Man Uniteds spelare ska inte få en lugn stund när de besöker Anfield.

fergie

Old Trafford brukar ibland kallas för Theatre of dreams. Det går naturligtvis att förstå ur Manchester Uniteds synvinkel. De har vunnit många titlar de senaste 20-30 åren. Alex Ferguson blev ju Sir Alex Ferguson på kuppen. En del LFC-fans som jag känner brukar skämtsamt kalla Old Trafford för Old Toilet. Och ge Ferguson titeln Sur istället för Sir. Det är förstås sagt med glimten i ögat.

Det är inte särskilt svårt att ogilla Man United. Man behöver inte anstränga sig för att göra det. Med Ferguson hade de en dryg framtoning som var irriterande. Men i grund och botten var alla deras segrar mycket mer irriterande än framtoningen. Kanske hängde de dock ihop; de var en del av deras vinnarmentalitet. Det har jag respekt för. Jag har också respekt för Ferguson, och av allt att döma har den gamle skotten respekt för Liverpool FC också. Gubben gjorde ett förbannat bra jobb i United, det är bara att konstatera.

Nu är gubben borta. Gubbens golden boy Moyes blev ett totalt fiasko. Van Gaal var lite för gaalen och skapade varken stabilitet eller harmoni. Nu har de anlitat Mourinho för att få återta kontroll över det sjunkande skeppet som heter Manchester United. Mourinho är som bekant duktig på ett skapa en vinnarmentalitet. Kanske var han hela tiden den mest naturliga efterträdaren till Ferguson.

Mourinho är en proven winner. På planen har de också införskaffat vinnarmentalitet i form av Zlatan, som ju har för vana att hamna i lag som vinner ligatitlar. Överlag har United många fina spelare i sin trupp, men precis som många andra klubbar som byter managers ofta har de ingen konsekvens i sitt värvande. Det påminner lite om Liverpool även om känslan är att Klopp verkligen storstädade och skräddarsydde truppen i förra sommarens transferfönster; där fick Klopp helt enkelt väldigt mycket gjort.

På måndagskvällen drabbar Liverpool och United samman på Anfield. Liverpools ambition kommer att vara att göra Anfield till ett Theatre of nightmares för United. Liverpool kommer att sätta Unitedspelarna under hård press. Troligtvis kommer Mourinho använda sin beprövade taktik; tempot ska sänkas så mycket som möjliga och inga risker ska tas i bollinnehav. Zlatan och Matip kommer nog att stångas om många luftpastejer från Uniteds backlinje.

rooney

Samtidigt består United till stor del av spelare som vill lira fotboll. De är ingen väldrillad maskin som Mourinho har fått tid att forma under tid. De har också hål lite här och var i laget. Det är en sak att få Chelsea att sänka tempot på Anfield, men kommer en i dessa matcher oerhört taggad Rooney verkligen att kunna behärska sig på det sättet? Kommer Rooney att kunna vara så cool? Det känns tveksamt.

Dessvärre, för Liverpool, är det tveksamt om Rooney startar. Han var som bekant usel i EM och har fortsatt den vägen. Han ser ut som en föredetting. Jag ställer mig ärligt talat frågande till varför han har blivit central mittfältare på äldre dar. Mannen har en plats i toppfotbollen tack vare hans bedrifter i anfallet och för mig är det obegripligt att somliga ser Rooney som en ny Scholes på mittfältet. Särskilt då dessa förhoppningar rimligtvis borde vara borta efter Rooneys fullständigt urusla insatser på mittfältet. Det är ju inte så att United saknar alternativ heller.

Problematiken för United är att Zlatan och Rooney antagligen inte skulle utgöra ett särskilt bra anfallspar. De saknar löpningarna, framförallt i djupled, för att kunna lyckas fullt ut. Dem emellan är naturligtvis Zlatan den bättre spelaren. Det enda rimliga vore att Rooney blir en squadplayer i den här säsongens United. På måndag kanske han gå in och tagga laget om de jagar underläge i slutet av matchen, men that’s it. The white Pelé hör hemma på bänken i detta lag.

fellaini

Rooney är dock inte den enda hetlevrade spelaren i United. En överfallsmaskin som Fellaini är ju väldigt oberäknelig. Fellaini kan dela ut en armbåge som ger rött i vilken luftduell som helst. Det behöver inte ens var aen duell för att han ska göra fula överfall; för vem minns inte tilltaget på Emre Can i Europa League? Fellaini är en spelare som ofta går över gränsen, men som också ofta kommer undan med det. Han kan sina fulknep. Samtidigt har Fellainis fula tilltag uppmärksammats väldigt mycket i engelsk media de senaste 1-2 åren, och han har nog domarnas ögon på sig på ett annat sätt nu än i början av sin tid i Premier League.

