bättra på under förra säsongen. Tittar man på vår trupp idag kan vi snabbt se att han lyckats med båda dessa uppdragen.

Ett av problemen under förra säsongen var Simon Mignolets oförmåga att hålla bollen borta från målet, lösningen på detta problem blev en värvning av Loris Karius. Det återstår att se huruvida han är rätt man för att ta över som förstemålvakt i laget, men Klopp var väldigt tidigt ute med den här värvningen, så det är tydligt att det är en målvakt som han verkligen tror på.
Ett annat problem under fjolåret var vårt mittförsvar, där det i fjol bjöds på allt för många misstag. Här plockade vi tidigt in Joel Matip, utan att behöva betala en övergångssumma.
I fjol saknade vi speed framåt och vi har alla sett vad det är Sadio Mané tillför i offensiven, en dyr värvning, men också ett köp som det tidigt var uppenbart att klubben skulle försöka få till. Ingen hastvärvning, utan ett genomtänkt köp. Överlag känns inte någon av våra värvningar som panikköp, säga vad man vill om Sissoko till Spurs och Luiz till Chelsea, men om det varit genomtänkta värvningar hade de inte dröjt som de gjorde.
Våra köp gör vår startelva bättre, samtidigt som de finansieras av försäljningar av spelare som inte hade någon större inverkan på vårt lag under förra säsongen.

Vår startelva är bättre än under förra säsongen, vår bänk är bättre än under förra säsongen, trots det gör vi alltså positiva siffror på transfermarknaden. Jag har inte följt Klopp speciellt ingående innan han kom till oss, men jag har förstått att han inte har varit en tränare som genomför stora värvningar av världsspelare. Han är inte den typen som lägger en miljard på en spelare. I stället är han en tränare som tidigt utser vilka spelare han vill få in och sedan jobbar för att lyckas med det. En stor skillnad jag tycker man kan se om man jämför med våra tidigare ledare är att Klopp inte verkar nöja sig med andrahands- eller tredjehandsvalet. När han inte fick Chilwell slutade alla ordentliga vänsterbacksrykten att komma, när han inte fick loss Dahoud slutade alla rykten om en mer defensiv mittfältare att komma. Kanske kan det här leda till att våra värvningar ger bättre utslag än tidigare somrar? Minns hur anfallsryktena snurrade när vi tappade Suarez. Förstavalet, Alexis Sanchez, hamnade i annan klubb, spelare efter spelare ryktades till oss, men hamnade i andra lag. Det hela slutade med en sen värvning av Mario Balotelli, det osade verkligen desperation av värvningen. Härom dagen lyckades vi till slut bli av med den floppande italienaren, efter ha givit bort honom till Nice. Eller Lazar Markovic, som kom som dyr supertalang, men utan att man verkade veta hur man skulle använda honom. Nu har han inne i den där lånekarusellen som verkar omöjlig att ta sig ur. De senaste somrarna har det varit svängdörrar både ut och in i klubben, få spelare har blivit långvariga. En strategi som inte tagit oss till några större framgångar, i stället har vi saknat trygghet på planen. Nu verkar det i som om Klopp vänder sig till alternativ i nuvarande trupp i stället för att värva de som inte är förstahandsval, huruvida det är en mer lyckosam taktik återstår att se.

Jag har sett det skrivas negativt om att vi säljer för mer än vi köper och det låter konstigt i mina öron. Vi har fått in de spelare som Klopp uppenbarligen ville ha, men för en gångs skull har vi gjort bra affärer, Matip, Karius och Klavan skapade inga större hål i skattkistan. Till skillnad från tidigare år har vi dessutom lyckats bra med våra försäljningar, vi har verkligen utnyttjat att de andra lagen också har pengar. Summorna vi fått för Benteke, Ibe och Smith är snudd på dubbelt så mycket som jag förväntat mig, sett till deras prestationer under säsongen.
Personligen är jag i det stora hela nöjd med transfersommaren, jag gillar att vi fixade alla affärer relativt snabbt och värvade spelare som det finns ett tydligt behov av. Men, ytterbackspositionerna oroar mig fortfarande. En skada på Clyne, vad händer då? Vänsterbacksplatsen har diskuterats sönder och samman och det är tydligt att Klopp har valt en annan strategi än vi är vana vid. Kanske satsar han på att hitta den rätta spelaren till vinterfönstret eller så är han helt enkelt övertygad om att han kan få Milner att bli just den spelaren. Som supporter vill man gärna se EN vänsterback, men Klopp verkar uppenbarligen vänta på RÄTT vänsterback. Nu vet vi i alla fall hur truppen kommer att se ut de kommande månaderna, den kommer antagligen inte att räcka till någon kamp om ligatiteln, men jag kämpar hellre om fjärdeplatsen med den här truppen än kämpar om titeln med en trupp som formats av Mino Raiola. Det känns som om vi börjat bygga för framgång, det tar kanske längre tid än när man köper framgång, men jag tror att segrarna smakar bättre.

