För några år sedan framkom det att Dejan Lovren fått utstå hot från sina egna fans. Liverpool-supportrar som tydligt förklarade att de inte ville ha honom i klubben. I en klubb där vi har som måtto att ingen ska vandra ensam fick han skulden för förluster där laget som helhet inte alls fungerade. Det här är inget unikt, att spelare målas ut som syndabockar och tvingas motta skit på en orimlig nivå. Förra veckan var det Adrians tur.

Vår spanske andremålvakt kom till klubben hastigt i samband med att vi lät Mignolet lämna för en återkomst till Belgien. Jag tror vi var ganska många som räknade med att Adrian skulle bli en parentes när historien om den här säsongen skulle skrivas, men så blev verkligen inte fallet. Redan i den första matchen var olyckan framme, Alisson klev av skadad och plötsligt stod den gamle West Ham-målvakten mellan våra stolpar. Jag själv minns att jag nästan blev uppgiven när det hela skedde, skulle vi tvingas inleda säsongen med vår andremålvakt? Åtta matcher tog det innan Alisson var tillbaka. På de åtta matcherna tog vi åtta segrar. Vi hann dessutom med att vinna Supercupen mot Chelsea, efter att Adrian motat Tammy Abrahams straff.

I slutet av november tvingades Adrian in i hetluften igen, efter det att Alisson gjort ett misstag och dragit på sig ett rött kort. Vi vann både matchen då Adrian kom in och den match då Alisson var avstängd. Senast mot Bournemouth var Alisson återigen skadad, Adrian gjorde det han skulle i målet och såg till att vi kom tillbaka in på segerspåret. På totalt elva matcher i Premier League har vi med spanjoren i målet vunnit elva matcher. Visst har han gjort några misstag, men han har också gjort riktigt imponerande räddningar. Han är inte på samma nivå som vår förstemålvakt, det är å andra sidan få målvakter i världen som är det, men jämför man med spelare som Mignolet och Karius tycker jag att han håller en godkänd nivå. Adrian är ingen världsmålvakt, men han är en kompetent andremålvakt, för övrigt en roll som de flesta säsonger passerar helt obemärkt förbi.

Nu handlar det här främst inte om huruvida Adrian är bra nog för att vara andremålvakt i Liverpool, det handlar om hur vi som supportrar behandlar våra spelare. Alla såg att Adrian gjorde ett stort misstag mot Atletico, ett misstag som i slutändan blev avgörande för matchutgången. Att vi supportar blir arga och frustrerade hör till, fotboll är känslor och när det är känslor inblandade kan man ibland överreagera. Det finns dock gränser för vad som är okej, tycker jag. När man efter matchen kunde läsa på sociala medier hur våra fans skrev om Adrian var det lätt att dra paralleller till Loris Karius, hur han hängdes ut efter CL-finalen och sedan inte varit i närheten av att få styrfart på sin karriär igen. Hur vi fans kan göra samma misstag igen, när vi sett hur den tyske målvakten reagerat, är för mig helt obegripligt. Det var inte samma proportioner den här gången, men det var samma ordval, samma turnering. Adrian hade förstört vår CL-resa, han förtjänade inte att vara en del av klubben och det bästa vore om han aldrig mer satte sin fot på planen igen. Målvakten som vann en titel oss för några månader sedan var inte vatten värd. Att vi gjorde en bedrövlig insats i Madrid och missade mängder av målchanser på Anfield spelade ingen roll, det var Adrians misstag som gjorde så att vi förlorade och det var tydligt.

Nu höjs röster om att vi måste värva en ny andremålvakt och kanske är det så att vi kan hitta ett starkare namn att sätta på bänken nästa säsong, men ska vi göra det hoppas jag att man kan se längre än de senaste två veckorna. Jag tror att det var noll personer som ifrågasatte Adrians kapacitet som andremålvakt innan matchen mot Chelsea, jag hade då åtminstone inte läst någonting om att han inte höll. I februari diskuterades det kontraktsförlängningar på twitter och ett av namnen som dök flitigast där var just Adrian, många såg honom som en perfekt andremålvakt. Misstaget mot Atletico var rejält, men det kan inte behöva få så stora proportioner att han automatiskt måste bytas ut. Vi har sett både Ederson och Hugo Lloris göra samma misstag, i den förstnämndes fall två gånger. Jag säger inte att Adrian är den bästa som finns som andremålvakt, men det är inte heller den enklaste rollen att ha. Hur bra eller dålig han än är ska han oavsett inte behöva ta påhopp från sina egna supportrar, vi ska stå bakom våra spelare, det är lite grand det som det innebär att vara supporter. Kritisera, absolut, men personangrepp, verkligen inte.

Om inte fotbollen stängts ner hade det ikväll varit dags för derby på Goodison, Adrian hade då varit väl medveten om ett misstag hade lett till ännu hårdare ton. De journalister som kritiserade honom efter matchen mot Atletico hade fått mer vatten på sin kvarn, de supportrar som hoppade på honom hade antagligen gjort det än en gång. Ni kanske minns hur Karius en gång kritiserades för att han tappade en boll på uppvärmningen inför en träningsmatch säsongen efter sina misstag? Det är inte de bästa förutsättningarna om man ska studsa tillbaka efter en svag insats. Hur Adrian hade fixat de förutsättningarna kommer vi aldrig att få veta, men nog känns det lite trist att vi inte kan stå bakom spelare som gör misstag bättre än så här?