Nog om United. Liverpool kommer med gott självförtroende till matcherna. Laget har radat upp vinster den senaste månaden. Taktiken sitter, nyförvärven sitter, Klopp står upp och skriker. Spelarna springer hur mycket som helst och målen kommer oftast när de behövs. Allt är frid och fröjd. Det är nästan lite för bra för att vara sant. Som att det mesta går Liverpools väg.

Jag och många andra minns när Liverpool höll på att vinna ligan under Rodgers. Då kändes så himla bra. Jag trodde verkligen att Liverpool skulle nita Chelsea i den matchen på Anfield. Det var som upplagt för fest. Så blev det inte. Mourinho ville annorlunda.

Kommer Liverpool att gå i samma fälla igen?

Jag hoppas inte det. Klopp är inte Rodgers. Klopp är en mer erfaren manager – men har han en plan B? Vad kommer Liverpool att göra om United maskar och slår långt?

Matip vs Zlatan är en nyckel. Om Matip lyckas neutralisera Zlatan så är mycket vunnet. Då har man kommit en lång bit på vägen att neutralisera Uniteds anfallsspel.

Offensivt måste Liverpool ha tålamod. Och lite mer tålamod. Det brukar krävas fler målchanser än vanligt för att få hål på de Gea. Det krävs distinkta avslut för att bollen ska gå bakom honom.

United blir en svår uppgift, men om Liverpool minimerar de egna misstagen och har tålamod så tror jag att man vinner. Med tålamod syftar jag på konsekvens i spelet. Ingen stress. Det är naturligtvis inte samma sak som ingen energi. Uniteds spelare ska inte få en lugn stund. Dagarna, veckorna, månaderna, åren efteråt ska de drömma mardrömmar om matchen. Anfield ska ska bli Theatre of nightmares för Uniteds spelare.

5 kommentarer
 1. Bra Pelle ?tror det var väldigt viktigt för Klopp och spelarna att vi slog united i Europa League förra året då våra resultat i ligan de senaste två åren varit skrala insatser!

 2. Tror knappt jag ser mig själv skriva detta men jag har tippat Scums som vinnare :(!!!!

  Zlatan kommer hårdbevakas och det öppnar upp för United i form av många olika spelalternativ. Rashford/Martial/Depay, kanske inte den bästa rutinen men de saknar även respekten för motståndare som i sin tur gör att de kommer göra okonventionella saker, utmana mer, löpa mer, våga mer samt att våran backlinje är inte den bästa så vi kommer få det fullt upp. Vårat mittfält är snäppet bättre formmässigt sett, våra spelare har ryckt upp sig kopiöst och utvecklats enormt, matvhen kommer avgöras på mittfältet tror jag. Vi har visserligen bra anfallsuppsättning men Sturridge är i Antarktis, Firren jobbar på bra men han väger för lätt och kommer bli undanplockad lätt.

  Målvakt, Karius, har onda föraningar, vill inte Heller att Mingnolet står.

  Tippade på United med tron att jag har otur i spel, hoppas den sliten håller i sig!

  • Gör som jag istället, tippa aldrig på Liverpools matcher.
   Går aldrig att tippa emot dem trots vad logiken säger ibland med tanke på form, skador m.m.
   Att tippa med hjärtat är oftast ett dumt val.
   Men att tippa emot dem är ett ännu dummare val.
   Skulle aldrig som supporter tippa emot mitt eget lag!
   Välj då istället att inte tippa alls på dem!

  • Tror på karma, hellre tippa emot och förlora än tippa på/för och förloar.

   Ja är väldigt positiv till kvällens match, vi kommer spela sönder United PLUS att jag är övertygad om att Zlatan blir skadad samt bortplockad av våra mittbackar ?

 3. Blir en tuff match, är lite orolig att det kommer att bli en tillknäppt tillställning. Mourinho kommer få sina spelare att dra ner tempot och tråka ut oss med sitt rullande. Klopp har säkert pratat om att inte gå i den fällan och försöker få spelarna att inte bli frustrerade.

  Att komma ihåg, United behöver vinna matchen väldigt mycket mer än vad vi behöver. Blir det förlust eller oavgjort så kommer det bli hett om öronen redan för käre Mou.

  Hoppas vi kan spela avslappnat och utnyttja de lägen som dyker upp. Hade varit väldigt trevligt att avsluta omgången som delad etta 🙂

Kommentarer är stängda.