11 kommentarer
 1. Håller med det du säger. Det har varit otroligt negativt efter fönstret stängdes. Det låter på dom flesta att bara för att man gick plus(för en gångs skull) så är truppen skit. Liverpool har förbättrat i varje lagdel utan att offra någon som verkligen tillförde förra säsongen.
  Läste krönikan på LFC.nu och det va en av det bittraste och cyniska texterna jag någonsin läst.
  Har inte haft en bättre känsla inför en kommande säsong på länge och då har jag dom andra klubbarnas transferfönster inräknat.

 2. Riktigt bra skrivet Tomas!
  Många fokuserar med alltför stor negativitet på att det inte blev någon ny vänsterback men titta på vilka fantastiska nyförvärv vi fått in.
  En ung målvakt som antagligen kommer vara förstavalet i 10-15 år till, en mittback som går in i startelvan och en som breddar backlinjen samt en snabb offensiv spelare som ger oss det där lilla extra som vi saknat så länge. Plus en del andra spelare som är viktiga att ha i truppen (Manninger, Grujic m.fl.)

 3. Samsyn.
  Raiola-kommentaren är 5-stjärnig.

 4. Fast är inte det mesta av kritiken just inriktat på det som nämns i krönikan som negativt, just vänsterbacksplatsen och avsaknaden av en defensiv mittfältare. Karius, Matip och Mane’ beskrivs väl i de flesta komnentarsfält som riktigt bra nyförvärv?

  • DM har vi i Can/Lucas (Lucas i form är en riktigt bra Lucas), VB har vi, det många av oss, inklusive mig själv, vill se är en slarvig, vårdslös Morenoverat med ogenomtänkta passningar. Klopp har själv sagt och försvarat detta genom att han vill ha uppspel med överlappar från våra backar, självklart finns det bättre alternativ eller fanns medan fönstret var öppet men om Klopp litar på Moreno, eller om det blir Milner, så får vi med eller utan tycke helt enkelt bita i äpplet och hoppas på utveckling/framsteg.

   Personligen har jag väldigt svårt att se vårat lag kämpa i topp 4 regimen, Vi har Kotten och om vpran Sturre vaknar så har vi 2 exeptionella spelare men det är allt, hoppas Klopp bygger ihop laget och får oss spela samspelt, då behöver vi inte ”världsstjärnor”, men det är en avlägsen dröm.

  • Toyen – Så det är en avlägsen dröm att Klopp får ihop ett samspelt lag, som är alltid hans huvudmål när han tränar ett lag? Sen är det lite väl att skita på Mané som varit bäst i alla Liverpoolmatcher den här säsongen och försäsongen genom att inte räkna honom på samma nivå som Sturridge och Coutinho. Sen om man kollar på dom andra nyförvärven så är Karius också på den nivån tillsammans med Matip. Dom va båda bland dom absolut bästa på sin position i Bundesliga förra säsongen.

   Liverpool må inte ha dom absoluta världsstjärnorna i laget men deras spelarmaterial är bra mycket bättre än det Leicester hade förra säsongen. I samma veva hade Chelsea en av, om nu inte det bästa spelarmaterialet i PL förra säsongen och dom hamnade i mitten av tabellen. Att räkna ut Liverpool bara genom att kolla på papret är korkat då det inte är på papret riktig fotboll spelas. Liverpool har en av världens bästa tränare och en stark trupp, inte den starkaste men det spelar ingen roll. Det är vare sig en dröm eller ett långskott att Liverpool hamnar topp 4 den här säsongen. Liverpool är en av dom 6 lagen som har dom bästa chanserna att ta en av dom 4 toppositionerna.

  • Precis, du läser texten men förstår inte texten.
   Var ”skiter” jag på Mane’, jag utelämnar Mane’ av den enkla orsaken att han är inte exeptionell, Couthino och Sturridge kan, i form, vara avgörande. Sen är det precis som jag skriver, en avlägsen dröm att hamna i topp 4 regimen med spelare som Hendersson, Can, Milner, Klavan, Ings, Origi m.fl. Vem skall vi kasta in när Lallana (som sällan är bra, visst blixtrar han till men knappast i många matcher/längden), Couthino, Firmino eller för den delen Sturridge går sönder, vad händer om 2 eller fler av våra starka, bättre spelare går sönder samtidigt, vad har vi att kasta in, vem kan gå in och visa att lägstanivån ändå är bättre än motståndet?

   Det är en avlägsen dröm, fakta, vi har tappat intresse av spelare, Klopp i all ära, jag tror på Klopp men det gjorde jag även om Brendan.R, han är inte en trollkarl även om många vill tro det.

   När vi inte vinner matcher med 80% bollinnehav, 26 skott där 5 (!!!) är på mål så har vi inte bättre spelarmaterial än förra året, strula till ledning emot Spurs så det slutar oavgjort, Arsenalmatchen är mer än godkänd men de andra 2 är rent under isen.

   Vi har inte förtjänat 4p hittills, vi har förlorat 5p. Hade vi vunnit emot Burnley hade Tottenhams resultat varit ett okej men emot sämre lag sak det enbart vara 3p efter 90m.

  • Bättre lag en Liverpool har förlorat mot sämre lag än Burnley och det med klarare sifror. Om nu det häner varje gång Liverpool möter ett lag från nedre halvan så är det en sak, men inget lag kan hävda att dom är garanterade en vinst oavsett motstånd eller statisktik fördel.

   Du baserar dina åsikter på en match och inte det faktumet att Liverpool, med en betydligt svagare trupp och en mer sönderskjuten sådan, tog sig till två finaler förra säsongen(genom att bl.a. slå ut hela Europas formstarkaste lag vid den tidpunkten) under ett halvår som dom fått byta tränare och lära sig ett nytt sätt att spela på. Om du inte har sett framstegen Klopp redan gjort med den truppen han hade förra säsongen kan jag knappast hjälpa dig ändra åsikt.
   Och sen att du inte har sett hur exceptionel Mané har redan varit och att han är en spelare som själv kan avgöra matcher är också en sak jag är helt förbryllad över.

   Det finns enorm talang i truppen. Visst är det osannorlikt att alla når den samtidigt eller ens håller formen en hel säsong så är det väldigt konstigt att någon skriver av det hela som nästintill omöjligt.
   Jag förväntar mig att du har kollat på fotboll i många år så det är en väldigt konstig synpunkt att ha, speciellt när det blev så väldigt tydligt motbevisad så sent som för några månader sen.

   Och även med förlusten mot Burnley så är en poäng borta mot Spurs ett bra resultat även om det poängtappet sved. Likt förra säsongen så tvivlar jag att dom tappar många poäng på hemmaplan.
   Jag må vara optimistisk av mig men det är knappast som att jag tar det från tomma intet. Truppen har växt mycket under Klopp och han har haft mer tid att jobba med dom samt att han har tagit in spelare som köper hans idéer fullt ut.
   Dortmund va inte ett lag med världsstjärnor när Klopp tog över eller ens efter ett par år där. Spelare som tidigare hade varit medelmåttor i mångas ögon växte med tiden och blev spelare som fick andra lags munnar att vattna bara av tanken att någon av dom kunde köpas till deras lag.
   Jag litar på Klopp och det gör jag baserat på vad han gjort tidigare under sin karriär. Han har bevisat att han vet vad han gör och att man kan lita på att han kan få ett lag att prestera även utan att man har köpt in spelare för miljarder under sommaren.

  • Väldigt långt svar (sitter med mobilen så jag kan glömma svara på vissa delar), men, ja, truppen i sig är starkare och då ska det helt enkelt vara 3p emot ”bottenlagen”. Vi har värvat bra, vi har inte slösat eller panikhandlat som tidigare säsonger. Men fakta kvarstår, vi gjorde en väldigt bra match emot Arsenal för att sedan falla tillbaka i samma spår och lägga oss på rygg emot ett betydligt sämre lag, på papper och plan. Dessa matcher är måstematcher, vinn vinn vinn är det enda som räknas. Hur många poängtapp emot sämre lag blev det inte förra säsongen? Föregående säsong? En handfull poängtapp kan och brukar kosta ligaseger oavsett om det är vi eller de andra jättarna som förlorar.
   Jag har en del kunskap, 25 år som spelare, tränare, personligt stöd/coach. Men det betyder inte att jag har rätt, jag ändrar åsikt när jag ser att jag har fel/gör fel/tänker fel men just nu så är det vad jag ser.
   Min åsikt, Klopp vet förmodligen vad han gör, även jag tror/hoppas att han är våran SAF.
   Mane’ är en bra spelare men har mer att bevisa, hela laget har mer att bevisa.

Kommentarer är stängda.